Η εφημερίδα elconfidencial .com σε ανταπόκριση του Óscar Valero από Αθήνα με τίτλο «Οι ελληνικές τράπεζες μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί την ΕΕ» αναφέρει ότι παρά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την μερική ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών, το κλίμα ευφορίας δεν συμπίπτει και με την ψυχολογία του πληθυσμού. Οι ελληνικές τράπεζες που αποτελούν γίγαντες με πλίθινα πόδια εξακολουθούν να διαθέτουν μεγάλο μερίδιο κόκκινων δανείων.
Με 106 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το μισό από αυτά που διαθέτει η Ιταλία, με μια οικονομία πολύ πιο μικρή, το 50% των τραπεζικών δανείων είναι κόκκινα. Οι συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους μεγάλο ποσοστό από αυτά και οιαδήποτε αναταραχή της διεθνούς οικονομίας θα κατέρρεε τις τράπεζες αυτές σαν χάρτινους πύργους. Οι τράπεζες έχασαν το 40% της ονομαστικής αξίας των μετοχών τους τον τελευταίο χρόνο. Ο
Γ. Στουρνάρας θέλοντας να καθησυχάσει δήλωσε ότι η μείωση αυτή οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες . Ο Τσίπρας με τον Τσακαλώτο δεν θέλουν με τίποτα να δοθεί η εντύπωση ότι δίνουν λεφτά για να σώσουν τις τράπεζες. Προς το παρόν η διάσωση τους αποκλείεται. Γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αύξηση του δυσθεώρητου χρέους, αλλά και θα ήταν μια αρνητική διαφήμιση για τις επερχόμενες εκλογές, την στιγμή που η Αθήνα θέλει να αποσπάσει από την τρόικα την συμφωνία για την μη περικοπή για πολλοστή φορά των συντάξεων. Υπάρχει θέληση να επιλυθεί το ζήτημα αυτό αρκεί να μην πυρποληθούν πολιτικά.
Η κυβέρνηση εξετάζει την δημιουργία μιας κακής τράπεζας που θα εισάγει αυτά τα τοξικά προϊόντα. Άλλο μεγάλο εμπόδιο για μείωση των κόκκινων δανείων είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των ξένων επενδυτών. Εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να ανθούν, καταφεύγουν σε δανεισμό από ξένες τράπεζες, είναι περίπλοκο πώς οι ξένοι- με εξαίρεση τα ταμεία –αρπακτικά – θα προσεγγίσουν στην Ελλάδα για επενδύσεις.
Η κυβέρνηση αναζητά ένα σχέδιο για να επιλύσει το πρόβλημα αυτό χωρίς να τους σκάσει στο κεφάλι και επισύρει και την ΕΕ σε άλλη μια τραπεζική κρίση.