Μηνύματα Αντιπροέδρου ΗΠΑ και Ύπατης Εκπροσώπου ΚΕΠΠΑ της ΕΕ ενόψει της συζήτησης στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης Ζάεφ για τροποποίηση του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων στην Συμφωνία των Πρεσπών
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην επιστολή του αναφέρει ότι ήταν τιμή του να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ στις 20 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο και ότι εκτίμησε την δυνατότητα που τους δόθηκε να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ακόμα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, στην επιστολή του ο Αντιπρόεδρος Pence εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ για την ηγεσία που επέδειξε σε ότι αφορά την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι το 90% από εκείνους που ψήφισαν στο δημοψήφισμα έδωσαν την έγκρισή τους στην Συμφωνία και επιβεβαίωσαν έτσι την πλήρη προσήλωσή τους στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
«Οι ΗΠΑ συμμερίζονται την προσήλωσή σας στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Σας διαβεβαιώνω για την συνεχή υποστήριξή μου σε αυτή την σημαντική στιγμή για την χώρα», γράφει ο Pence στην επιστολή του, σύμφωνα με το “MIA”, εκφράζοντας συγχρόνως την προσδοκία του για περαιτέρω προώθηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα.
Εξάλλου, η Ύπατη Εκπρόσωπος ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Federica Mogherini σε συνέντευξή της προς το πρακτορείο ειδήσεων “MIA” δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια μοναδική ευκαιρία για συμφιλίωση και για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, μια ευκαιρία που μπορεί να μην δοθεί ποτέ ξανά.
«Κατανοώ την ευαισθησία και την πολυπλοκότητα του ιστορικού υπόβαθρου αυτή της διαμάχης καθώς και όλες τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί. Η διαμάχη δε θα είχε κρατήσει τόσο πολύ χωρίς σοβαρό λόγο, αλλά όπως έχουμε δει στο παρελθόν, όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο δύσκολα βρίσκονται λύσεις. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, που πρέπει να ήταν πολύ οδυνηρή, είχε σαν αποτέλεσμα έναν συμβιβασμό. Αλλά ένα συμβιβασμό που ικανοποιεί τα συμφέροντα -κλειδιά και των δύο μερών. Η θέση μας είναι σαφής: η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την επιτευχθείσα συμφωνία. Είναι μια μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία μπορεί να μην ξαναπροκύψει. Ελπίζω όλα τα πολιτικά κόμματα να αδράξουν την ευκαιρία και να εξασφαλίσουν ένα μέλλον για την χώρα εντός της ΕΕ , ένα μέλλον που ολόκληρο το έθνος ήλπιζε για χρόνια να γίνει πραγματικότητα»..