Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της Τελετής Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Μεξικού, μία ιστορική διοργάνωση, που άλλαξε τον Ολυμπισμό.
Μία τελετή, που έγινε μόλις δέκα ημέρες, μετά τη σφαγή του Τλατελόλκο, στην Πλάθα ντε λας Τρες Κουλτούρας, στην Πόλη του Μεξικού.
Στους Αγώνες του Μεξικού το 1968, έλαβαν μέρος 5.516 άτομα, εκ των οποίων 4.735 άνδρες και 781 γυναίκες, από 112 χώρες. Αγωνίστηκαν σε 20 αθλήματα, 18 του Ολυμπιακού προγράμματος και δύο επίδειξης.
Ηταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώθηκαν στη Λατινική Αμερική, γράφοντας Ιστορία, εξαιτίας των τεχνολογικών, κοινωνικών και αθλητικών εξελίξεων που υπήρξαν μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, όπως εύστοχα επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα, η ισπανική εφημερίδα AS.
Η πρώτη γυναίκα που άναψε την φλόγα: Η Ενρικέτα Μπασίλια Κέτα έγραψε Ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που άναψε την φλόγα στο γήπεδο. Η αθλήτρια των 400 και 800 μέτρων μετ΄ εμποδίων συμβόλισε με αυτόν τον τρόπο την αύξηση της γυναικείας παρουσίας στον αθλητισμό, απέναντι στον συντηρητισμό του Ολυμπιακού κινήματος.
Το μεγαλύτερο υψόμετρο και τα ρεκόρ: Για πρώτη φορά, ορισμένα αγωνίσματα έγιναν σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, δεδομένου ότι η Πόλη του Μεξικού είναι κτισμένη στα 2.240 μ. Υπήρξε φόβος και ανησυχία σχετικά με τις πιθανές επιβλαβείς συνέπειες από το ύψος στο ανθρώπινο σώμα και την απόδοση των αθλητών. Ωστόσο, καταρρίφθηκαν 38 Ολυμπιακά και 34 παγκόσμια ρεκόρ. Σε αντίθεση με όσα είχαν λεχθεί, οι συνθήκες βοήθησαν.
Ηλεκρονικά χρονόμετρα, συνθετικό ταρτάν και μασκότ: Το Ολυμπιακό στάδιο «φόρεσε» ταρτάν από συνθετικό υλικό. Επίσης για πρώτη φορά, οι επίσημοι χρόνοι υπολογίστηκαν με ηλεκτρονικά συστήματα και δεν μετρήθηκαν με το χέρι. Στην κολύμβηση και στον στίβο χρησιμοποιήθηκε χρονομέτρο φωτογραφιών (φώτο-φίνις). Ακόμη, παρουσιάστηκαν οι πρώτες μασκότ, ένα τζάγκουαρ και ένα περιστέρι, χωρίς ονόματα.
Τα 100 μέτρα κατω από 10”: Ο Αμερικανός Τζιμ Χάινς έφτασε στον τελικό των 100 μέτρων σε ηλικία 22 ετών και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε την απόσταση κάτω από δέκα δευτερόλεπτα με ένα ηλεκτρονικό ρολόι: 9,95. Με κανονικό ρολόι το είχε πετύχει προηγουμένως στα πρωταθλήματα της χώρας του, επίσης το 1968.
Πρώτη φορά τηλεοπτική μετάδοση: Οι Αγώνες του Μεξικού ήταν οι πρώτοι που μεταδόθηκαν μέσω δορυφορικής τηλεόρασης σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ξεχωριστές …Γερμανίες: Το 1956, το 1960 και το 1964, η ΔΟΕ ανάγκασε την Ανατολική Γερμανία και τη Δυτική να αγωνιστούν μαζί. Από το 1968 έως το 1988 συμμετείχαν ως Λαϊκή Δημοκρατία (RDA) και Ομοσπονδιακή Δημοκρατία (RFA).
Πρώτοι έλεγχοι αντι-ντόπινγκ και φύλου: Στο Μεξικό, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι ντόπινγκ για την ανίχνευση των απαγορευμένων ουσιών και των ελέγχων για την επαλήθευση του φύλου. Ο Χανς Γκουναρ Λίλιενβαλ βρέθηκε θετικός σε αλκοόλ και το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο μοντέρνο πένταθλο, επεστράφη.
Η «μαύρη δύναμη»: Ο Τόμι Σμιθ, με το χρυσό μετάλλιο στα 200μ του στίβου και ο Τζον Κάρλος, με το χάλκινο, πρωταγωνίστησαν στο βάθρο, επιλέγοντας να διαμαρτυρηθούν για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων Αμερικανών. Ο Πίτερ Νόρμαν (ασημένιο), τάχθηκε μαζί τους. Οι δύο Αμερικανοί φόρεσαν από ένα μαύρο γάντι (επειδή ο Κάρλος ξέχασε να πάρει τα δικά του), υψώνοντας την γροθιά τους. Και οι τρεις τέθηκαν σε δυσμένεια στις χώρες τους, ΗΠΑ και Αυστραλία. Η ΔΟΕ τους απέκλεισε για μια «ακατάλληλη πολιτική χειρονομία», αλλά η συμβολική εικόνα της Black Power είναι μία μεγάλη κληρονομιά που διαρκεί.
Το άλμα του Μπίμον: Ο Αμερικανός Μπομπ Μπίμον, σε ηλικία 22 ετών, κατέκτησε το χρυσό στο άλμα εις μήκος με 8.90 μέτρα, ένα επίτευγμα που παραμένει ακόμη, ως Ολυμπιακό ρεκόρ.