today-is-a-good-day
12.5 C
Athens

Βαριές υπόνοιες για την εξαγορά της ζημιογόνας εταιρίας των Σκοπίων από τη ΔΕΗ

Αλληλοαδειάζονται τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, με αφορμή την εξαγορά εταιρείας στενού συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ από τη ΔΕΗ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα”.

Εν τω μεταξύ στην κυβέρνηση άρχισαν να παίζουν τον “μουντζούρη”, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη στον βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη, οι οποίοι «φωτογραφίζουν» ο ένας το υπουργείο του άλλου για την ολοκλήρωση του deal.

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των δύο υπουργών, ο κ. Μανιάτης σημειώνει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του «απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ Γ. Χουλιαράκης ως Αν. Υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή».
Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γιάννης Μανιάτης καταγγέλλει δε, ότι η απόφαση εξαγοράς ελήφθη πριν την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. «Το αξιοπερίεργο της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα ο ΣΚΑΪ έφερε στην δημοσιότητα τον ισολογισμό για την εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρισμού στα Σκόπια από την ΔΕΗ , που μέχρι τώρα έχει αρνηθεί η κυβέρνηση να δώσει στην Βουλή.

Η εταιρεία του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγοράζει δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του είχε πει ότι την εξαγορά την ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων , η διοίκηση της ΔΕΗ ότι δέχθηκε εισήγηση από τις υπηρεσίες ενώ έως και σήμερα δεν έχει απαντηθεί γιατί τα χρήματα κατέληξαν στους προσωπικούς λογαριασμούς του Ανγκιούσεφ, και όχι στον όμιλο που υπάγονταν η EDS.

Η αντιπολίτευση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητούν να έρθει η συμφωνία στην Βουλή καθώς υπάρχουν , γκρίζα σημεία ενώ το χρονικό της εξαγοράς δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών εγείρει πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με βουλευτές.

Βασικές παρατηρήσεις σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας:

1. Έχει αρνητικά κεφάλαια
2. Τα πάγια της είναι μόνο 600.000 ευρώ
3. Έχει το 40% των ζημιών του κλάδου ενώ έχει μόνο το 11% του τζίρου
4. Μία εταιρεία με μόνο 36 άτομα προσωπικό
5. Ο δείκτης πιστωτικής ικανότητας αρνητικός που σημαίνει δεν αγοράζει κανείς, και
6.Έχει γράψει ζημιές το 2017

To 1,2 και 5 όχι μόνο δεν δικαιολογούν τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε καν την αγορά με μηδενική αξία.

Απάντηση Σταθάκη 

«Η εξαγορά της EDS από τη ΔΕΗ είναι γνωστή εδώ και έναν χρόνο και έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης που έχει χαράξει η εταιρεία στα Βαλκάνια. Η στρατηγική αυτή, συζητήθηκε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2018 στο Δ.Σ. της εταιρείας και αποφασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας εξαγοράς με βάση τα διεθνή πρότυπα που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, με τις αναγκαίες νομικές, οικονομικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) από έγκριτους διεθνείς οίκους, οι οποίοι προέκυψαν ύστερα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου και εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της εταιρείας. Απορώ γιατί η Ν.Δ. θυμήθηκε, τώρα, το θέμα», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε δήλωσή του αναφορικά με την εξαγορά από τη ΔΕΗ της εταιρίας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, με έδρα τα Σκόπια.

«Μετά τη διπλωματία του… καφέ σε επιμέλεια Μαρίας Σπυράκη, η ΝΔ, με υποβολέα της τον κύριο Μανιάτη, επιχειρεί τώρα να ρίξει σκιές στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, κάνοντας βουτιά στη ναφθαλίνη» προσθέτει ο υπουργός.

 

Ανακοίνωση ΔΕΗ

Σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει την εξαγορά ως στρατηγική απόφαση με τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ τονίζει ότι η εταιρία ήταν κερδοφόρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Αναλυτικά, με αφορμή όπως επισημαίνει νέα δημοσιεύματα και πολιτικές παρεμβάσεις για το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας EDS στην ΠΓΔΜ, η ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο. Σ΄αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ότι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής :

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016). Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη. Το α΄εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας. Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Το τίμημα των 4,8 εκατ. με το οποίο εξαγοράστηκε η EDS ήταν μικρότερο των αποτιμήσεων και των δύο οίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ