today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

Η Μ. Φαραντούρη “μάγεψε” το κοινό στη Βιέννη

Μια θριαμβευτική υποδοχή επιφύλαξε το κοινό στην διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρία Φαραντούρη κατά τη χθεσινοβραδινή συναυλία της στην Πλατεία του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της Βιέννης, στο πλαίσιο ενός ολοήμερου αφιερώματος στον αξέχαστο κορυφαίο συγγραφέα, ποιητή και ακαδημαϊκό Ιάκωβο Καμπανέλλη (1921-2011).

Οι εκατοντάδες επισκέπτες που παραβρέθηκαν στα τρία μέρη της συναυλίας, που παρεμβάλλονταν στον (συνολικά 14-ωρης διάρκειας) Μαραθώνιο Ανάγνωσης στα γερμανικά, αποσπασμάτων από το βιβλίο “Μαουτχάουζεν” του Ιάκωβου Καμπανέλλη –ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος, στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου– συνεπαρμένοι από τις ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη, την επευφημούσαν όρθιοι για αρκετά λεπτά της ώρας στο τέλος της συναυλίας.

Ήδη από το πρώτο μέρος της συναυλίας, με μελοποιημένη από τον Μάνο Χατζηδάκη ποίηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όπως και στο δεύτερο μέρος της με μελοποιήσεις από τον Σταύρο Ξαρχάκο, ήταν έκδηλος ο ενθουσιασμός του κοινού, ο οποίος κορυφώθηκε στο τρίτο μέρος με την συγκλονιστική ερμηνεία της μεγάλης Ελληνίδας, των τεσσάρων τραγουδιών της “Μπαλάντας του Μαουτχάουζεν” του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Τη Μαρία Φαραντούρη, στην χθεσινοβραδινή δυναμικά δραματική ερμηνεία της, όπως κατά την πρώτη εγγραφή του “Μαουτχάουζεν” πριν πάνω από πέντε δεκαετίες, συνόδευαν οι συνεργάτες της-μουσικοί, οι Τάκης Φαραζής στο πιάνο και ο Ηρακλής Ζακκάς στο μπουζούκι.

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες, στην συντριπτική πλειονότητα τους Αυστριακοί όπως και αρκετοί Έλληνες, του χθεσινού ολοήμερου αφιερώματος-“Μαραθώνιου ανάγνωσης”, που παρακολούθησαν την ανάγνωση από εκατό προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, ολόκληρης της γερμανικής έκδοσης, του εμβληματικού βιβλίου “Μαουτχάουζεν” του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Τον “Μαραθώνιο Ανάγνωσης” διοργάνωσαν ο Αυστριακός δημοσιογράφος και εκδότης Φραντς-Ρίχαρντ Ράιτερ και η Ελληνοαυστριακή καλλιτέχνις Έλενα Στρουμπάκη η οποία έκανε την πρώτη μετάφραση του “Μαουτχάουζεν” στα γερμανικά, που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010.

Το αφιέρωμα στη Βιέννη τελούσε υπό την αιγίδα, μεταξύ άλλων, του πρώην ομοσπονδιακού Προέδρου της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο οποίος και διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, και του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Τελούσε επίσης υπό την αιγίδα του καρδινάλιου της αυστριακής Καθολικής Εκκλησίας Κρίστοφ Σένμπορν, καθώς και του Ελληνοορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Η χθεσινή διοργάνωση γινόταν σε μία εμβληματική επέτειο, τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την 7η Οκτωβρίου του 1938, όταν, ακριβώς στην Πλατεία του Αγίου Στεφάνου, μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον εκεί καθολικό καθεδρικό ναό, είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη και μεγαλύτερη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με 7.000 συμμετέχοντες νέους ακτιβιστές, εναντίον της γερμανοναζιστικής κατοχής.

Το “Μαουτχάουζεν”, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πρωτοπαρουσιάσει στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, σε παγκόσμια πρεμιέρα στον τόπο του μαρτυρίου, τον Μάιο του 1988, παρουσία του τότε ομοσπονδιακού Καγκελάριου της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι, έχοντας δίπλα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, σε μια συναυλία-σταθμό, με ερμηνεύτριες, στα ελληνικά την Μαρία Φαραντούρη, στα εβραϊκά την Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και στα γερμανικά την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι.

Την συναυλία είχαν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, τιμώντας την μνήμη των 122.797 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδία, -ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες- που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Νοερά, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ήταν παρών, ως τιμώμενο πρόσωπο, στην επίσης ιστορικής σημασίας δεύτερη παρουσίαση του έργου από τον ίδιο το συνθέτη -επίσης με τη Μαρία Φαραντούρη και παρουσία πάλι του καγκελάριου Φραντς Βρανίτσκι- τον Μάιο του 1995, στην 50ή επέτειο από την απελευθέρωση του Μαουτχάουζεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ