today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ο Τομ ( Χανκς ) κι εμείς… -Τι πραγματικά συνέβη με τον Τομ Χάνκς;

Μια εντελώς κωμικοτραγική ιστορία, απολύτως διαφωτιστική για το ότι ποτέ το Χόλιγουντ -αλλά και οποιοσδήποτε άλλος- δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά αυτή την χώρα – την Ελλάδα…

του Γιάννη Τριανταφύλλου
Αποτέλεσε μια από τις ειδήσεις των ημερών. Ενα κάποιο ίδρυμα ( “πολιτιστικής διπλωματίας” όπως κάπως αυτάρεσκα αυτοαποκαλείται ) διοργάνωσε στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ( για αυτήν την Κυριακή ) μια εκδήλωση προς τιμήν ενός προσώπου παγκόσμιου βεληνεκούς, το οποίο είχε κάνει μια δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για ανασκαφές στην Αντίπαρο.
Ακούγεται ως κάτι πολύ όμορφο και εντυπωσιακό, όμως με μια μικρή διαφορά: το τιμώμενο πρόπωπο, ο παγκοσμίως διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Τομ Χανκς, όχι μόνο δεν επρόκετο να παρευρεθεί στην εκδήλωση, όπως “το ίδρυμα” διαφήμιζε, αλλά επιπροσθέτως δήλωνε πλήρη άγνοια, τόσο για την εκδήλωση, όσο και για τη…δωρεά, στην οποία υποτίθεται πως είχε προβεί.
Το αποτέλεσμα ήταν την εβδομάδα που προηγήθηκε της δωρεάς, τόσο ο Χανκς, όσο και η Ρίτα Γουίλσον, η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του, μαζί με την οποία περνούν τα καλοκαίρια τους στην Αντίπαρο και η οποία μοιάζει να ασκεί θετική επιρροή στον σύζυγό της για οτιδήποτε αφορά την χώρα μας, βγήκαν και διέψευσαν μέσω twitter την υποτιθέμενη εκδήλωση, ζητώντας παράλληλα και από το «Σταύρος Νιάρχος» να βγει επίσημα και να διαψεύσει ότι επρόκειτο αυτή να τελεστεί στον χώρο του παρουσία του Χανκς ( διάψευση στην οποία το «Σταύρος Νιάρχος» άμεσα προέβη ).
Μετά τον όλο θόρυβο που- διεθνώς, αφού μιλάμε για τιμημένο δις με Οσκαρ ηθοποιό και μια από τις επιδραστικότερες φιγούρες του Χόλιγουντ, κάποιοι μάλιστα τον “βλέπουν” και ως πιθανό μελλοντικό υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ – προκλήθηκε, το Ιδρυμα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς δήλωσε ότι “παραπλανήθηκε” από κάποιον που εμφανίστηκε στα social media να εκπροσωπεί τον Τομ Χανκς. Και το – “ρεζιλευτικό” για την χώρα μας – σίριαλ συνεχίζεται…
Ας μην είμαστε κακοπροαίρετοι παρ’ότι ζούμε σε μια χώρα όπου η απάτη “πάει σύννεφο”. Και, ως καλοπροαίρετοι, ας θέσουμε μερικά εύλογα ερωτήματα:
-Η διάψευση της παρουσίας των Χανκς στην -και καλά- προς τιμήν τους εκδήλωση διαψεύστηκε άμεσα, γρήγορα και απλά μέσω twitter. Ερώτηση αφελούς αναγνώστη: με τον ίδιο απλό τρόπο, δεν θα μπορούσε το “παραπλανημένο” ίδρυμα να επικοινωνήσει με τους Χανκς για να επιβεβαιώσει την παρουσία τους ή όχι στην εκδήλωση; Τόσο δύσκολο ήταν;
-Ας αφήσουμε στην άκρη τα social media. “Ολόκληρο” ίδρυμα προώθησης τής ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας δεν μπορούσε να βρει ένα τηλέφωνο των Χανκς στις ΗΠΑ και να επικοινωνήσει μαζί τους για να ακούσει ένα επίσημο “ναι” ή ένα “όχι” σε σχέση με την παρουσία τους στην περιβόητη εκδήλωση;  Στην Ελλάδα υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι της κινηματογραφικής βιομηχανίας που έχουν επαφές με το Χόλιγουντ. Τόσο δύσκολο ήταν να λειτουργήσει κάποιος ως γέφυρα ανάμεσα στο Ιδρυμα και τους Χανκς; ( Ένα πρώτο όνομα που μού έρχεται στο μυαλό είναι η Νία Βαρντάλος η οποία έχει στενή σχέση με πολλούς στην Ελλάδα, πολύ φίλη της Ρίτα Γουίλσον, η οποία άλλωστε ήταν και η παραγωγός τού My Big Fat Greek Wedding τής Νία ).
-Και αν όντως κάτι τέτοιο ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το εν λόγω ίδρυμα, τότε πώς αυτό φιλοδοξεί να λειτουργήσει όπως ο βαρύγδουπος τίτλος του υποδηλώνει; Αν δεν μπορεί να βρει ένα τηλέφωνο και αν “εξαπατάται” – γι’αυτό φυσικά τον λόγο φαντάζομαι έχει η δικαιοσύνη αφού εύλογα υποθέτω ότι το ίδρυμα θα κινηθεί νομικά εναντίον όποιου θεωρεί ότι το εξαπάτησε – τόσο εύκολα από τον πρώτο τυχόντα, τότε είναι παραπάνω από σαφές ότι δεν είναι ένα σοβαρό ίδρυμα, ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του και ότι – εν τέλει- το αντίθετο απ’ότι διακηρύσσει κατορθώνει, δηλαδή μάλλον δυσφημεί την χώρα παρά την διαφημίζει στο εξωτερικό. Με δυό λόγια, αν δεν πρόκειται περί απάτης, αφού η υπόθεση “μυρίζει” άσχημα, τότε πρόκειται περί εγκληματικής αμέλειας των υπευθύνων του και -ασφαλώς- ανικανότητάς τους να ανταποκριθούν σε έναν τέτοιο βαρυσήμαντο ρόλο που οι ίδιοι, από μόνοι τους, επωμίστηκαν ( άγνωστο το “γιατί” )..
-Μια ακόμη ευλογοφανής απορία: ο Χανκς υποτίθεται ότι θα βραβευόταν για μια δωρεά, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που έκανε για την ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού στην Αντίπαρο ( νησί όπου όπως είναι ευρέως γνωστό οι Χανκς περνούν τα καλοκαίρια τους και όπου -επίσης- είναι εξαιρετικά εύκολο να τους προσεγγίσει κάποιος, ειδικά αν αυτός είναι ένα τόσο σπουδαίο ίδρυμα ). Όμως το ζεύγος Χανκς δηλώνει ότι ποτέ δεν έκανε μια τέτοια δωρεά.
Το ίδρυμα από πού έμαθε για τη δωρεά; Από κάποιον από το νησί; Δεν το τσεκάρισε; Δεν ρώτησε κάποιον από το Υπουργείο Πολιτισμού; Δεν ρώτησε κάποιον από τον δήμο Αντιπάρου; Εντάξει, αυτό δεν ήταν τόσο δύσκολο, όσο, ας πούμε, να βρεις ένα τηλέφωνο τως Χανκς, να επικοινωνήσεις μαζι τους στην Αντίπαρο ή το Λος Αντζελες ή και απλώς μέσω twitter.  Αυτό ήθελε μόνον να ρωτήσεις τις αρχές του νησιού ή οποιονδήποτε μπορεί να σχετιζόταν με αυτές τις ανασκαφές στην Ελλάδα.
Υπήρξε κάποιος από το Υπουργείο ή κάποιος δημοτικός άρχοντας του νησιού που βεβαίωσε ότι έγινε μια τέτοια δωρεά; Αν ναι, ποιός; Ονοματεπώνυμο έχει; Τηλέφωνο; Ή έστω…twitter;;;
Λυπάμαι που θα το πω αλλά η υπόθεση “μυρίζει” από μακριά. Είναι εμφανές ότι κάτι δεν κάθεται καλά σε όλη αυτή την ιστορία, όσο καλοπροαίρετα και αν την προσεγγίσει κανείς. Ασφαλώς η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα δώσει τις σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη αλλά το μείζον θέμα είναι άλλο.
Ζούμε σε μια εποχή όπου τίποτε στο “παγκόσμιο χωριό” δεν μένει κρυφό και όπου η πληροφορία διαχέεται με ταχύτητα αστραπής από την μια άκρη του πλανήτη στην άλλη. Το Hanks-gate ασφαλώς και έγινε γνωστό σε όλον τον πλανήτη. Η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, έγινε ρεζίλι διεθνώς. Και είναι πολύ κρίμα.
Αφού είμαστε μια μικρή και φτωχή χώρα. Ομως εξαιρετικά όμορφη και με ονειρικές τοποθεσίες – ιδανικές για γυρίσματα ταινιών. Το Χόλιγουντ είναι μια τεράστια βιομηχανία η οποία, αν συνεργαστείς μαζί της, δύναται να σου προσφέρει εκατομμύρια δολλάρια, δωρεάν παγκόσμια διαφήμιση ( δείτε τι έγινε μετά το Mamma Mia, όταν άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονταν για να παντρευτούν στην εκκλησία της ταινίας στη Σκόπελο ), θέσεις εργασίας για εκατοντάδες ανθρώπους όσο διαρκούν τα γυρίσματα, έσοδα από ένα σωρό άλλες δραστηριότητες κ.ο.κ.
Υποτίθεται ότι ο τουρισμός είναι “η βαριά βιομηχανία” της χώρας μας. Η κύρια πηγή εσόδων. Το να γυρίζονται εδώ ταινίες του Χόλιγουντ ενισχύει σε αφάνταστο βαθμό τον τουρισμό μας. Και τι κάνουμε εμείς;
“Βγάζουμε τα μάτια μας” μόνοι μας. “Στήνουμε” σε ραντεβού ανθρώπους όπως ο Ολιβερ Στόουν και ο Μέγας Αλέξανδρος γυρίζεται σε Μάλτα, Μαρόκο κ.α. Οι “300”, το ίδιο. Το “Mamma Mia 2”, στην Κροατία. Μπορεί κάποιος από το επίσημο ελληνικό κράτος να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: Γιατί;
Και, κοντά σε όλα τα άλλα, σε μια περίοδο που η χώρα υποφέρει και που η όποια διεθνής επένδυση εδώ δύναται να προσφέρει σημαντικές οικονομικές ανάσες, έχουμε κι έναν φορέα, ένα “ίδρυμα” το οποίο υποτίθεται ότι κόπτεται για να προωθήσει την “ελληνική πολιτιστική διπλωματία”, το οποίο τελικά “πετυχαίνει” το αντίθετο ακριβώς: να δυσφημίσει την χώρα εξαιτίας ύποπτης αφέλειας χειρισμών σε μια υπόθεση όπου εμπλέκεται το όνομα ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους σταρ. Το οποίο σημαίνει ότι η σχετική είδηση για το “φιάσκο” με τους Χανκς, θα κάνει τον γύρο του κόσμου.
Θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά αστείο, εάν δεν ήταν τόσο τραγικό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ