Εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας της Die Welt φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Welt online. Το ρεπορτάς που υπογράφει η Anne Kunz, έχει τίτλο «Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες» και συνεχίζει «Οι τράπεζες της Ελλάδας είναι σε κατάσταση ανάγκης: Οι μετοχές τους καταρρέουν στο χρηματιστήριο, η κυβέρνηση στην Αθήνα είναι σε συναγερμό. Ο Υπουργός Οικονομικών είναι μεν καθησυχαστικός, ωστόσο ως τελευταίο οχυρό θα μπορούσαν ως συνήθως να την πληρώσουν οι φορολογούμενοι».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι απώλειες γίνονταν ολοένα και πιο απειλητικές, καθώς οι μετοχές των τεσσάρων σημαντικότερων ελληνικών τραπεζών σημείωσαν κατάρρευση που υπερβαίνει το 20% στο ΧΑΑ την Τετάρτη, με περισσότερο πληγείσα την Τράπεζα Πειραιώς που σημείωσε απώλειες της τάξης του 30%. Ο Π/θ Αλέξης Τσίπρας προφανώς τρόμαξε και αντέδρασε άμεσα. Τώρα η διάσωση φαίνεται να είναι κοντά – αλλά κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί σε βάρος των φορολογουμένων, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.
Σε αυτό το πλαίσιο – συνεχίζει το δημοσίευμα – η κυβέρνηση στην Αθήνα σταθμίζει το ζήτημα εκπόνησης ενός σχεδίου βοήθειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας. Όπως ελέχθη από την Αθήνα, από κοινού με τον ESM και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα ‘σχέδιο παρέμβασης’ προς ανακούφιση των τραπεζών.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που απειλούν να συνθλίψουν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Πρόσφατα, τα χρέη που δεν εξυπηρετούνται για μία περίοδο άνω των 90 ημερών ή έχουν θεωρηθεί ως επίφοβα να κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα έχουν αγγίξει τα 88 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί με σχεδόν το 50% του συνόλου των χορηγηθέντων δανείων. Αντίστοιχα έντονη είναι και η ασκούμενη πίεση της ΕΚΤ στα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα προκειμένου να επιτύχουν ταχεία απομείωση των προβληματικών τους δανείων και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που καταναλώνει τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, ενώ την ίδια στιγμή οι επενδυτές γίνονται ολοένα και πιο νευρικοί.
Κατόπιν επισημαίνεται ότι ο Π/θ Αλέξης Τσίπρας μετά τις εξελίξεις της Τετάρτης στο ΧΑΑ, συγκάλεσε μία επείγουσα σύσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε ένα ‘σχέδιο παρέμβασης’, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του έλληνα Π/θ, χωρίς όμως να δίνονται λεπτομέρειες. Από την πλευρά του, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιχείρησε να απαλύνει την κατάσταση ενώπιον του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι η πρόκληση των ‘μη εξυπηρετούμενων δανείων’ μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όπως δήλωσε, ‘Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν είναι αλήθεια’.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού οικονομικού τύπου, ως διέξοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθεί μια ‘Bad Bank’, δηλαδή ένα είδος χρηματοοικονομικής ‘χωματερής’ όπου οι τράπεζες θα μπορούσαν να εναποθέσουν τα ‘μη εξυπηρετούμενα δάνεια’ τους, απαλλάσσοντας έτσι τους ισολογισμούς τους από τα βάρη. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μία υψηλού κόστους κίνηση απαλλαγής, καθώς στο τέλος τα τοξικά αυτά δάνεια θα πρέπει να ασφαλιστούν. Κατά κανόνα αυτό θα ήταν δυνατόν μέσω μίας διαδικασίας πώλησης ομολόγων από την Bad Bank σε επενδυτές, με μερική εγγύηση από πλευράς του κράτους, ενώ το κόστος των πιθανών απωλειών θα πρέπει να επωμισθούν στη συνέχεια οι φορολογούμενοι.
Με βάση το δημοσίευμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα είναι ακόμη επαρκώς προστατευμένα, καθώς στο πλαίσιο των stress tests στα οποία υποβλήθηκαν οι μεγάλες τράπεζες το Μάιο του 2018 τα κατάφεραν χωρίς μεγάλα πλήγματα, ενώ μέσω της διαδικασίας προέκυψε το συμπέρασμα μόνο για περιορισμένη ανάγκη μεταγενέστερης βελτίωσης. Παράλληλα, οι έλληνες βιομήχανοι απαίτησαν από την κυβέρνηση να παραμείνει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φλέσσας, άσκησε με δηλώσεις του στην Αθήνα κριτική, λέγοντας: ‘Αντί η κυβέρνηση να επικεντρωθεί εμφατικά στις μεταρρυθμίσεις, δίνονται προεκλογικές υποσχέσεις’.
Τέλος, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι ο κ. Φλέσσας επεσήμανε επίσης ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό μόνον 2% και για αυτό ‘δεν υπάρχουν χρήματα για μοίρασμα’, ενώ κατά την άποψή του τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους επενδυτές εξακολουθούν να είναι η διαφθορά και η γραφειοκρατία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπό τον Π/θ Τσίπρα καταβάλλει προσπάθειες να αποφύγει τις συμφωνηθείσες με τους διεθνείς πιστωτές περικοπές των συντάξεων, που πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου. Το δημοσίευμα καταλήγει με την επισήμανση ότι το αργότερο ως το Σεπτέμβριο του 2019 θα πρέπει στην Ελλάδα να διεξαχθούν εκλογές, αλλά οι παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί νωρίτερα.