Ο Ξενοφώντας και ο Ζορμπάς πέρασαν. Έμειναν αρκετές καταστροφές και ζημιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα ορθής προετοιμασίας και πρόληψης ήταν εκείνο των Κυθήρων που σύμφωνα με όλες τις προγνώσεις θα βρίσκονταν κυριολεκτικά στο έλεος του κυκλώνα το Σάββατο 29/9.
Ο Δήμος του νησιού κινητοποίησε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά πήγε και ένα βήμα πιο μακριά. Ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης (θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2017 είχε συγκρουστεί σκληρά με το Νίκο Τόσκα λόγω της μεγάλης φωτιάς που έπληξε το νησί) ζήτησε προληπτικά ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων από την Πελοπόννησο και ενίσχυση των συνεργείων της ΔΕΗ, προκειμένου το νησί να είναι απόλυτα προετοιμασμένο για τον κυκλώνα.
Οι προγνώσεις, που τελικά δεν επαληθεύτηκαν, έκαναν λόγο για 30 εκατοστά νερού σε διάρκεια μόλις 6 ωρών, δηλαδή το νερό μισού έτους! Το νησί προετοιμάστηκε άψογα. Όλες οι αρχές βρίσκονταν σε απόλυτο συντονισμό, οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου σε επιφυλακή, μέχρι και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων ήταν σε ετοιμότητα μετά από εντολή του Δήμου σε περίπτωση που χρειαζόταν εκκένωση κάποιου οικισμού.
Οι άνδρες της ΕΜΑΚ και τα πυροσβεστικά οχήματα είχαν διασπαρεί στα επικίνδυνα σημεία, ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του περιπολούσαν διαρκώς, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας επίσης. Όσο και αν φαίνεται παράξενο, μέσα στη δίνη του κυκλώνα με την βροχόπτωση, μέχρι και μικρής έκτασης φωτιά σβήστηκε στο νησί, την οποία έβαλε κάποιος κύριος για να κάψει χόρτα με αέρα 12 μποφώρ!
Τελικά τα φαινόμενα πέρασαν με μεγάλη ένταση, όχι όμως στο επίπεδο ανησυχίας που είχε αρχικά εκφραστεί, καθώς μετατοπίστηκαν βορειότερα των Κυθήρων όπου έγιναν και οι περισσότερες καταστροφές. Το σύστημα πολιτικής προστασίας του νησιού όμως δούλεψε άψογα και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις αρχές που με επικεφαλής το Δήμαρχο συντόνισαν τόσο καλά την διαχείριση ενός σπάνιου για την χώρα μας καιρικού φαινόμενου.
Αυτή την Ελλάδα θέλουμε! Και μάλλον από την αυτοδιοίκηση φαίνεται να ξεκινά η αλλαγή!