today-is-a-good-day
24.9 C
Athens

Γερμανικός Τύπος: Επώδυνη ήττα Ζάεφ – η “Μακεδονία” δεν είναι έτοιμη για την Ε.Ε.

Ο γερμανικός Τύπος στέκεται στην πολύ μικρή συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα κάνοντας λόγο για αποτυχία.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Handelsblatt που αναφέρει ότι η “μακεδονία” δεν είναι ακόμα έτοιμη για την Ευρώπη.

Αναλυτικά: 

Dpa/SZ: Παρά την αποτυχία του δημοψηφίσματος στη «Μακεδονία», η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει τη συμφωνία για την υπέρβαση της διαμάχης για το όνομα της χώρας, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Dpa/SZ: Παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ο Επίτροπος Johannes Hahn αξιολογεί το αποτέλεσμα ως ψήφο υπέρ της αλλαγής του ονόματος καθώς και υπέρ της πορείας της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Hans-Peter SiebenhaarHandelsblatt: Η πλειοψηφία των «Μακεδόνων» δεν υποστηρίζει ακόμα τη διέξοδο από τη διαμάχη για την ονομασία. Η «Μακεδονία» δεν είναι ακόμη έτοιμη για την Ευρώπη. Αντίθετα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Η Ευρώπη δεν πρέπει να εξωραΐσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο δείχνει μια βαθιά διχασμένη κοινωνία. Πρόωρες εκλογές θα βάθαιναν ακόμη περισσότερο αυτό το ρήγμα, προκαλώντας αποσταθεροποίηση, κάτι που δεν συμφέρει ούτε τη Μακεδονία, ούτε την Ευρώπη. Αντίθετα, πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία γεφύρωσης του διχασμού με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Peter nchSZ: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί μια επώδυνη ήττα για τον Zoran Zaev, αλλά και μια πύρρειος νίκη για την αντιπολίτευση. Η χώρα προσέκρουσε στον εαυτός της – στην εσωτερικής της διάσπαση, τους κοντόφθαλμους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και στην έλλειψη θάρρους. Τώρα η χώρα απειλείται με πολυετή απομόνωση.

Dpa/SZ: O Johannes Hahn θεωρεί το δημοψήφισμα ως ψήφο υπέρ του NATO και της ΕΕ, ενώ ο Jens Stoltenberg χαιρέτισε την πλειοψηφία υπέρ της ενσωμάτωσης της χώρας στη Δύση. «Η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή» έγραψε στο twitter και κάλεσε όλα τα κόμματα να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε ο εκπρόσωπος των ευρωβουλευτών του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής Knut Fleckenstein, ο οποίος επίσης είδε μία καθαρή ψήφο και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να εφαρμόσουν τη λαϊκή βούληση και να προχωρήσουν στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski έκανε λόγο για βαθιά αποτυχία του δημοψηφίσματος, την οποία (αποτυχία) χαιρετίζει και ο Πρόεδρος του δεξιού λαϊκιστικού εταίρου της ελληνικής κυβέρνησης Πάνος Καμμένος.

FAZMichael Martens: Αποτυγχάνει το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’ (sic). Όσον αφορά το ‘δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ’ στη ‘Μακεδονία’ (sic) νίκησαν οι υπερασπιστές ενός μποϋκοτάζ. Σύμφωνα με την κρατική επιτροπή διενέργειας εκλογών μόνο το 35% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων συμμετείχαν στην ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι το συμβουλευτικό δημοψήφισμα απέτυχε, καθώς ήταν αναγκαία μια συμμετοχή ποσοστού τουλάχιστον 50%. Ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev ανακοίνωσε ότι οι επιχειρούμενες συνταγματικές αλλαγές για την μετονομασία της χώρας σε ‘Βόρειο Μακεδονία’ θα υποβληθούν στη Βουλή. Σύμφωνα με τον ίδιο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί και εκεί πλειοψηφία, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. [Referendum in Mazedonien gescheitert]

Welt.de: Αποτυγχάνει το δημοψήφισμα για το όνομα – Παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός κάνει λόγο για επιτυχία. Παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την αλλαγή ονομασίας της ‘Μακεδονίας’ (sic) o Πρωθυπουργός Zoran Zaev επιμένει στο εγχείρημά. Εφόσον την Κυριακή σχεδόν το 90% όσων συμμετείχαν σε αυτό τάσσεται υπέρ της αλλαγής του ονόματος, η Βουλή θα πρέπει πλέον να «επιβεβαιώσει τη βούληση της πλειοψηφίας», όπως δήλωσε ο ίδιος από τα Σκόπια. Η ελληνική κυβέρνηση που επιμένει στην αλλαγή του ονόματος, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογούν την ψηφοφορία επίσης ως υποστήριξη στο σχέδιο. Μετά τη σχεδιαζόμενη ψηφοφορία στην ‘μακεδονική’ (sic) Βουλή είναι η σειρά του ελληνικού Κοινοβουλίου. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μετά το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’ (sic), η Αθήνα συνεχίζει να αισθάνεται δεσμευμένη όσον αφορά τη συμφωνία με τα Σκόπια. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επαίνεσε σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Zaev την αποφασιστικότητά του. Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος από τον μικρό κυβερνητικό εταίρο ΑΝΕΛ έγραψε στο Twitter ότι η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές «ακυρώνει» το δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’ (sic). Ο Καμένος τάσσεται κατά της διαπραγματευθείσας από τον Τσίπρα συμφωνίας με τη γειτονική χώρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη ‘Μακεδονία’ (sic).  Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Johannes Hahn συνεχάρη όλους τους ‘Μακεδόνες’ (sic) που άσκησαν το «δημοκρατικό τους δικαίωμα» και ψήφισαν. «Η πολύ σαφής ψηφοφορία υπέρ του Ναι» αποτελεί μια «ευρεία υποστήριξη» για την αλλαγή του ονόματος και μια φιλοευρωπαϊκή πορεία της ‘Μακεδονίας’ (sic), όπως τόνισε. «Αναμένω πλέον από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αναγνωρίσουν αυτή την απόφαση και να συνεχίσουν προς τον συμφέρον της χώρας με εξαιρετική ευθύνη και ενότητα πέραν των κομματικών ορίων», ανακοίνωσε ο ίδιος από τις Βρυξέλλες.

Faz.netMichael Martens: Δημοψήφισμα στη ‘Μακεδονία’(sic): «Και τα δύο στρατόπεδα μπορούν να ισχυριστούν ότι κέρδισαν». Παρά τη σαφή πλειοψηφία για τη διευθέτηση του «ονοματολογικού» με την Ελλάδα το δημοψήφισμα απέτυχε. Ο δημοσιογράφος Sašo Ordanoski εξηγεί σε συνέντευξή του τα αίτια – και το πώς θα συνεχίσουν τώρα τα πράγματα. [Referendum in Mazedonien : „Beide Lager können behaupten, dass sie gewonnen haben“ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ