today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ από το 65% των ψευδοΜακεδόνων!

Διπλωματικές πηγές ζητούν άμεσα οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος να αποσύρουν την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός της FYROM είπε ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών – «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν» είπε ο Ζόραν Ζάεφ – Μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, η καταγεγραμμένη συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μόλις 34,09%.
«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε “ναι”» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περίπου μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στη γειτονική χώρα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Ζάεφ μετέφρασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν επιδοκιμασία της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Αφού απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Το αποτέλεσμα

Ευρεία νίκη πέτυχε το στρατόπεδο του «Ναι» στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για την συμφωνία των Πρεσπών, όμως η ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς η συμμετοχή ήταν σαφώς υποδεέστερη του 50% που απαιτούνταν.

Με καταμετρημένο το 88,5% των ψήφων υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό τάχθηκε το 91,33% των ψηφισάντων, ενώ το «Όχι» συγκέντρωσε μόλις το 5,76%. Το «Ναι» επικράτησε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, όλα κρίθηκαν στην συμμετοχή, όπου διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης Ζάεφ. Στον αντίποδα φαίνεται πως επιβραβεύτηκε η επιλογή της εθνικιστικής αντιπολίτευσης να μην ταχθεί ανοιχτά κατά της ευρω-ατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ,όπου εστίαζε το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά να προωθήσει την αποχή.

Σύμφωνα με τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα η συμμετοχή ανήλθε στο 36,27%, σαφώς κάτω από το όριο που προβλέπει το Σύνταγμα ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Στις κάλπες προσήλθαν σχεδόν 623 χιλιάδες ψηφοφόροι, τη στιγμή που η κυβέρνηση χρειαζόταν να λάβουν μέρος περίπου 900 χιλιάδες άτομα.

Υπό την σκιά του αποτελέσματος ο πρωθυπουργός Ζάεφ είπε πως θα στηριχθεί στην νίκη του «Ναι» και θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των Πρεσπών, που προβλέπει αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Τόνισε πως θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές εάν δεν λάβει την στήριξη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, που μετά το «χαστούκι» του δημοψηφίσματος είναι αναγκαία ώστε να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δώσει έμφαση στον συμβουλευτικό ρόλο του δημοψηφίσματος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ