today-is-a-good-day
10.2 C
Athens

Associated Press: “Μακεδονία” ή Βόρεια “Μακεδονία”;

Εκτενές Δημοσίευμα του Assosiated Press για το δημοψήφισμα στα Σκόπια, αναπαράγεται από πολλά Μέσα Ενημέρωσης μεταξύ των οποιων και οι NYT.

Αναφέρει το AP:

Το δημοψήφισμα της Κυριακής στην πΓΔΜ προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία» και τυχόν θετικό αποτέλεσμα θα άρει τις μακροχρόνιες αντιρρήσεις της Ελλάδας για ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Είστε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;», είναι το ερώτημα που απευθύνεται στους σκοπιανούς ψηφοφόρους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή νίκη για το «ναι», αν και δεν είναι σαφές εάν η προσέλευση ψηφοφόρων θα φτάσει στο απαιτούμενο όριο του 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα. Ακόμα κι αν η προσέλευση είναι κάτω από το απαιτούμενο 50%, εάν οι περισσότεροι άνθρωποι ψηφίσουν «ναι», θα δώσει εντολή στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να προχωρήσουν. Η Δύση έχει έντονο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis ήταν μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την πΓΔΜ τις τελευταίες εβδομάδες για να παροτρύνουν τους ψηφοφόρους υπέρ του «ναι». Από την άλλη, η Ρωσία είναι αντίθετη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ μιας ακόμα χώρας σε ένα μέρος της Ευρώπης που ήταν μέσα στη σφαίρα επιρροής της εδώ και δεκαετίες. Ο Mattisδήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι χρηματοδοτούμενες από τη Μόσχα ομάδες εντός της πΓΔΜ θα αγωνιστούν εναντίον της αλλαγής της ονομασίας.

Η απόφαση είναι ανάμεσα στην «ενσωμάτωση και την απομόνωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Zoran Zaev κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Gjorge Ivanov δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα και ενθάρρυνε άλλους εκλογείς να πράξουν το ίδιο – μια κίνηση που θεωρείται ως έκκληση για μποϊκοτάζ. Ο συντηρητικός Ivanov δήλωσε χθες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ότι η προτεινόμενη αλλαγή ονόματος που είχε διαπραγματευτεί ο Zaev θα αποτελούσε «καταφανή παραβίαση της κυριαρχίας». Περισσότερα από 70 μικρά πολιτικά κόμματα και ενώσεις πολιτών αγωνίστηκαν εναντίον της συμφωνίας υπό την αιγίδα ενός συνασπισμού υπό την ονομασία «Η Μακεδονία μποϋκοτάρει», ενώ η συντηρητική αντιπολίτευση της χώρας σταμάτησε να ζητάει από τους ψηφοφόρους να μένουν στα σπίτια τους.

«Την Κυριακή αυτή η γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιλογή να υποκύψει στην ιστορική πρόκληση, να πέσει στα γόνατά της, να διπλώσει τη μέση της και να εγκαταλείψει τη δική της ταυτότητα», δήλωσε ο Igor Janusev, ηγετικό μέλος του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, VMRODPMNE. Παράλληλα, η εθνική αλβανική μειονότητα της πΓΔΜ, η οποία αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας, από τα σχεδόν 2 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού της χώρας, αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δημοψηφίσματος. Μέλη της μειονότητας είχαν πολεμήσει εναντίον της ένοπλης εξέγερσης κατά της κυβέρνησης για περισσότερα δικαιώματα το 2001. Με μια πολύ χαλαρότερη συναισθηματική σχέση με το όνομα Μακεδονία, οι Αλβανοί ψηφοφόροι αναμένεται να υποστηρίξουν τη συμφωνία του ονόματος. «Θα ψηφίσουν για το ΝΑΤΟ, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το μέλλον, για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια», δήλωσε ο Ali Ahmeti, επικεφαλής του Αλβανικού κόμματος DUI της πΓΔΜ. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και δεν θέλω να το σκεφτώ, γιατί δεν θέλω να επιστρέψω στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι επώδυνο και δεν πρέπει να επαναληφθεί», συμπλήρωσε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ