Με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να κάνει λόγο για αξιοκρατικές διαδικασίες, βάσει των οποίων έγινε και συνεχίζεται η πλήρωση των επιτελικών θέσεων στη δημόσια διοίκηση, και την ΝΔ να μέμφεται την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την πλήρη κομματικοποίησή της μέσω «φαύλων πρακτικών», ολοκληρώθηκε η συζήτηση της σχετικής επερώτησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, οι επερωτώντες βουλευτές και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας, έθεσαν προς τη νέα υπουργό το ερώτημα πόσες προσκλήσεις ενδιαφέροντος έχουν υπάρξει για τη στελέχωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, από τον Οκτώβριο του 2016, οπότε αυτό τέθηκε σε λειτουργία, και πόσες επιτελικές θέσεις ευθύνης, με βάση τον νόμο, έχουν πληρωθεί με βάση αυτήν τη διαδικασία.
«Έχουμε ολοκληρώσει 86 κρίσεις γενικών διευθυντών όλων των υπουργείων με πλήρη συνεργασία και εποπτεία του ΑΣΕΠ, όταν είχαν δέκα χρόνια να γίνουν κρίσεις και προχωράμε τώρα και στους διευθυντές και την επόμενη χρονιά και στους τμηματάρχες» απάντησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και καταφέρθηκε εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως είπε- επί της θητείας του ως υπουργού, τοποθέτησε μέσα σε μία νύχτα όλους τους γενικούς διευθυντές.
«Μας το αναφέρετε αυτό ως δείγμα φαυλότητας; Υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης και καλά έκανε. Όλη η διαδικασία ήταν σύμφωνη με τον νόμο. Ναι ή όχι; Το μεμπτό είναι ότι υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2014; Θέλαμε να πάμε σε εκλογές; Ήταν η εξέλιξη της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ, ή μας ρίξατε; Ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε κάτι νόμιμο, γιατί μη μου πείτε ότι αν ήταν παράνομο ή φαύλο θα τους άφηνε ο ΣΥΡΙΖΑ για δύο χρόνια στη θέση τους» ανταπάντησε ο κ. Δένδιας.
«Δεν είπε πως δεν ήταν νόμιμο, αλλά αυτό έγινε με βάση τον νόμο που αποτύπωνε την πολιτική της ΝΔ, για συγκριτική αξιολόγηση και για διαθεσιμότητα που οδήγησε σε 3.000 απολύσεις. Εμείς αλλάξαμε τους νόμους αυτούς» είπε, με τη σειρά της, η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Με αιχμή την σφοδρή κριτική των βουλευτών της ΝΔ για φωτογραφικές διατάξεις, ώστε να τοποθετηθούν στις κρίσιμες θέσεις της δημόσιας διοίκησης εγκάθετοι του ΣΥΡΙΖΑ, και απαντώντας στα ερωτήματα της επερώτησης, η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών τελεί υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ και, μεν, δεν έχει τοποθετηθεί κάποιος ακόμη, αλλά έχουν βγει 70 προκηρύξεις. Όσον αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε πως παρότι υπάρχει η τροπολογία που μεταθέτει για έξι μήνες την έναρξη υλοποίησης της διαδικασίας, υπάρχει μία προκήρυξη που είναι σε εξέλιξη και αφορά την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Σχετικά με την συσχέτιση του Μητρώου με τις επιτελικές θέσεις επιλογής του στενού δημόσιου τομέα, υποστήριξε ότι υπάρχουν 69 προκηρύξεις, εκ των οποίων οι 22 έπρεπε να επαναπροκηρυχθούν και θα υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά τις προκηρύξεις, για τις οποίες οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευση μίλησαν για «δόλιες μεθοδεύσεις» και «φωτογραφικές διατάξεις» ώστε να πληρωθούν με πρόσωπα της αρεσκείας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να επαναπροκηρυχθούν, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ακριβώς αυτό το γεγονός αποδεικνύει την ευθυξία και το πολιτικό θάρρος της προκατόχου της υπουργού, Όλγας Γεροβασίλη. «Όταν εφαρμόζεις έναν νόμο, θέλει και θάρρος και ευθιξία να κάνεις τις αντίστοιχες προσαρμογές και η κ. Γεροβασίλη τα είχε αυτά και ανέθεσε σε εξωτερικό σύμβουλο, ο οποίος προχώρησε σε υποδείξεις και γι αυτό τον λόγο έχουμε αυτές τις επαναπροκηρύξεις, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν» επισήμανε.
«Πέραν των στοιχείων των προκηρύξεων, όμως, η κρίση θα γίνει από το ειδικό συμβούλιο υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ» πρόσθεσε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Τα ονόματα των υπουργών
Εξάλλου, οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν από την αρμόδια υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή ποιοι είναι οι τέσσερις υπουργοί, οι οποίοι -όπως ανέφεραν- υπέβαλαν αίτημα προς το ΑΣΕΠ και στους οποίους εστάλησαν πίνακες με τα αντίγραφα των στοιχείων και προσόντων των υποψηφίων για τις θέσεις των διοικητικών αναπληρωτών διοικητικών, τομεακών και ειδικών γραμματέων.
«Το ΑΣΕΠ είναι μία ανεξάρτητη αρχή. Σας έχει απαντήσει το ίδιο. Σέβομαι τη λειτουργία του και δεν έχω να σχολιάσω για τον τρόπο που λειτούργησε το ΑΣΕΠ» απάντησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.
Στον κ. Γεωργαντά κοινοποιήθηκε η πρώτη σελίδα της απάντησης, δεν υπάρχουν τα ονόματα των υπουργών, επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εδώ κάτι κρύβει» και μίλησε για «προφανή προσπάθεια θεσμικής άλωσης του κράτους». «Δεν έχει αυτή η κυβέρνηση και αυτή η λαϊκιστική λαίλαπα που χτύπησε το κράτος, αντίληψη των θεσμών ευρωπαϊκού κράτους. Προσλαμβάνει τους θεσμούς ως όργανο προς εξυπηρέτηση όχι μόνο των στενών κομματικών συμφερόντων, αλλά της διαιώνισης στην παραμονή στην εξουσία. Σας παραπέμπω στην τεράστια καθυστέρηση της επιλογής του νέου προέδρου του ΣτΕ. Γιατί το έχετε κάνει αυτό, τι συμβαίνει στο παρασκήνιο; παρατήρησε ο κ. Δένδιας.
«Είναι νόμιμο να βρίσκονται στα γραφεία των υπουργών τα αντίγραφα των φακέλων από τους υποψηφίους; Η ΝΔ δεν θα το αφήσει έτσι το θέμα. Είναι ακυρωτέες όλες οι διαδικασίες και έχετε ευθύνη που τις αφήνετε να προχωράνε. Η ευθύνη από τη στιγμή που δεν ανακόπτετε αυτήν την άκυρη διαδικασία, τη νομικά και ηθικά έωλη, είναι πλέον δική σας» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.
«Γιατί ξαφνικά πήγαν οι φάκελοι στα γραφεία των υπουργών; Αν είναι σωστό να μας το πείτε για να τους παρασημοφορήσουμε. Γιατί δεν τοποθετήστε;» ρώτησε ο κ. Βορίδης, ο οποίος είπε πως δεν ήταν αβλεψία της κ. Γεροβασίλη να «φωτογραφηθούν» πρόσωπα για την πλήρωση συγκεκριμένων θέσεων. Όπως πρόσθεσε δόθηκε παράταση, ενώ ήταν γνωστή η ημερομηνία λήξης της θητείας των υπηρεσιακών παραγόντων, διότι η κυβέρνηση δεν είχε προλάβει να συγκροτήσει έναν μηχανισμό που θα καταστήσει διαβλητή κι αυτήν τη διαδικασία με βάση τους δικούς της όρους.