Η διοίκηση του ζωολογικού κήπου του Καλίνινγκραντ αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ειδικό χώρο για τις υπερήλικες αρκούδες, ένα είδος «οίκου ευγηρίας» στο πλαίσιο του προγράμματος ανακαίνισης του ζωολογικού κήπου.
Στον «οίκο ευγηρίας» θα μεταφερθούν η 31 ετών θηλυκή αρκούδα Νάστια, η οποία σε όλη τη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής της γέννησε 42 αρκουδάκια, η 28χρονη λευκόστηθη από την Ουσουρία θηλυκή αρκούδα Αρτίστκα καθώς και έξι αμερικανικές μαύρες αρκούδες (Ursus americanus) και συγκεκριμένα η αρσενική αρκούδα Αργκόν, η θηλυκή Χόβντι και οι κόρες τους
Η διοίκηση του ζωολογικού κήπου παραδέχεται ότι ο ιστορικός χώρος διαμονής των αρκούδων, που δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται για την διαμονή των αρκούδων και πως χρειάζεται να δημιουργηθούν νέοι χώροι. Οι παλιές δομές δυσκόλευαν επίσης την ζωή των γηραιών αρκούδων, οι οποίες λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα άκρα τους λόγω ηλικίας δεν μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα στα διάφορα επίπεδα των τεχνητών βράχων, ενώ οι επιστρώσεις με μπετόν επιδείνωναν την κατάσταση της υγείας τους.
Την άνοιξη του 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών κήπων και ενυδρείων (EAZA) είχε ασκήσει κριτική στην διοίκηση του ζωολογικού κήπου του Καλίνιγκραντ για τις συνθήκες διαβίωσης των αρκούδων.
Ύστερα από συστάσεις του μέντορα του ζωολογικού κήπου του Καλίνιγκραντ εκ μέρους της EAZA Αντρέ Σταντλέρ και του Ολλανδού ειδήμονα Πολ Μπερκάμεν , αποφασίστηκε να ανακαινισθεί ο ειδικός χώρος «Voltchatik» για την διαβίωση των γηραιών αρκούδων που είχε χτισθεί την δεκαετία του 1970 και στον οποίο κατά καιρούς ζούσαν λύκοι, αλεπούδες και αρκούδες. Το πρόγραμμα ανακαίνισης εγκρίθηκε από την ΕΑΖΑ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανακαίνισης, στους νέους χώρους στον «οίκο ευγηρίας» για τις γηραιές αρκούδες θα υπάρχει ντούς , ενώ το έδαφος θα επιστρωθεί με ροκανίδια και φλοιούς δένδρων
Τον ζωολογικό κήπο του Καλίνιγκραντ ίδρυσε στις 21 Μαΐου του 1896 ο Γερμανός επιχειρηματίας Χέρμαν Κλάας. Η συλλογή του περιελαμβανε 893 ζώα 262 ειδών.
Κατά την διάρκεια της επίθεσης που πραγματοποίησαν τα σοβιετικά στρατεύματα στο Κένεγκσμπεργκ (η πρώην ονομασία του Καλίνιγκραντ) τον Απρίλιο του 1945 , διεξήχθησαν σφοδρές μάχες και σχεδόν όλα τα ζώα του ζωολογικού κήπου σκοτώθηκαν. Επέζησαν μόνο μια ελαφίνα , ένας ασβός , ένας όνος και ένας τραυματισμένος ιπποπόταμος ονόματι Χανς. Ο ιπποπόταμος Χανς έχει γίνει το έμβλημα του ζωολογικού κήπου.
Ο σχεδιασμός του ζωολογικού κήπου έχει να αλλάξει από την προπολεμική περίοδο (πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) , ενώ στον χώρο του έχουν διατηρηθεί περισσότερες από 20 ιστορικές κατασκευές. Οι πιο γνωστές και πιο αναγνωρίσιμες από αυτές είναι οι βράχοι για τις αρκούδες (κατασκευή του 1930) και τις φώκιες, καθώς και ο χώρος για τα λιοντάρια που κατασκευάστηκε την περίοδο 1907-1910.
Σήμερα στον ζωολογικό κήπο του Καλίνινγκραντ υπάρχουν περισσότερα από 3.200 ζώα 302 ειδών , τα μισά από τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στην Κόκκινη Βίβλο των απειλούμενων ζώων.