today-is-a-good-day
14.6 C
Athens

Αιχμές και προτάσεις για τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη

Αιχμές για αδράνεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενες από πρόταση για 25ετές πρόγραμμα σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη με μορφή ΣΔΙΤ και με χρηματοδότηση, που θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από πηγές εκτός των εθνικών πόρων, που η κυβέρνηση στερεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, που εδώ και καιρό «παίζει» ως πιθανός υποψήφιος για Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τον ασκό του Αιόλου όσον αφορά στη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε εκ νέου το πρόσφατο ατύχημα με τον ανεμιστήρα στ,ο 5ο δημοτικό σχολείο καθώς έναν χρόνο μετά τις μεγάλες υποσχέσεις για διυπουργική επιτροπή που θα προωθούσε με γοργό ρυθμό τις εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης του προγράμματος σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, τίποτα δεν έχει γίνει.

Σε σημερινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, επισημαίνει:

«Πολλά σχολεία, ιδιαίτερα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, έχουν κατασκευαστεί στην δεκαετία του 70 και του 80, με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς καν μελέτη θερμομόνωσης.

Για να καταστούν ασφαλή και κατάλληλα για παιδιά και δασκάλους, χωρίς περιστατικά όπως αυτό του 5ου δημοτικού σχολείου, θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα ευρύ πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης.

Η πεπατημένη της επαιτείας χρημάτων από την πολιτεία, δεν αποτελεί λύση, αλλά μάλλον άλλοθι αδράνειας.

Τι θα μπορούσε να γίνει κατά την άποψη μου; Συμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), είτε σε επίπεδο δήμου είτε σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, για εκσυγχρονισμό και συντήρηση των κτιρίων για 25 χρόνια. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ, από δάνειο από ιδιωτικές τράπεζες ή από συνδυασμό των παραπάνω. Η αποπληρωμή των δανείων γίνεται σε 25 χρόνια, ο δήμος αποτινάζει από επάνω του την ευθύνη της συντήρησης και τα παιδιά μας ζουν σε ένα ασφαλές και εξοπλισμένο με σύγχρονες υποδομές περιβάλλον.»

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πρόταση ενεργοποίησης μοντέλου ΣΔΙΤ για τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνεται και στις προτάσεις των Δήμων, αλλά και στις προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ (και στο τελευταίο υπόμνημα του επιμελητηρίου προς τον πρωθυπουργό), ενώ ως λύση, συμπεριελήφθη στις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.Αρχή φόρμας

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει τις προτάσεις της στην Κυβέρνηση, αρκετές απαλλοτριώσεις χώρων για την κατασκευή σχολείων κινδυνεύουν με αυτοδίκαιη άρση ελλείψει πόρων, με αποτέλεσμα πολύτιμοι χώροι για την ανέγερση σχολικών μονάδων εντός των αστικών κέντρων να χαθούν οριστικά. Στο μεταξύ υπάρχουν παιδιά που κάνουν μάθημα σε υπόγεια και κοντέινερς, σε σχολεία με κτιριακά προβλήματα και διπλοβάρδια. Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, σχολεία συντηρούνται ή θερμαίνονται στη διάρκεια του χειμώνα χάρη σε…. δωρεές ιδιωτών και προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που εξασφαλίζουν το αναγκαίο πετρέλαιο.

Αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή, από βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης (Στ.Καλαφάτης, Θ.Καράογλου κ.α.) δεν… συγκίνησαν τα συναρμόδια Υπουργεία.

Δήμοι, φορείς, πολιτικό προσωπικό της Θεσσαλονίκης, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, ζητούσαν όλο το καλοκαίρι, μάταια, να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση το πρόβλημα άμεσα και συντονισμένα, συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να επιτευχθεί οριστική λύση και να μην ανακύψουν εμπόδια κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκίνησε με… άσχημα συμπτώματα.

Φιλία Νομικού     

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ