*Του Νίκου Αρμένη
Κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος για να κάνει κάτι με εξαιρετικό τρόπο. Καθεμιά και καθένας δηλαδή έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο κάπου.
Το πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι μας είμαστε ταλαντούχοι σε κάτι.
Το δύσκολο είναι να ανακαλύψουμε το ταλέντο μας όμως οι περισσότεροι δεν είμαστε και τόσο τυχεροί σε αυτό…
Ναι, τυχεροί. Γιατι το κρυφό ταλέντο του ο καθένας το ανακαλύπτει συνήθως κατά τύχη.
Ο Γιάννης Αντετοκούμπο για παράδειγμα δεν θα ήταν σήμερα στο NBA και δεν θα διέπρεπε ως αθλητής του μπάσκετ αν δεν είχε έρθει με την οικογένειά του από τη γενέτειρά του Νιγηρία και αν δεν είχε τύχει να τον δει ο προπονητής Σπύρος Βελλινιάτης να παίζει στις αλάνες των Πετραλώνων..
Καθαρή τύχη.
Ένας καθηγητής γυμναστικής σε γυμνάσιο της Πάτρας βαθμολόγησε με 18 μία μαθήτρια. Το στυλό δεν έγραψε καλά. Το «18» φαινόταν στον έλεγχο σαν «13». Η μαθήτρια αποφάσισε να πάει στο γήπεδο της γειτονιάς της και να ξεκινήσει να ασκείται συστηματικά προκειμένου να βελτιώσει το βαθμό της. Γρήγορα την πρόσεξαν. Έτρεχε ασταμάτητα, ακούραστη! 17 ετών τερμάτισε στον πρώτο της μαραθώνιο. Έγινε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 στην Ατλάντα, ήρθε 12η στον κόσμο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου σημειώνοντας ρεκόρ αυθεντικής διαδρομής το 1997, έγινε κάτοχος και του ρεκόρ μαραθωνίου δρόμου ένα χρόνο μετά με επίδοση που καμία άλλη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος δεν έχει πλησιάσει εδώ και 20 χρόνια, και το 2010 ήταν η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο Άθλο (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα-Τύμβος Μαραθώνα-524 χλμ). Ονομάζεται Μαρία Πολύζου και είναι η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος. Ανακάλυψε το ταλέντο της καθαρά από τύχη επειδή το μελάνι από το στυλό του καθηγητή «έκανε» παιχνίδια πάνω στον έλεγχό της..
Αλλά και στη μουσική, και στο θέατρο, και στην ποίηση, και στο τραγούδι, και στη ζωγραφική, και στη δημοσιογραφία, και στην πολιτική υπάρχουν τέτοια παραδείγματα. Άπειρα τέτοια παραδείγματα, παντού.
Άνθρωποι που ανακάλυψαν το ταλέντο τους καθαρά από τύχη την ίδια ώρα που άλλοι έχουν την εντύπωση ότι ήρθαν στον κόσμο χωρίς κάποια ιδιαίτερη κλίση κάπου.
Επαναλαμβάνω – χωρίς να μπορώ να το αποδείξω – ότι το πιστεύω πως κάθε άνθρωπος είναι γεννημένος για να κάνει κάτι με εξαιρετικό τρόπο αρκεί ανακαλύψει τι είναι αυτό.
«Αναρωτιέμαι τι θα έκανες αν έτρεχες μαραθώνιο στα 25 σου… Νομίζω θα έκανες πρωταθλητισμό..!», μου έλεγε τις προάλλες ο καλός συνάδελφος στο ΣΤΑΡ, πολιτικός συντάκτης και φίλος, Γιάννης Ευσταθίου ο οποίος είναι από τους πιο φανατικούς λάτρεις του στίβου που γνωρίζω.
Δεν ξέρω αν έχει δίκιο. Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό που ξέρω είναι τα γεγονότα. Ότι στα 34 μου άρχισα να τρέχω για να βάλω κάτι καινούργιο στη ζωή μου και 8 χρόνια μετά ετοιμάζομαι να τερματίσω για 10η φορά σε μαραθώνιο.
Δεν θα μιλήσω για επιδόσεις. Αλλά ομολογώ πως μου έχει περάσει κι εμένα από το μυαλό ότι αν είχα ασχοληθεί με το τρέξιμο αρκετά χρόνια νωρίτερα ίσως και να συνέβαινε αυτό που εκτίμησε ο Γιάννης..
Δεν ισχυρίζομαι φυσικά ότι έχω ιδιαίτερο ταλέντο στο τρέξιμο. Μάλλον δεν έχω, για να πω την αλήθεια. Άλλοι συνομήλικοί μου έχουν να επιδείξουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις δικές μου. Όμως το λατρεύω και μου έχει αναβαθμίσει τη ζωή! Με κάνει να χαμογελώ και να αισθάνομαι ζωντανός.
Και αυτό που ξέρω μετά βεβαιότητας είναι πως ανακάλυψα μια πλευρά μου που δεν ήξερα ότι υπάρχει.
Και εννοείται πως φέρω την ιδιότητα του δρομέα, του μαραθωνοδρόμου, με δόξα και τιμή!
Αν με ρωτήσεις βέβαια, θα σου πω ότι θα ήθελα να έχω ανακαλύψει αυτή μου την πλευρά χρόνια πριν, από την εφηβεία τουλάχιστον..
Καλλιό αργά παρά ποτέ!
Καταλήγω με ένα συμπέρασμα και μια ευγενική σύσταση, αν μου επιτρέπετε.
Ψαχτείτε. Δοκιμάστε. Πειραματιστείτε. Και αν είστε τυχεροί και ανακαλύψετε το ταλέντο σας, μην το αφήσετε να πάει χαμένο ανεξάρτητα από την ηλικία σας.
Ξέρετε πόσους ανθρώπους γνωρίζω που άρχισαν να τρέχουν μετά τα 60 και μετράνε τερματισμούς σε μαραθωνίους με χρόνους που θα ζήλευαν αρκετά νεότεροί τους…;
Και όσοι έχουμε παιδιά, να το ψάξουμε διπλά. Τώρα που είναι νωρίς. Να προσπαθήσουμε να βρούμε το ταλέντο τους και να τα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με κάθε τρόπο, με κάθε κόστος!
Άλλωστε αν ζητούμενο είναι η ευτυχία, ευτυχισμένος είναι εκείνος ο άνθρωπος που κάνει στη ζωή αυτό που πραγματικά του αρέσει..!
*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται ως πολιτικός συντάκτης στον τηλεοπτικό σταθμό Star και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.