today-is-a-good-day
10.2 C
Athens

«Απορρίπτουμε την παγκοσμιοποίηση και αγκαλιάζουμε τον πατριωτισμό»

Ο Δημήτρης Απόκης αποκρυπτογραφεί το δόγμα Τραμπ που αλλάζει τον κόσμο

“Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης, και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού”.

Ντόναλντ Τράμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, 25 Σεπτεμβρίου, 2018, Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Μπορεί να ξέσπασε γέλιο, και δικαιολογημένα, από την χωρίς αμφιβολία υπερβολή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ, όταν στην αρχή της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όταν κόμπασε ότι η κυβέρνησή του έχει καταφέρει στα δυο χρόνια της διάρκειάς της περισσότερα από ότι σχεδόν όλες οι προηγούμενες στην ιστορία της Αμερικής, αλλά θα είναι λάθος, κόντρα στην ελαφρότητα των διεθνών μέσων ενημέρωσης που στέκονται σε αυτή τη στιγμή, να μην δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στην πραγματικά εξαιρετικής σημασίας χθεσινή ομιλία του. Στην τελική ο Ντόναλντ είναι και θα παραμείνει Ντόναλντ.

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Αυτά που ακούστηκαν χθες στα Ηνωμένα Έθνη, αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα της μεγάλης σύγκρουσης του 21ου αιώνα, ανάμεσα στο σεβασμό των εθνών – κρατών και της άκρατης παγκοσμιοποίησης. Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τον Αμερικανό Πρόεδρο, αποτελεί ανοησία και δείχνει αφάνταστη ελαφρότητα να αγνοήσει τη χθεσινή ομιλία του.

Μπορεί να γίνω κουραστικός, αλλά είναι αναγκαίο να επισημανθούν και να αναλυθούν με προσοχή οι χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου Τράμπ, από το βήμα του ΟΗΕ.

Όσο και να ακούγεται παράξενο, ειδικά εμείς εδώ στην Ελλάδα, εάν δώσουμε την απαιτούμενη σημασία σε αυτά που είπε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος, θα διαπιστώσουμε ότι μας αφορούν τα μέγιστα και συνδέονται άμεσα με τη σοβαρή συζήτηση που πρέπει επιτέλους να ανοίξει για το μέλλον και την ύπαρξη της χώρας μας και του Ελληνικού Έθνους.

Τι είπε λοιπόν ο μισητός Τράμπ, ο οποίος όπως φροντίζουν να σφυροκοπούν τις τελευταίες ώρες τα μέσα ενημέρωσης προκάλεσε τα γέλια των ηγετών του κόσμου;

“Είμαστε επίσης υπέρ των πολιτών και των ανθρώπων που αγαπούν την ειρήνη παντού. Πιστεύουμε ότι όταν τα έθνη σέβονται τα δικαιώματα των γειτόνων τους και υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού τους, μπορούν καλύτερα να εργαστούν μαζί για να εξασφαλίσουν τις ευλογίες της ασφάλειας, της ευημερίας και της ειρήνης. Ο καθένας από εμάς σήμερα είναι ο απεσταλμένος μιας ξεχωριστής κουλτούρας, μιας πλούσιας ιστορίας και ενός λαού που συνδέονται από τους δεσμούς μνήμης, παράδοσης και τις αξίες που κάνουν τις πατρίδες μας σαν πουθενά αλλού στη Γη.”

Αλήθεια τι το κακό προκύπτει από αυτή τη διαπίστωση του Προέδρου Τράμπ; Αυτό άραγε δεν είναι που επικαλούμαστε σταθερά εδώ και δεκαετίες ως χώρα και ως έθνος, απέναντι στην επιθετικότητα και την επιβουλή της Τουρκίας;

 

Και επειδή κάποιοι όψιμοι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης και παλαιοί θερμοί υποστηρικτές του “Αμερικάνοι φονιάδες των λαών”,  έχουν πρόβλημα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στολίζοντας τον με χαρακτηρισμούς, όπως απομονωτιστή, λαϊκιστή, ρατσιστή, πρόσωπο στερούμενο σοβαρότητας και άλλα πολλά, θα ήθελα όλοι μας να αναρωτηθούμε, διαφωνούμε και είναι λάθος και ρατσιστική η παρακάτω διακήρυξη στη χθεσινή ομιλία του;

 

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερική θα επιλέγει πάντα την ανεξαρτησία και τη συνεργασία σε σχέση με την παγκόσμια διακυβέρνηση και τιμώ το δικαίωμα κάθε έθνους σε αυτό το δωμάτιο να ακολουθεί τα δικά του έθιμα, πεποιθήσεις και παραδόσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα σας πουν πώς να ζείτε, να εργάζεστε ή να λατρεύετε. Ζητάμε μόνο να τιμάτε την εθνική κυριαρχία μας.”

 

Αρέσει δεν αρέσει, σε παγκόσμια κλίμακα, το σύστημα το οποίο βρίσκεται απέναντι στον Αμερικανό Πρόεδρο και αυτά που πρεσβεύει όσο αφορά τη διεθνή πολιτική είναι ένα σύστημα που δεν έχει κανένα σεβασμό στα εθνικά σύνορα, την εθνική κυριαρχία, τις παραδόσεις και τις αξίες των εθνών.

 

Ο Πρόεδρος Τράμπ, σημειώνοντας ότι, “η αμερικανική πολιτική ρεαλισμού αρχών, σημαίνει ότι δεν θα κρατηθούμε όμηροι σε παλαιά δόγματα, απαξιωμένες ιδεολογίες, και εμπειρογνώμονες που έχουν αποδειχθεί λάθος με την πάροδο των χρόνων. Αυτό ισχύει, όχι μόνο σε θέματα ειρήνης, αλλά σε θέματα ευημερίας”, είπε μια μεγάλη αλήθεια που θα πρέπει να πόνεσε πολλούς μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά και στα κέντρα αποφάσεων υπερεθνικών οργανισμών που οι πολιτικές τους, οδήγησαν στην πρόσφατη οικονομική κρίση η οποία γονάτισε τις κοινωνίες σε όλο τον πλανήτη, προκάλεσαν κρίσεις όπως αυτή της Συρίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τρομακτική προσφυγική κρίση. Αλλά όχι, όπως μα λένε, είναι ένας τύπος που στερείται σοβαρότητας, λαϊκιστής, στο βάθος ρατσιστής και θα οδηγήσει τον κόσμο στην καταστροφή.

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενόχλησε πολλούς στα κέντρα της στρεβλής και επικίνδυνης ιδεολογίας της παγκοσμιοποίησης, όταν επεσήμανε ότι, “σε όλο τον κόσμο τα έθνη πρέπει να πολεμήσουν ενάντια σε νέες μορφές εξαναγκασμού και κυριαρχίας”.

 

Ίσως κάποιοι, ειδικά εδώ στην Ελλάδα, να προτιμούν την επικράτηση υπερεθνικών γραφειοκρατιών τύπου Βρυξελλών, και ηγέτες όπως η κυρία Μέρκελ, που όταν Πρωθυπουργοί, όπως στο πρόσφατο παρελθόν ο Αντώνης Σαμαράς, φέρνουν τις χώρες τους στα πρόθυρα της εξόδου από την κρίση, και τολμούν να πουν όχι στην επιβολή συνέχισης εξοντωτικών για τη χώρα τους, την οικονομία της, και το λαός της, πολιτικών, τους τραβάνε το χάλι ανοίγοντας την πόρτα στον πραγματικό λαϊκισμό, τα κούφια λόγια, αλλά ταυτόχρονα στον εύκολο και χρήσιμο δήθεν αντίπαλο.

 

Το μεταναστευτικό αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, ειδικά στην Ευρωπαϊκή, δήθεν, Ένωση, είναι το θέμα το οποίο θα κρίνει το μέλλον και την επιβίωσή της. Και σε αυτό το κρίσιμο θέμα ο κατά τα ρήσεις των συστημικών μέσων ενημέρωσης, στερούμενος σοβαρότητας και επικίνδυνος για τη διεθνή σταθερότητας Πρόεδρος των ΗΠΑ, χθες ξεστόμισε τα παρακάτω ανήκουστα και επικίνδυνα λόγια.

 

“Η παράνομη μετανάστευση εκμεταλλεύεται τους ευάλωτους πληθυσμούς και έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο εγκληματικότητας, βίας και φτώχειας. Μόνο διατηρώντας τα εθνικά σύνορα, καταστρέφοντας εγκληματικές συμμορίες, μπορούμε να σπάσουμε τον κύκλο και να δημιουργήσουμε μια πραγματική βάση για την ευημερία. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε έθνους σε αυτό το δωμάτιο να καθορίζει τη δική του μεταναστευτική πολιτική σύμφωνα με τα εθνικά του συμφέροντα. Ακριβώς όπως ζητάμε από άλλες χώρες, να σέβονται το δικό μας δικαίωμα να κάνουν το ίδιο.” Να υποθέσω ότι και η παραπάνω θέση είναι ρατσιστική και ενέχει τον κίνδυνο διεθνούς αποσταθεροποίησης.

 

Η πλειοψηφία των ηγετών, αναλυτών, και οργανισμών του φιλελεύθερου κόσμου, ασκούν κριτική και μάχονται με νύχια και με δόντια τον Αμερικανό Πρόεδρο, στο όνομα της προάσπισης της φιλελεύθερης δυτικής δημοκρατίας. Χθες ο Πρόεδρος Τράμπ, σημείωσε στην ομιλία του, περιέγραψε το πλαίσιο στο οποίο πιστεύει ότι πρέπει να κινηθεί ο πλανήτης και κυρίως ο δυτικός φιλελεύθερος κόσμος.

 

“Στην Αμερική, πιστεύουμε στην μεγαλοπρέπεια της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του ατόμου. Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση και το κράτος δικαίου. Βραβεύουμε τον πολιτισμό που διατήρησε την ελευθερία μας, έναν πολιτισμό βασισμένο σε ισχυρές οικογένειες, βαθιά πίστη και έντονη ανεξαρτησία. Τιμούμε τους ήρωές μας, αγαπάμε τις παραδόσεις μας και, πάνω απ ‘όλα, αγαπάμε τη χώρα μας.

 

Μέσα μας, όλοι μας σε αυτή τη μεγάλη αίθουσα σήμερα, και όλοι που ακούνε σε όλο τον κόσμο, υπάρχει η καρδιά ενός πατριώτη που αισθάνεται την ίδια ισχυρή αγάπη για το έθνος σας, την ίδια έντονη πίστη στην πατρίδα σας. Το πάθος που καίει στις καρδιές των πατριωτών και τις ψυχές των εθνών έχει εμπνεύσει τη μεταρρύθμιση και την επανάσταση, τη θυσία και την ανιδιοτέλεια, τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τα θαυμάσια έργα τέχνης.

 

Ο στόχος μας δεν είναι να το διαγράψουμε, αλλά να το αγκαλιάσουμε. Να οικοδομήσουμε μαζί του. Να αξιοποιήσουμε την αρχαία σοφία του. Και να βρούμε μέσα του τη βούληση να καταστήσουμε τα έθνη μας μεγαλύτερα, τις περιοχές μας πιο ασφαλείς και τον κόσμο καλύτερο. Για να απελευθερώσουμε αυτό το απίστευτο δυναμικό των λαών μας, πρέπει να υπερασπιστούμε τα θεμέλια που κάνουν όλα αυτά εφικτά. Τα κυρίαρχα και ανεξάρτητα έθνη είναι το μόνο όχημα όπου η ελευθερία έχει ποτέ επιβιώσει, η δημοκρατία έχει μακροημερεύσει και η ειρήνη έχει ευημερήσει. Και έτσι πρέπει να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και την αγαπημένη μας ανεξαρτησία πάνω απ ‘όλα.”

 

Αλήθεια τι από τα παραπάνω αντίκειται στις αρχές και τις αξίες της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας;

 

Χθες ο Πρόεδρος Τράμπ κλείνοντας την ομιλία του περιέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας το δυτικό – πολιτισμένο κόσμο να επανέλθει στις ρίζες του, στις αρχές και της αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας,

 

Μαζί, ας επιλέξουμε ένα μέλλον του πατριωτισμού, της ευημερίας και της υπερηφάνειας. Ας επιλέξουμε ειρήνη και ελευθερία έναντι της καταδυνάστευσης και της ήττας.

Ας έρθουμε εδώ σε αυτό το μέρος για να στηρίξουμε τους λαούς μας μας και τα έθνη μας, πάντα ισχυρά, πάντα κυρίαρχα….”.

 

Καλή είναι η υπεραπλούστευση και τα σλόγκαν. Πουλάνε γιατί είναι εύκολο να τα καταπιεί κανείς. Αντίθετα θέσεις όπως οι παραπάνω απαιτούν σκέψη, ιστορική μόρφωση, και πάνω από όλα προβληματισμό και κόπο.

 

Ας σκεφτούμε λοιπόν ποιος είναι ο επικίνδυνος για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα του πλανήτη; Ποιος είναι επικίνδυνος για την ευημερία, την ασφάλεια, την ανεξαρτησία, και τη βελτίωση της καθημερινότητας των λαών και των εθνών του φιλελεύθερου δυτικού κόσμου; Ο Ντόναλντ Τράμπ ή οι καλοπληρωμένες γραφειοκρατίες και υπερεθνικοί οργανισμοί συνεπικουρούμενοι από τις πολιτικές ηγεσίες που στηρίζουν αυτή τη στρεβλή και επικίνδυνη παγκοσμιοποίηση που βιώνουμε σε καθημερινή βάση;

 

Ειδικά εδώ σε αυτό το βαθιά δοκιμαζόμενο τόπο, σε αυτό το απειλούμενο έθνος, καλό θα είναι να αφιερώσουμε το χρόνο και να μελετήσουμε με προσοχή τη χθεσινή ομιλία, ανεξάρτητα από το πρόσωπο το οποίο την εκφώνησε και από την πλύση εγκεφάλου συστημικών μέσων ενημέρωσης και εντεταλμένων αναλυτών.

 

 

*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ