Οι Financial Times φιλοξενούν ρεπορτάζ της Kerin Hope για το θέμα στέγασης των προσφύγων. Στο ρεπορτάζ προβάλλονται οι μαρτυρίες ενός ζευγαριού Σύρων προσφύγων που διαμένουν στην Αθήνα μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους.
Αφότου ο άντρας πέρασε στην Ελλάδα από την Τουρκία με πλοιάριο διακινητών και μετά τη δίμηνη διαμονή του στο νησί της Κω έλαβε το καθεστώς πρόσφυγα και κατόρθωσε να φέρει την οικογένειά του στην ελληνική πρωτεύουσα όπου εργάζεται σε ελληνική επιχείρηση εξαγωγής παπουτσιών. Η οικογένεια μένει σε διαμερίσματα που ενοικιάζονται από την ΜΚΟ SolidarityNow η οποία ιδρύθηκε από τον George Soros και συμμετέχει στο ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που στοχεύει να στεγάσει 27χιλιάδες ευάλωτους πρόσφυγες.
Οι ιδιοκτήτες, γενικά, υποδέχθηκαν με χαρά την ενοικίαση από ΜΚΟ που υποστηρίζουν τις οικογένειες προσφύγων και υπάρχουν ελπίδες να χρησιμεύσει το ελληνικό πρόγραμμα- το οποίο παρέχει στέγη και συμβάλλει στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές τους κοινότητες- ως μοντέλο και για άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον Brett Moore, επικεφαλής για τη στέγαση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η διασφάλιση κατοικίας για τους πρόσφυγες και όσα άτομα έχουν μετακινηθεί εσωτερικά εξαιτίας συγκρούσεων συνιστά ‘’μεγάλη πρόκληση, καθώς ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος.
Παράλληλα, η διαδικασία περιπλέκεται λόγω των διαφορετικών πολιτικών συνθηκών που δρα η Ύπατη Αρμοστεία καθώς οι αποτελεσματικές πρακτικές διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα’’. Περισσότερο από το ήμισυ των 68 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν μετακινηθεί παγκοσμίως διαβιούν σε αστικές περιοχές, ενώ το ένα τρίτο υπολογίζεται ότι στεγάζεται σε οργανωμένους καταυλισμούς.
Στην Αθήνα ένα πρόγραμμα ενοικίασης έχει αναζωογονήσει φτωχοποιημένες περιοχές στο κέντρο όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας καθώς οι οικογένειες προσφύγων έρχονται σε επαφή με τους γείτονές τους, ψωνίζουν στα τοπικά μαγαζιά και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Ωστόσο, το πρόγραμμα χρήζει ενός υψηλού επιπέδου υποστήριξης ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά, δηλώνει η Αντιγόνη Λυμπεράκη, γενική διευθύντρια της SolidarityNow τονίζοντας την ολιστική προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί (κοινωνικός λειτουργός, ψυχολογική υποστήριξη, νομική υποστήριξη, εκπαιδευτικά προγράμματα γλώσσας). Οι δημοτικές αρχές και οι ΜΚΟ είναι υπεύθυνες για την εξόφληση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και τη χορήγηση χρημάτων για τρόφιμα και άλλα αναγκαία αγαθά.
Η πρόσφατη μείωση των μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και η εφαρμογή σκληρότερων κανόνων διασυνοριακών οικογενειακών επανενώσεων σημαίνει ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αποδέχονται πλέον ότι η μετακίνηση προς τη βόρεια Ευρώπη δεν συνιστά πια πιθανότητα. ‘’ Υπάρχει μια σαφής αλλαγή σε σχέση με πέρυσι δηλώνει ο Giovanni Lepri, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα:
‘’Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι θα μείνουν στην Ελλάδα και ότι χρειάζονται βοήθεια προκειμένου να φτιάξουν ξανά τις ζωές τους εδώ’’