Ένα μικρό – προς το παρόν – κομμάτι της παρουσίας των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, φιλοξενείται στη νέα ψηφιακή και διαδραστική πλατφόρμα «Layers of London» γύρω από την ιστορία εκατοντάδων ετών της βρετανικής πρωτεύουσας, που ξεκίνησε χθες επίσημα τη λειτουργία της και βρίσκεται στον ιστότοπο (layersoflondon.org).
Στο πρωτοποριακό αυτό έργο παρουσιάζεται μία συλλογή 20 Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων του Λονδίνου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γαστρονομίας, μαζί με τις ιστορίες που συνοδεύουν τη ζωή τους, φωτογραφικό υλικό από τους χώρους εστίασης που λειτουργούν σε περιοχές του Λονδίνου και συνεντεύξεις με τις εμπειρίες δύο ανθρώπων που μοίρασαν τη ζωή τους μεταξύ Ελλάδας και Λονδίνου.
Έτσι, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά σημεία και ορόσημα της ιστορίας των πολλών κοινοτήτων του Λονδίνου, που μπορεί κανείς να συναντήσει στην πλατφόρμα, βρίσκονται κάποιοι από τους παλαιότερους ελληνικούς χώρους εστίασης, όπως το εστιατόριο «Daphne» του Νίκου Λυμπούρη και της μητέρας του ‘Αννας, στο Camden, από το 1984, ή και πιο σύγχρονων όπως το «Athenian», μία μικρή επιχείρηση street food του Νεόφυτου Χριστοδούλου και του Ευθύμιου Βασιλάκη, που ξεκίνησε το 2014 και έχει ήδη εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του Λονδίνου και στο Μπρίστολ.
Ήδη το ενδιαφέρον να ενταχθούν και άλλα κομμάτια της ιστορίας του ελληνισμού στο Λονδίνο είναι μεγάλο, καθώς η online πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο, φορέα, κοινότητα και οργανισμό του Λονδίνου να συμμετάσχει με την δική του μνήμη και να συμπληρώσει αυτόν τον πολυεπίπεδο ιστορικό χάρτη.
«Ξεφλουδίζοντας» τα στρώματα της ιστορίας του Λονδίνου
Η ιδέα του μεγάλου και πρωτοποριακού εγχειρήματος για την δημιουργία του «Layers of London» ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια. Επιτρέπει σε κάθε Λονδρέζο, ή ακόμη και σε τουρίστες και μελετητές ανά τον κόσμο να ανακαλύψουν, μέσα από διαφορετικά επίπεδα, την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι σήμερα και να εμπλακούν στην διαμόρφωση μίας εικονικής περιήγησης, προσθέτοντας τις δικές τους αφηγήσεις, αναμνήσεις και πληροφοριακό υλικό, όπως χάρτες, φωτογραφίες, έγγραφα κ.α.
Ουσιαστικά συνδέει τη γεωγραφία του Λονδίνου με την ιστορία, μέσα από παλιούς και νέους χάρτες, τοποθετώντας πάνω σε αυτούς τις ξεχωριστές «ιστορίες» των ανθρώπων, των κτιρίων, των οργανωμένων κοινοτήτων και θεσμών, για τα τελευταία 2.000 χρόνια. Όπως σχολιάζει ο υπεύθυνος του έργου, καθηγητής ιστορίας και κοσμήτορας Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορίας και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Matthew Davies, η ανάπτυξη του σχεδίου Layers of London, δημιουργεί την αίσθηση της ανακάλυψης νέων πτυχών της πόλης, «ξεφλουδίζοντας» τα στρώματα της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα απλοί πολίτες και φορείς μπορούν να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες με άλλους, βοηθώντας στην ανάπτυξη του έργου, που πιθανώς να συνεχίζεται αέναα με νέες προσθήκες.
Σε αυτή την online χαρτογράφηση της κληρονομιάς των 32 δήμων του Λονδίνου, μπορεί κανείς να βρει αμέτρητες πληροφορίες, που πιθανώς δεν έχει συναντήσει ποτέ, όπως για παράδειγμα μία φωτογραφία της πρώτης κατοικίας του Λονδίνου, την ονομασία της οδού Οξφόρδης σε χάρτες του 17ου αιώνα, τη χρησιμότητα της χάραξης ενός λευκού σταυρού σε πόρτες σπιτιών που εγγυόταν ότι οι ένοικοι θα ξυπνήσουν έγκαιρα για δουλειά κ.α. Πάνω σε χάρτες ή αεροφωτογραφίες του Λονδίνου μπορεί κάποιος να βρει παραπομπές σε συλλογές με ιστορικό υλικό, να ανοίξει διαφορετικά ιστορικά επίπεδα χαρτών για να δει τις αλλαγές της πόλης με την πάροδο του χρόνου, να αναζητήσει αρχεία.
Το έργο διευθύνεται από το Κέντρο Μητροπολιτικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Ιστορικής Έρευνας, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ εταίροι είναι η Βρετανική Βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Αρχείο του Λονδίνου, εθνικοί και τοπικοί θεσμοί, κοινοτικές ομάδες.