today-is-a-good-day
14.9 C
Athens

OHE: “Δύσκολο να κατανοήσει κανείς” τη βιαιότητα του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια

Το επίπεδο της βίας του στρατού της Μιανμάρ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια «δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί», δήλωσε σήμερα ερευνητής του ΟΗΕ κατά την παρουσίαση της έκθεσης του οργανισμού στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Πρόκειται για πλήρη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής», τόνισε ο πρόεδρος της αποστολής έρευνας του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ Μαρζούκι Ντάρουσμαν.

Ο αξιωματούχος παρουσίασε την τελική έκθεση, έκτασης 444 σελίδων, της αποστολής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ που συστάθηκε τον Μάρτιο του 2017 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα καταγράφει τον μακρύ κατάλογο των βιαιοτήτων που διέπραξε ο στρατός της Μιανμάρ εναντίον των Ροχίνγκια, οι οποίες «αποτελούν σοβαρότατα εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου».

Η αποστολή του ΟΗΕ δεν έλαβε άδεια να μεταβεί στη Μιανμάρ, όμως συγκέντρωσε τις μαρτυρίες περισσότερων από 850 θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων ενώ βασίστηκε και δορυφορικές εικόνες.

Περισσότεροι από 700.000 Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους το 2017 εξαιτίας των βιαιοτήτων του στρατού και βουδιστικών πολιτοφυλακών, αναζητώντας καταφύγιο στο Μπανγκλαντές, όπου ζουν σε τεράστιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε άθλιες συνθήκες.

Ο βιρμανικός στρατός απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές και διαβεβαιώνει ότι η εκστρατεία του είχε στόχο αντάρτες Ροχίνγκια μετά τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον θέσεων της αστυνομίας τον Αύγουστο του 2017.

Η έκθεση ζητεί «να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», τις οποίες χαρακτηρίζει «παράνομες, ανώφελες ή δυσανάλογες, κυρίως γιατί έχουν στο στόχαστρό τους αμάχους». Επίσης καλεί τις βιρμανικές αρχές «να μην εμποδίσουν την ασφαλή και βιώσιμη επιστροφή» των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ.

Ο Ντάρουσμαν περιέγραψε στη διάρκεια της παρουσίασής του σφαγές σε χωριά των Ροχίνγκια, αλλά και το γεγονός ότι οι κάτοικοι, που «βρισκόταν περικυκλωμένοι και διαχωρίζονταν βάσει του φύλου», δεν μπορούσαν να διαφύγουν.

«Οι άνδρες σκοτώνονταν με συστηματικό τρόπο. Τα παιδιά δέχονταν πυροβολισμούς, τα έριχναν σε ποτάμια ή στη φωτιά», εξήγησε.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια βιάζονταν και πολλές εξ αυτών «βασανίζονταν σωματικά και ψυχικά». Πολλές δέχονταν βαθιές δαγκωματιές, κάτι που οι Βιρμανοί στρατιώτες φαίνεται να έκαναν για να τις «μαρκάρουν».

«Το εύρος, η βιαιότητα και η συστηματική φύση (της σεξουαλικής βίας) αποκαλύπτουν χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο βιασμός χρησιμοποιούνταν ως τακτική πολέμου», υπογράμμισε ο Ντάρουσμαν.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα (…) ότι οι ενέργειες της Tatmadaw και άλλων δυνάμεων ασφαλείας (…) είχαν σκοπό τη γενοκτονία», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ζητούν επίσης την αποπομπή των επικεφαλής του στρατού, ενώ καλούν, όπως το είχαν κάνει και σε άλλη τους προκαταρκτική έκθεση στα τέλη Αυγούστου, να διωχθούν ποινικά για «γενοκτονία», «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου» ο επικεφαλής του στρατού Μιν Αούνγκ Χλενγκ και πέντε ακόμη υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

Οι πολιτικές αρχές της Μιανμάρ θα πρέπει «να συνεχίσουν τη διαδικασία που έχει στόχο την απομάκρυνση των στρατιωτικών από την πολιτική ζωή», προχωρώντας σε αναθεώρηση του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την τελική έκθεση του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ.

Παρά την ανάληψη της εξουσίας το 2016 από μια πολιτική κυβέρνηση υπό τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο στρατός διατηρεί κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Μιανμάρ. Ελέγχει τρία υπουργεία: το Εσωτερικών, το Άμυνας και αυτό των Συνόρων.

Επίσης ελέγχει την κατανομή του ενός τετάρτου των εδρών στο κοινοβούλιο, γεγονός που του επιτρέπει να εμποδίζει οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να περιορίσει τις εξουσίες του.

Ο Ντάρουσμαν επέκρινε εξάλλου το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Μιανμάρ δεν συνεργάστηκε με την αποστολή του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι «η δημοκρατία προϋποθέτει μια κυβέρνηση που δέχεται να γίνεται στόχος εξέτασης».

«Υπό αυτές τις συνθήκες η δημοκρατική μετάβαση στη Μιανμάρ έχει μόλις ξεκινήσει και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε τέλμα», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ