Με κεντρικό σύνθημα το «Φαντάσου» και τον «άνθρωπο» στο επίκεντρο του φετινού ρεπερτορίου του, το Εθνικό Θέατρο κατευθύνεται συνειδητά και αυτή τη σεζόν σε επιλογές που «στοχεύουν μακριά», σε σχέδια που «αποβλέπουν στο χτίσιμο ενός αισιόδοξου, πιο φωτεινού και όμορφου αύριο», και παροτρύνει τους θεατές του να «φανταστούν το μέλλον, τη ζωή και τη θέση τους στον κόσμο αυτό διαφορετικά».
«Σαν πρώτο θέατρο της χώρας θα πρέπει να βάζουμε στόχους, να δίνουμε το μέτρο, να εξερευνούμε το όριο, ώστε να μπορούμε να δικαιούμαστε επάξια αυτόν τον τίτλο. Όπως έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν προτεραιότητα μας είναι η εκπαίδευση, που είναι το μεγάλο ζητούμενο όχι μόνο για το θέατρο αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα. Αν μπορούμε να διασκεδάζουμε, να συγκινούμε αλλά και να μορφώνουμε το κοινό μας, τότε σημαίνει ότι το σεβόμαστε και εκπληρώνουμε τον ρόλο μας», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, κατά τη σημερινή παρουσίαση του ρεπερτορίου για τη σεζόν 2018-2019 που πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο (με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και των Ελληνικών Πετρελαίων) «Μικρό Εθνικό», στο ισόγειο του Rex, όπου θα βρουν στέγη οι μικροί και οι νεότεροι θεατές.
Μία σκηνή, που όπως είπε ο κ. Λιβαθινός, «δεν θα είναι για το δικό μας μέλλον, αλλά για να έχουν τα παιδιά μας ένα ωραίο παρελθόν. Γιατί αυτά που βλέπουμε στα παιδικά μας χρόνια δεν τα ξεχνάμε ποτέ».
Μετά την ανακαίνιση της Πειραματικής Σκηνής που πραγματοποιήθηκε το 2015 με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και την μεταφορά της Δραματικής Σχολής που έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Λάτση, φέτος το Εθνικό Θέατρο προχωρά στην αναβάθμιση των εργαστηρίων του στο Ρουφ, με τη στήριξη του Ταμείου Επενδύσεων, καθώς και στην ανακαίνιση της σκηνής «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Rex, ενώ δημιουργεί και δεύτερο πωλητήριο στο Μικρό Εθνικό. «Οι υποδομές δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μία κάθετη παρέμβαση στη λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο σύγχρονο ρόλο του» σημείωσε σχετικά ο κ. Λιβαθινός.
Επιπλέον, από φέτος γίνεται πραγματικότητα το Τμήμα Σκηνοθεσίας Θεάτρου στο “Σχολείον” της Ειρήνης Παππά, συνεχίζονται το στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου και το εργαστήριο αρχαίου δράματος, σε συνεργασία με το Κέντρο Δελφών, ενώ το κτίριο που στέγαζε μέχρι πρόσφατα την Δραματική Σχολή και το οποίο ανακαινίστηκε, θα φιλοξενεί πλέον θεατρικά εργαστήρια.
Έργα κλασικά αλλά και πειραματικά, διεθνείς συνεργασίες (όπως με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας), νέοι συγγραφείς που δοκιμάζονται σε παραστάσεις προσβάσιμες για όλους, και πληθώρα ειδικά διαμορφωμένων εργαστηρίων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ρεπερτόριο της σεζόν 2018-2019, με το Εθνικό να ταξιδεύει παντού με κάθε μέσο: σε νοσοκομεία, φυλακές, πλατείες, γειτονιές, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
«Στο κέντρο των Σκηνών μας για το φετινό ρεπερτόριο έρχεται ο άνθρωπος και η ανάγκη του να βρίσκεται σε ισορροπία με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό ρυθμό του κόσμου. Με το βλέμμα στραμμένο ψηλά το σήμερα γίνεται καλύτερο. Οι πιο σπουδαίες προκλήσεις έπονται» σημείωσε ο κ. Λιβαθινός.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Στην Κεντρική Σκηνή, ο πολυδιάστατος Δημήτρης Μαυρίκιος, γνώστης σε βάθος της περίπτωσης Πιραντέλλο, παρουσιάζει το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» , ένα έργο- ύμνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του (11 Νοεμβρίου 2018- 24 Φεβρουαρίου 2019), ενώ ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου (10 Μαρτίου 2019- 26 Μαΐου 2019) σε μία παράσταση όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.
ΣΚΗΝΗ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ
Το «Ξύπνα Βασίλη», μία κωμωδία από τον αξεπέραστο Δημήτρη Ψαθά για το παιχνίδι του χρήματος έναντι κάθε ιδεολογίας, παρουσιάζει ο ‘Αρης Μπινιάρης (19 Οκτωβρίου 2018- 3 Φεβρουαρίου 2019), ενώ ο Μίνως Θεοχάρης σκηνοθετεί την «Απλή μετάβαση» του Γεράσιμου Ευαγγελάτου (15 Φεβρουαρίου 2019- 14 Απριλίου 2019), ένα πρωτότυπο μιούζικαλ για μια γενιά που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι ο κόσμος τής ανήκει. Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Αόρατη Όλγα», ο Γιώργος Παλούμπης επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο και αναμετριέται ξανά με το σύγχρονο ελληνικό έργο καταθέτοντας τη δική του ερμηνεία πάνω στη μητρική κυριαρχία στα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη (10 Μαΐου 2019 – 09 Ιουνίου 2019).
ΘΕΑΤΡΟ REX – ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
Στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Στάθης Λιβαθινός αφιερώνεται και πάλι στον μετρ της ανθρώπινης παρουσίας επί σκηνής, στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ σκηνοθετώντας το «μαύρο πρόβατο» της σαιξπηρικής δραματουργίας για πολλούς, «Τίμων ο Αθηναίος» (27 Σεπτεμβρίου 2018- 18 Νοεμβρίου 2018 και 7 Φεβρουαρίου 2019- 3 Μαρτίου 2019). Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος καταπιάνεται για πρώτη φορά με το μιούζικαλ διασκευάζοντας τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς (7 Δεκεμβρίου 2018- 27 Ιανουαρίου 2019), ενώ ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Θοδωρής Αμπαζής, μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων ερμηνευτών υπογράφει τη σκηνοθεσία και την πρωτότυπη μουσική στο «Ο άνθρωπος που γελά» του Βίκτωρ Ουγκώ (22 Μαρτίου 201- 26 Μαΐου 2019).
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ακολουθώντας την ρευστότητα των καιρών, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης αποφάσισαν να μην επιλέξουν αμιγώς θεατρικά κείμενα για το φετινό ρεπερτόριο, αλλά να αντλήσουν το υλικό των παραστάσεών τους εμπνεόμενοι από διαφορετικές πηγές: το αινιγματικό αρχείο Φάτσερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ, τον ποιητικό νεορεαλισμό του Φελίνι και τη «σκοτεινή» μεταπολεμική Θεσσαλονίκη των Πεντζίκη, Ιωάννου και Βασιλικού. Ειδικότερα, στην Πειραματική Σκηνή θα επαναληφθούν οι «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ, ενώ φιλοξενούνται τέσσερις νέες παραγωγές («Ο καταποντισμός του εγωιστή Γιόχαν Φάτσερ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα, «La Strada» – βασισμένο στην ταινία του Φεντερίκο Φελίνι σε σκηνοθεσία των Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer, «Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη» σε δραματουργία και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, House-made του Γιώργου Βαλαή) καθώς και το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών που επιστρέφει στα τέλη της άνοιξης με θεατρικά εγχειρήματα εμπνευσμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα.
ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ
Με ένα ολοκληρωμένο ρεπερτόριο, με προτάσεις για νέους κάθε ηλικίας, η ανανεωμένη παιδική κι εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επιλέγει για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με την υπεύθυνη της, Σοφία Βγενοπούλου να εστιάσει στο «εμείς» και αφιερώνει το ρεπερτόριό της στη γνωριμία μας με τον άλλον. Ειδικότερα, θα παρουσιάσει τέσσερα έργα («Η τραμπάλα» , «Μικρές ιστορίες για αγρίους» , «Ο πρίγκιπας και ο φτωχός» και «Το ταξίδι») που φιλοδοξούν ν’ αποτελέσουν την αφετηρία για ένα συναρπαστικό ταξίδι της φαντασίας.
ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ
Σταθερός άξονας για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής αποτελεί η πίστη ότι το Εθνικό Θέατρο οφείλει να αποτελεί έναν χώρο ανοικτό και προσιτό σε όλους τους πολίτες. Επιπλέον, φέτος εγκαινιάζει την «κάρτα Φίλων» με την απόκτηση της οποίας (με εκπτωτικό αντίτιμο 190 ευρώ), οι θεατές – συνδρομητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν στη διάρκεια της χρονιάς όλες τις παραστάσεις του ρεπερτορίου απολαμβάνοντας αποκλειστικά προνόμια. Τέλος, οι παραστάσεις της νέας περιόδου θα επικοινωνούν με τους θεατές τους μέσα από εικαστικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία θα κοσμούν τις αφίσες και τα φετινά προγράμματα, μετά από τη νέα συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.