12.2 C
Athens

Διεθνής Τύπος: «Χάος στην Λέσβο – Επαίσχυντες συνθήκες»

Η γερμανόφωνη εφ. Luxemburger Wort  φιλοξενεί ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα με τίτλο «Χάος στην Λέσβο» και υπότιτλο «Οι προσφυγικοί καταυλισμοί της Ελλάδας: Ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για “επαίσχυντες συνθήκες” αναφέρει ότι «η κατάσταση των προσφύγων στα ελληνικά νησιά συνεχίζει να είναι καταστροφική. Συνεχώς σημειώνονται εντάσεις».

«Αυτό που σημείωσαν οι επιθεωρητές υγείας στον καταυλισμό προσφύγων στην Μόρια στο ελληνικό νησί της Λέσβου, μοιάζει με έκθεση από χώρα του τρίτου κόσμου: ‘Ανεξέλεγκτες ποσότητες απορριμμάτων’ και ‘υπερχειλίζοντες κάδους απορριμμάτων’ βρήκαν οι ελεγκτές. Δυσώδεις ακαθαρσίες από σπασμένους σωλήνες αποχέτευσης διατρέχουν τον καταυλισμό, χύνονται σε ένα ρυάκι και στον παρακείμενο επαρχιακό δρόμο. Κουνούπια και ζωύφια παντού. Στα κοντέινερ διαστάσεων περίπου 12τμ ζουν μέχρι και 15 άνθρωποι. Σε κάποιες σκηνές και 150 άτομα», γράφει ο συντάκτης αναφέροντας μεταξύ άλλων στην συνέχεια ότι «εδώ και χρόνια η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, στηλιτεύει τις καταστροφικές συνθήκες στην Μόρια. Οι διαμαρτυρίες λίγη επίδραση είχαν στην κυβέρνηση στην Αθήνα. Τώρα η πολιτικός ασκεί πίεση : Ο καταυλισμός είναι ΄ακατάλληλος΄, όπως και ‘επικίνδυνος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον’, διαπιστώνει η Περιφερειάρχης σε επιστολή της προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ.Βίτσα. Εάν οι ελλείψεις δεν αντιμετωπιστούν εντός 30 ημερών, αυτή θα προχωρήσει σε κλείσιμο του καταυλισμού, είναι η απόφαση της Περιφερειάρχη».

«Η Μόρια είναι ένα από τα πέντε αποκαλούμενα hotspots. Σε αυτούς τους χώρους υποδοχής στα νησιά Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος και Λέρος καταγράφονται πρόσφυγες και μετανάστες, που καταφθάνουν καθημερινά με φουσκωτά σκάφη από την Τουρκία, δια του Αιγαίου. Αυτοί πρέπει να παραμείνουν στα hotspots, μέχρι να ληφθεί απόφαση επί των αιτήσεών τους για άσυλο. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές Αρχές επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι οι αιτούντες ασύλου, οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί, μπορούν να μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα για το προσφυγικό», αναφέρει περαιτέρω ο συντάκτης, σημειώνοντας επίσης ότι «αλλά επειδή υπάρχει έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου συνεχίζονται στο διηνεκές. Κάποιοι αιτούντες παραμένουν ήδη δύο χρόνια στα hotspots. Πολλοί εξ αυτών είναι οικονομικοί μετανάστες χωρίς προοπτική για πολιτικό άσυλο, αλλά ευρηματικοί δικηγόροι εξαντλούν την χρήση ένδικων μέσων μέχρι τον τελευταίο βαθμό. Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των νεοαφιχθέντων: Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο ήρθαν στην Ελλάδα 22.936 πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Είναι περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2017».

«Ήδη τον Ιούλιο, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ.Βίτσας είχε υποσχεθεί ότι θα αποσυμφορήσει τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά και θα μετεγκατασήσει περισσότερους αιτούντες ασύλου στην ηπειρωτική χώρα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των διαμενόντων στα hotspots δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 10.000, ανακοίνωσε ο Βίτσας προ δύο μηνών», σημειώνει ο συντάκτης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «τότε διαβιούσαν στα hotspots στα νησιά 17.800 άνθρωποι. Στο μεταξύ αυτοί είναι πάνω από 20.000. Η επίσημη χωρητικότητα των πέντε hotspots ανέρχεται στις 6.438 θέσεις. Μόνο στην Μόρια διαμένουν περίπου 8.800 άνθρωποι. Η εγκατάσταση έχει προβλεφθεί για την φιλοξενία 3.100 ατόμων. Τώρα ο Βίτσας παραδέχεται ότι η κατάσταση στην Μόρια είναι ‘οριακή’. Όμως αυτό ηχεί μάλλον σαν υποβάθμιση της σημασίας της. Από καιρό ο καταυλισμός θεωρείται όνειδος. Το BBC, σε ρεπορτάζ, χαρακτήρισε την Μόρια ως ‘τον χειρότερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου’. Σε κοινή ανοικτή επιστολή 19 ανθρωπιστικών οργανώσεων προς την κυβέρνηση των Αθηνών, η οποία δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, γίνεται λόγος για ΄επαίσχυντες συνθήκες΄ : Υπάρχει υπερβολικά λίγο προσωπικό, τα καταλύματα είναι υπερπλήρη, οι εγκαταστάσεις υγιεινής και η φαρμακευτική περίθαλψη ανεπαρκείς. Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Βίτσας δεν έχει εξηγήσει έως τώρα, πώς πρόκειται να αποτρέψει το επαπειλούμενο κλείσιμο του καταυλισμού από τοις τοπικές Αρχές. Ίσως θεωρεί το τελεσίγραφο μια απειλή χωρίς περιεχόμενο».

«Πράγματι δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί τον τρόπο με τον οποίο η Περιφερειάρχης Καλογήρου πρόκειται να επιβάλει στην πράξη ένα κλείσιμο του καταυλισμού. Μια εκκένωση του καταυλισμού θα κατέληγε πράγματι σε χάος – πού να πάει κανείς τους ανθρώπους;», επισημαίνει καταληκτικά ο συντάκτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ