«Είναι μια σκέψη που έχουμε στο Υπουργείο, ως αποτέλεσμα επαφών με την επιστημονική κοινότητα που μελετά αυτά τα μηνύματα. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά αποδίδουν με πολύ καλύτερο τρόπο, όταν αρχίζει αργότερα το σχολείο», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί στις 7», αναφορικά με την πρόταση του να αρχίζει το ωράριο μαθημάτων στις 9, αντί στις 08:15.
Όπως σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, «αυτό δεν θα έχει επίπτωση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Υπάρχουν και σήμερα γονείς που αφήνουν πολύ νωρίς τα παιδιά τους στο σχολείο αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να δούμε ακριβώς πού και πως θα εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο».
«Το σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά, διότι όχι μόνο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά και στο Δημοτικό, διότι κι εκεί υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με την ώρα έναρξης των μαθημάτων. Επίσης, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τους γονείς του, που ξυπνούν εξαιρετικά νωρίς το πρωί, προκειμένου να ετοιμαστούν τα παιδιά», όπως επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τις νέες τουρκικές προκλήσεις αναφορικά με την Θράκη και την απαίτηση της Άγκυρας για την εκλογή Μουφτήδων, ο Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες πχ. από υποχρεωτική η Σαρία έγινε προαιρετική. Επίσης, γίνεται εκσυγχρονισμός στις Μουφτείες, τοποθετήσαμε τοποτηρητές εκεί».
Αναφορικά με την εκλογή τους, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι «ο νόμος ως έχει σήμερα αναφέρει ότι διορίζονται οι Μουφτήδες. Το θέμα για την εκλογή τους δεν είναι της παρούσης».
Σε ότι αφορά την κατάργηση των Λατινικών από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι είναι προβληματικός ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος και μικρή η χρησιμότητα του –μόνο σε μερικές Σχολές – σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόλυση φιλολόγων, όπως πολλοί αναφέρουν.
Για την αντικατάσταση του μαθήματος από την Κοινωνιολογία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι απαραίτητο να αναδειχθεί, δεδομένων των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν Κοινωνιολόγοι στα σχολεία και πρέπει να προσληφθούν και άλλοι, δεδομένου ότι δεν μπορούν φιλόλογοι να διδάξουν το εν λόγω μάθημα.
«Αν συνεχίσουν να υπάρχουν τμήματα με λίγους φοιτητές, θα πάψουν να λειτουργούν, θα υπάρχουν μόνο σχολές με αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών από το 2020, οπότε θα έχουμε ένα νέο Πανεπιστήμιο», επεσήμανε ο Κώστας Γαβρόγλου.
Όπως σημείωσε ο Υπ. Παιδείας, «δεν αλλάζει τίποτα ως προς τις σημερινές δυνατότητες εισαγωγής σε Σχολές μέσω των Πανελληνίων, όμως θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπουν φοιτητές σε Σχολές μόνο με το απολυτήριο τους».
«Είναι βασικό το μήνυμα της Κυβέρνησης προς όλες τις οικογένειες που αφορά τον σχολικό εκφοβισμό», ανέφερε ο Υπ. Παιδείας, τονίζοντας «δεν αρκεί η περιγραφή μιας κατάστασης. Το θέμα του bullying πρέπει να το συζητήσουμε όλοι μεταξύ μας με έναν διεξοδικό τρόπο. Η βία δεν είναι μόνο στο σχολείο. Διακατέχει το σύνολο των δυτικών κοινωνιών και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικό τρόπο: από το βιντεοπαιχνίδια μέχρι τι σημαίνει να ζω δίπλα-δίπλα με κάτι διαφορετικό».
Όπως επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου, «πολλές φορές ο εκφοβισμός και η βία κρύβονται κάτω από τον μανδύα του «έλα ρε, πλάκα κάνουμε». Πρέπει να ζητήσουμε από τα παιδιά να μιλήσουν κι από τους εκπαιδευτικούς να το αντιμετωπίσουν. Επιμένω όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές».
«Οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Βασικό στοιχείο είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε και τις πηγές αυτής της συμπεριφοράς. Υπάρχουν ηλεκτρονικά παιχνίδια που μέσα σε 5 δευτερόλεπτα σκοτώνεις καμιά τριανταριά ανθρώπους. Τι σόι παιχνίδι είναι αυτό!».