today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Α.Τσίπρας: Υπερήφανος για την… “kolotoumba” στο ευρωκοινοβούλιο

Τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Ευρώπης εξέθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χαρακτήρισε σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι του παρέχεται η δυνατότητα να τοποθετηθεί, λίγες μέρες μετά το τέλος της περιπέτειας των μνημονίων και τη καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια.

«Η πολιτική των ελλειμμάτων, της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και της διευρυμένης διαφθοράς προηγούμενων κυβερνήσεων, είχαν ρίξει τη χώρα μου στα βράχια της χρεοκοπίας. Αλλά ταυτόχρονα η αδυναμία των θεσμών να δώσουν προτεραιότητα στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις στα πρώτα δύο προγράμματα, σε συνδυασμό με την εμμονή ορισμένων εξ αυτών σε μια συνταγή ακραίας δημοσιονομικής προσαρμογής, είχαν οδηγήσει τη χώρα στα όρια της κοινωνικής έκρηξης αλλά και της οικονομικής ασφυξίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.

Από το 2010 έως το 2014, η Ελλάδα έχασε το 1/4 του εθνικού της πλούτου, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός εκτοξεύθηκαν και το δημόσιο χρέος επίσης» και προσέθεσε: «Οι ξένες επενδύσεις εξανεμίστηκαν, οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες τη χώρα. Η οικονομική κρίση της Ελλάδας και η αποτυχία της διαχείρισής της, είχε μετατραπεί, όμως και σε πολιτική κρίση της Ευρώπης. Και τότε που μίλησα ενώπιών σας, οι μισοί με επευφημούσατε, οι άλλοι μισοί με αποδοκιμάζατε, αλλά ελάχιστοι, πολύ λίγοι ήταν ανάμεσά σας αυτοί που πίστευαν ότι θα είχα την ελπίδα να τα καταφέρω».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα τα κατάφερε και χρόνια μετά είναι μια διαφορετική χώρα. Από μέρος του προβλήματος, από πηγή της κρίσης, έγινε μέρος της λύσης για την Ευρώπη. Και η καθαρή έξοδος από το τελευταίο τριετές πρόγραμμα είναι μια επιτυχία πρωτίστως του ελληνικού λαού, που έσφιξε τα δόντια και έδωσε τη μάχη, που έκανε μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η χώρα στη καρδιά της Ευρώπης. Αλλά είναι και μια επιτυχία της Ευρώπης συνολικά. Που απέδειξε ότι με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις. «Σήμερα στεκόμαστε ξανά στα πόδια μας και κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε σε όσα έχουν επιτευχθεί λέγοντας: «Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, προχωρήσαμε σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεκαετίες πριν, ξεφύγαμε από το σπιράλ της ύφεσης και επαναφέραμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Προχωρήσαμε με έργα και επενδύσεις που καθιστούν την Ελλάδα εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι υπάρχει ο δρόμος να βγαίνεις από τη κρίση χωρίς να διαλύεις το κοινωνικό ιστό».

Ειδικότερα για την κοινωνική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στηρίχθηκαν οι περισσότερο αδύναμοι και σταμάτησε η ανθρωπιστική κρίση. «Δώσαμε πρόσβαση στο σύστημα υγείας σε εκατομμύρια ανασφάλιστους, αλλά ταυτόχρονα πετύχαμε και πρωτογενή πλεονάσματα που πριν τρία χρόνια κανείς δε μπορούσε να πιστέψει» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Στη φοροδιαφυγή στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως ελέγχθηκε και σταμάτησε «η σπατάλη και το πάρτι διαφθοράς στη δημόσια υγεία και στις δημόσιες προμήθειες». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε κομβικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος, για να συμπληρώσει: «Και σήμερα όχι απλώς βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά με τη βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους ανακτάμε την οικονομική μας κυριαρχία και ξανακερδίσαμε τη θέση που δικαιούμαστε και μας αξίζει στην Ευρώπη».

Τόνισε ότι ήδη από την περασμένη χρονιά η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, με τις προβλέψεις για φέτος να προσεγγίζουν το 2,5%. «Τις τρεις τελευταίες χρονιές αναδειχθήκαμε πρωταθλητές απορρόφησης των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πόρων, ενώ επίσης το 2017 ήμασταν η δεύτερη χώρα της ΕΕ σε απορρόφηση κονδυλίων από το “Σχέδιο Γιούνκερ” και οι ξένες επενδύσεις έφτασαν τα 3.6 δισ. ευρώ, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Σε τρία χρόνια μειώσαμε την ανεργία πάνω από 7%» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία περισσότερων των 300.000 νέων θέσεων εργασίας, εξηγώντας πως η πλειονότητα είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

«Στηρίξαμε τα δημόσια νοσοκομεία, υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ μειώσαμε δραστικά τα οργανικά κενά στα σχολεία και αυξήσαμε τις δαπάνες για την επιστημονική έρευνα στο 1% του ΑΕΠ» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ για ακόμα μια φορά επανέλαβε την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει το brain drain σε brain gain, δίνοντας κίνητρα στη νεανική επιχειρηματικότητα.

Αναφορά έκανε και στη θέσπιση του “Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης” από το οποίο «ωφελούνται σήμερα περισσότεροι από 650.000 πολίτες».

Υπογράμμισε πως «κόντρα στο ρεύμα της εποχής, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διεύρυνε τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών της. Για πρώτη φορά, παρέχουμε ιθαγένεια στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Κατοχυρώσαμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς και το σύμφωνο συμβίωσης και την αναδοχή παιδιών για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στην κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου της Σαρίας για τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όπως είπε «ολοκληρώνουμε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Επιπλέον, σε μια Ευρώπη που θεριεύει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η Ελλάδα έκανε ότι περισσότερο μπορούσε για να διαχειριστεί τις τεράστιες προσφυγικές ροές με όρους ανθρωπισμού και προστασίας του διεθνούς δικαίου».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπερτόνισε πως «την ώρα που άλλες χώρες παραβίαζαν μονομερώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και ύψωναν φράκτες, η οικονομικά χτυπημένη Ελλάδα αντιστάθηκε στις σειρήνες του μίσους. Οι τοπικές κοινωνίες έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και η κοινωνία των πολιτών κινητοποιήθηκε αποτελεσματικά σε συνεργασία με το κράτος, την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς».

Και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Υπηρεσία Ασύλου, που δεν υπήρχε καν πριν 5 χρόνια, διαχειρίζεται τον 1ο σχετικά με τον πληθυσμό αριθμό αιτούντων στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Ελλάδα, με την σημαντική γεωπολιτική της θέση, συνεισφέρει καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια ευρύτατα αποσταθεροποιημένη περιοχή».
«Παρόλα τα προβλήματα αστάθειας και εθνικιστικής έξαρσης στην Τουρκία, κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, διαφυλάσσοντας την ειρήνη στο Αιγαίο, προωθώντας συνεργατικές λύσεις στο προσφυγικό, επιμένοντας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο Κυπριακό σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Στην αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμε, μαζί με την Κύπρο, τον μόνο ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας. Διευρύνουμε τις πολυμερείς συνεργασίες με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία. Και ταυτόχρονα εμβαθύνουμε τη βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη, με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη» τόνισε.

«Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική βαλκανικών κρατών» συνέχισε ο πρωθυπουργός «με κορωνίδα των προσπαθειών μας την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών με τον βόρειο γείτονά μας, αλλά και το συνεχιζόμενο διάλογο με την Αλβανία. Μετά από 26 χρόνια καταστροφικής κυριαρχίας του εθνικισμού, καταφέραμε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, κ. Ζάεφ, να γυρίσουμε σελίδα και να φτάσουμε σε μια αμοιβαίως αποδεκτή συμφωνία».

Περιγράφοντας τη συμφωνία έκανε λόγο για συμφωνία «χωρίς την επιβολή και την χρήση της ισχύος. Αλλά στη βάση της διπλωματίας και του διαλόγου. Μια συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο επίλυσης διαφορών στην περιοχή μας».
Αναφορικά με την πίστη της ελληνικής κοινωνίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε την επιμονή και υπομονή της «στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ακόμη και όταν η ίδια η Ευρώπη ή έστω η κυρίαρχη έκφρασή της, πολλές φορές πλήγωνε και υποτιμούσε τον ελληνικό λαό. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν από την οκταετή αυτή ελληνική κρίση, που αφήνουμε πισω μας, να βγάλουμε όλοι τα συμπεράσματά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας τόνισε πως ήρθε η ώρα να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποια Ευρώπη θέλουμε προσθέτοντας και το «πώς θα την θωρακίσουμε απέναντι σε ενδεχόμενες νέες κρίσεις στο μέλλον. Το διακύβευμα για την Ευρώπη σήμερα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Η μέχρι σήμερα διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής κρίσης αλλα και της κρίσης ασφάλειας, έχει αναδείξει τεράστια ελλείμματα και αντιφάσεις», σημείωσε επίσης.
Η έξοδος της χώρας από το τελευταίο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα επανέρχεται στο παρελθόν της» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναλάβουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση. Το τέλος των μνημονίων δε συνιστά επαναφορά στο παρελθόν, αλλά ιστορική τομή με το παρελθόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως πρόκειται για «μια νέα αρχή, που εμπεδώνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, επουλώνει πληγές, διορθώνει σταδιακά αδικίες και διανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τoν λαό και τον τόπο μας».

«Την προσεχή περίοδο θα συνεχίσουμε τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εμβάθυνση των δημοκρατικών τομών μέσω και της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Συνεχίσουμε τη πορεία της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ παράλληλα θα θέσουμε ως προτεραιότητα τη δίκαιη ανάπτυξη και την προστασία της εργασίας» κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα και οι Έλληνες απέδειξαν τα τελευταία χρόνια, πόσο βαθιά προσηλωμένοι είναι στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ