Σε σωρεία αντιφάσεων και ανακριβειών υπέπεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και δύο εξ` αυτών, επρόκειτο να αποτελέσουν την ερώτηση του ThePresident.gr, που… δεν δόθηκε ευκαιρία να διατυπωθεί (έκπληξη θα αποτελούσε το αντίθετο μάλλον).
Του Βαγγέλη Μωυσή
Η αλήθεια είναι πως, αρχικά, η πρόθεση ήταν να αφορά η ερώτησή μας, το χθεσινό επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. και το κατά πόσον η πρωτοφανής επιθετικότητα των ΜΑΤ που έπνιξαν την πόλη στα χημικά και διέλυσαν το συλλαλητήριο χιλιάδων πολιτών για τη Μακεδονία με το πρόσχημα 50-100 θερμοκέφαλων, τελούσε εν γνώσει και είχε την έγκριση του κ. Τσίπρα, ή αν ζήτησε εκ των υστέρων εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία των κ.κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα.
Ωστόσο, αφενός η …Αργεντινή αντίφαση του πρωθυπουργού που λίγα χρόνια μετά το «μακάρι να γίνουμε Αργεντινή» που είχε πει στη Βουλή, έφτασε στο σημερινό «να μην γίνουμε σαν την Αργεντινή» (που με φιλελεύθερη κυβέρνηση οδεύει ξανά στο ΔΝΤ, εξήγησε) και αφετέρου η ομολογία πως για τα επόμενα χρόνια αντί να βγούμε στις αγορές θα πρέπει να… ξεπουπουλιάζουμε το «μαξιλάρι» των 30 δις ευρώ, μας έκανε να αλλάξουμε πρόθεση.
Η ερώτηση λοιπόν θα ήταν –αν είχε δοθεί η ευκαιρία να διατυπωθεί- η εξής:
«Η σημερινή ευχή κύριε πρωθυπουργέ σημαίνει πως μετανιώνετε για το “μακάρι να γίνουμε Αργεντινή” που διατυπώσατε όταν η προηγούμενη και αριστερή διακυβέρνησής της, κατανάλωνε τα αποθεματικά της χώρας και εξαθλίωνε λαό και οικονομία; Κι αν ναι, πως αυτό συνάδει με το γεγονός ότι την επομένη της πανηγυρικής εξόδου από τα μνημόνια, αντί να έχουμε την αυτονομία που υποσχεθήκατε να βγούμε στις αγορές, προαναγγέλλετε πως θα πρέπει να …ξεπουπουλιάζουμε επί 2,5 χρόνια το «μαξιλάρι» των 30 δις, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για ώρα ανάγκης και για την ανάσχεση ενός πιθανού δημοσιονομικού εκτροχιασμού τα επόμενα χρόνια; Βρισκόμαστε κιόλας σε ανάγκη και εκτροχιασμό; Και πόσο θα αδειάσει αυτό το “μαξιλάρι” από την κυβέρνησή σας μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές;»
Ναι, εντάξει, είναι περισσότερες ερωτήσεις σε μία, αλλά στο ίδιο πνεύμα και επί του ιδίου θέματος.
Διότι ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει κάπου, κάπως, να εξηγήσει, το γεγονός ότι καταφεύγει ήδη η κυβέρνησή του στο «μαξιλάρι» των 30 δις που συγκροτήθηκε με τη συμφωνία των δανειστών και πως δικαιολογείται η «κολοβή» έξοδος από μνημόνια χωρίς προσφυγή στις αγορές…
Διότι υποτίθεται πως το «μαξιλάρι ασφαλείας» σχηματίστηκε, όχι για να το κάνει …κομφετί σε παροχές και επιδόματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την επομένη της λήξης του προγράμματος και μέχρι τις εκλογές, αλλά για να υποστηρίξει την αυτόνομη έξοδο της χώρας στις αγορές, εξασφαλίζοντας περιθώριο ελιγμών σε περίπτωση που τα επόμενα χρόνια, μια σοβαρή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική θα είχε πιθανούς μικρούς εκτροχιασμούς και κραδασμούς, λόγω κάποιου ελλιπούς υπολογισμού, ή κάποιου απρόβλεπτου παράγοντα (π.χ. μεγάλη άνοδο τιμών πετρελαίου, φυσικές καταστροφές, κλπ).
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δεν συνιστούν τη μόνη αντίφαση, ή ανακρίβεια του πρωθυπουργού.
Καθώς κλήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις να αναφερθεί στην τραγωδία με τους 98 νεκρούς στο Μάτι, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να προ-χαρακτηρίσει …τυμβωρυχία της αντιπολίτευσης, το ενδεχόμενο πρότασης για προκαταρκτική επιτροπή μετά τη διαβίβαση από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, του φακέλου επώνυμης μήνυσης συγγενούς θυμάτων, για ποινικές ευθύνες υπουργών.
Αυτό βέβαια, από τον ίδιο πρωθυπουργό που θεωρεί χρέος της Βουλής να διερευνήσει την υπόθεση, όταν η Δικαιοσύνη διαβιβάζει φακέλους για πολιτικούς αντιπάλους, βάσει ανώνυμων (σ.σ.:προστατευόμενων) μαρτυριών… εξ` ακοής και υποθέσεων.
Αντίφαση επίσης, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα ενός πρωθυπουργού που από τη μια δηλώνει σίγουρος ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, παρά το σύνολο των δημοσκοπήσεων που «προειδοποιούν» για το εντελώς αντίθετο, ενώ από την άλλη… ασκεί ήδη εκτενή αντιπολίτευση (αφιέρωσε αρκετό χρόνο σ` αυτό) στον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερμηνεύοντας με τον δικό του τρόπο τις όποιες εξαγγελίες έχει κάνει η Ν.Δ. για την επόμενη διακυβέρνηση, καταγγέλλοντας ότι ο Μητσοτάκης θα ξαναφέρει το ΔΝΤ, ότι έκανε τη ΝΔ ακροδεξιά, ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών που δεν θα κυρώσει, ότι δεν αποσκοπεί στη μη εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου το 2020 όπως ο ίδιος, κλπ..
Αυτή η… αντιπολίτευση στους επόμενους φυσικά, είναι χαρακτηριστική εικόνα ενός πρωθυπουργού σε αποδρομή.
Και για να μη μακρηγορούμε… προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον ΟΑΣΘ, όταν ρωτήθηκε από συνάδελφο της εφημερίδας «Μακεδονία» που επανακυκλοφόρησε, να σχολιάσει δημοσκόπηση που δείχνει ότι η Θεσσαλονικείς θεωρούν χειρότερη τη νέα εικόνα της αστικής συγκοινωνίας, απ΄ ότι στο παρελθόν, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να υποστηρίξει αναληθώς, πως κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους. Ωστόσο, λόγω βλαβών, αδυναμίας νέων προμηθειών (λόγω εκκαθάρισης του φορέα) και λόγω κακού συντονισμού, τα λειτουργικά λεωφορεία έχουν μειωθεί δραματικά και η συχνότητα των δρομολογίων είναι αντιστρόφως ανάλογη της αυξανόμενης δυσφορίας των Θεσσαλονικέων, γεγονός που επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία κάτοικοι, φορείς και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ (μεταξύ των οποίων και πρόσφατο δικό μας).
Αυτές είναι μερικές από τις αντιφάσεις.
Κάποιες ίσως να είχαν διευκρινιστεί αν είχαν γίνει περισσότερες ερωτήσεις…
Ομολογουμένως, η διάρκεια της συνέντευξης υπερέβη τις τρεις ώρες.
Ομολογουμένως, ήταν θεμιτό και σωστό να δοθούν ερωτήσεις σε περιφερειακά μέσα.
Ωστόσο, είναι γεγονός πως οι ερωτήσεις που δόθηκαν σε μέσα της Θεσσαλονίκης ήταν ελάχιστες, ενώ αναλώθηκε πολύς χρόνος σε επανάληψη απαντήσεων με άλλα λόγια, επί θεμάτων που επανέρχονταν – όλως τυχαίως- ξανά και ξανά, με άλλες διατυπώσεις…
Ακόμα και έτσι, μια πιθανή εκ των υστέρων απάντηση στο ερώτημα που εκ των υστέρων διατυπώνουμε (πιο πάνω) για το «μαξιλάρι των 30 δις», ευχαρίστως θα την φιλοξενήσουμε…