today-is-a-good-day
13.4 C
Athens

Συνάντηση Δραγασάκη-Πάνκιν

Τις δυνατότητες συνεργασίας και περαιτέρω δράσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας στην Ελλάδα, σε έργα τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, συζήτησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της διακρατικής τράπεζας, Ντίμτρι Πάνκιν, στη διάρκεια συνάντησης στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δραγασάκης εστίασε, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και των logistics, που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Διευθυντών της Τράπεζας, Ηλίας Ξανθάκος, ο γενικός γραμματέας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, Σεραφείμ Τσόκας, στελέχη της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνιας”), καθώς επίσης και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Δραγασάκης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας, σε συνέχεια συνάντησης την 11η Ιουνίου, τόνισε ότι η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου αποτελεί ένα σημαντικό θετικό παράδειγμα πολυμερούς συνεργασίας, με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε τις προοπτικές ευρύτερων πεδίων για συνεργασία, ιδιαίτερα στη νέα φάση στην οποία εισήλθε η Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι προτεραιότητες για τη χώρα αποτελούν η προώθηση αναπτυξιακά φιλικών μεταρρυθμίσεων, οι θεσμικές αλλαγές που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ακόμη πιο ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και η επιτάχυνση και ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο κ. Γιαννακίδης, από την πλευρά του, τόνισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης σε συνάρτηση με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επισημαίνοντας τη σημασία όχι μόνο της επιτάχυνσης των έργων στις υποδομές, αλλά και της αναζήτησης νέων επενδυτικών πεδίων με αναπτυξιακή προοπτική.

 

Η Παρευξείνια είναι διακρατική τράπεζα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην οποία μετέχουν 11 κράτη. Οι χώρες Ελλάδα, Ρωσία και Τουρκία κατέχουν τα υψηλότερα μερίδια στην Τράπεζα, στην οποία μετέχουν ακόμη το Αζερμπαϊτζάν, η Αλβανία, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ουκρανία και η Ρουμανία.

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, την πρώτη σε ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης, ο κ. Πάνκιν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 16 Ιουλίου, επισήμανε ότι, παρότι η μεσοπρόθεσμη στρατηγική της Τράπεζας για την περίοδο έως το 2022 δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί κι εγκριθεί, ωστόσο η εκτίμησή του είναι ότι η Παρευξείνια θα συνεχίσει να επιχειρεί την αύξηση της έκθεσής της στην Ελλάδα, με ρυθμό αντίστοιχο εκείνου του επιχειρησιακού της χαρτοφυλακίου (σ.σ.: Οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας προς την Ελλάδα έφτασαν συνολικά στα 524,8 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό ανάπτυξής τους την τελευταία τετραετία να σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα 15 έτη: Από ιδρύσεώς της εν έτει 1999 μέχρι τον Ιούλιο του 2014, οι χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα δεν είχαν ξεπεράσει τα 252,3 εκατ. ευρώ)._

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ