today-is-a-good-day
12.5 C
Athens

Στόλτενμπεργκ σε Σκόπια: Το “ναι” στο δημοψήφισμα μονόδρομος για το ΝΑΤΟ

Ευθεία προειδοποίηση στους σκοπιανούς πολίτες ότι το «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι μονόδρομος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ απευθύνει ο Γενς Στόλτενμπεργκ, με τις εξωτερικές παρεμβάσεις υπέρ του «ναι» να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Ο γγ. του ΝΑΤΟ προειδοποιεί τους Σκοπιανούς «να μην φαντάζονται ότι μπορούν να ενταχθούν στην Ατλαντική συμμαχία χωρίς μια συμφωνία με την Ελλάδα», διαμηνύοντας ότι αποτελεί «ψευδαίσθηση για τους ‘’Μακεδόνες’’ να πιστεύουν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί επιλογή χωρίς μια συμφωνία».

«Το μήνυμά του ήταν ωμό. ‘’Είτε δέχεστε τη συμφωνία (με την Ελλάδα), και τότε μπορείτε να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ, ή απορρίπτετε τη συμφωνία, και δεν εντάσσεστε στο ΝΑΤΟ’’» σχολιάζει ο ιστότοπος balkaninsight με αφορμή τη συνέντευξη του Στόλτενμπεργκ στο πρακτορείο BIRN.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά σε 27 χρόνια που έχετε μια πραγματική συμφωνία στο τραπέζι. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πότε θα ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ απηχώντας και τις σχετικές αναφορές του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το ονοματολογικό,  Μάθιου Νίμιτς.

«Πρόκειται για ευκαιρία που έρχεται μια φορά στη ζωή για να συμφωνήσετε στο θέμα “όνομα” και να ενταχθείτε στη διεθνή κοινότητα. Εξαρτάται από εσάς αν θα πείτε ναι ή όχι, κανείς δεν μπορεί να σας αναγκάσει, αυτή είναι η ανεξάρτητη απόφασή σας – αλλά πρέπει να δεχθείτε τις συνέπειες των αποφάσεών σας» ξεκαθαρίζει ο νατοϊκός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι το εθνικιστικό κόμμα  VMRO–DPMNE, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2006 έως το 2016 επιμένει ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με  τον γγ. του ΝΑΤΟ του απαντά περιφρονητικά στον ισχυρισμό αυτό: «αν ήταν εύκολη μια καλύτερη συμφωνία, γιατί δεν την πετύχατε;» διερωτήθηκε ειρωνικά κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και τον επικεφαλής του VMRΟ Κρίστιαν Μικόσκι.
«Βλέπουμε ότι υπάρχουν διαμαρτυρίες ενάντια στο όνομα, έτσι είναι ένας πραγματικός συμβιβασμός. Υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη χώρα και στην Ελλάδα που είναι δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία για το όνομα, δείχνοντας ότι υπάρχει πάντα ένα τίμημα ένα συμβιβασμό» σημειώνει ο νατοϊκούς αξιωματούχος.

Έως στιγμής, αρχηγοί ξένων χωρών όπως ο Τραμπ, η Μέρκελ, ο Κούρτζ εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές του «ναι» με τη Μέρκελ και τον Κουρτζ να επισκέπτονται στην ΠΓΔΜ.

Στο τραπέζι και το χαρτί της αλλαγής συνόρων

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ παίζει μάλιστα στη συνέντευξη του και το «χαρτί» της αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική.

Ερωτηθείς για τις πιθανές συνέπειες για τα Σκόπια, αν υπάρξουν «αμφιλεγόμενες ιδέες» για την αλλαγή των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ο Στόλτενμπεργκ επισημαίνει ότι η ΠΓΔΜ δεν χρειάζεται να ανησυχεί για αυτό, εφόσον θα βρίσκεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

«Η ουσία της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι η προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας… και είδαμε πάνω από επτά δεκαετίες ότι το ΝΑΤΟ είναι σε θέση το εξασφαλίζει αυτό κάθε μέρα, έναντι απειλών από πολλές κατευθύνσεις: κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και της τρομοκρατίας από το ISIS, από πυρηνικές απειλές, από πολλά διαφορετικά είδη απειλών» υπογραμμίζει.

 

Sourceskai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ