today-is-a-good-day
7 C
Athens

Αβεβαιότητα για την παράδοση των F35 στην Τουρκία

Υπό τον τίτλο «Congress Temporarily Banned Sale of F-35 Jets to Turkey (But Turkish Pilots Are Still Training to Fly Them). What happens now?» το έγκριτο διμηνιαίο περιοδικό εξωτερικής πολιτικής NATIONAL INTEREST δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο του αναλυτή Sebastien Roblin για την αβέβαιη τύχη του συμβολαίου προμήθειας 100 μαχητικών τζετ F-35 στην Τουρκία, για το οποίο η Άγκυρα έχει συνεισφέρει πάνω από 8 δις δολ.

Από τις  αρχές Αυγούστου, το Κογκρέσο έχει παγώσει την πώληση των F-35 στην Τουρκία για 90 ημέρες, αναμένοντας έκθεση από το Πεντάγωνο για την αξιολόγηση των ρυθμίσεων και του κόστους ακύρωσης της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. Ωστόσο, από τον Ιούνιο η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα F-35 σε αμερικανικό έδαφος, εντούτοις θα μπορούσε να επιβληθεί από το Κογκρέσο τεχνική απαγόρευση στον αμερικανικό στρατό να συμβάλει στη διαμετακόμισή τους στην Τουρκία, εγείροντας νέα προβλήματα στις τεταμένες τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Η κατάσταση περιπλέκεται από τις ρήτρες συμμετοχής 13 τουρκικών εταιρειών στην κατασκευή ζωτικών εξαρτημάτων των F-35 και την προβλεπόμενη αναβάθμιση της Τουρκίας σε κύριο περιφερειακό κόμβο συντήρησης κινητήρων για τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη F-35. Οι διαδικασίες αντικατάστασης των κατασκευαστριών εταιριών θα μπορούσε να καθυστερήσει την παγκόσμια αλυσίδα προμηθειών F-35 κατά 6-18 μήνες και για αυτό ο ΥΕΘΑ James Mattis αντιτάχθηκε τον Ιούλιο στο πάγωμα της παράδοσης των F-35. Ωστόσο, η τουρκική συμπαραγωγή στοιχείων των F-35, δύναται να παραμείνει εν ισχύ ακόμη και αν δεν παραδοθούν στην Άγκυρα τα F-35.

Σύμφωνα με τον Sebastien Roblin, τo κύριο πρόβλημα από διπλωματικής-στρατιωτικής σκοπιάς αφορά στην εμμονή του Προέδρου Ερντογάν να προχωρήσει στην προμήθεια των ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρα S-400, οι οποίοι θα επέτρεπαν στον ρωσικό στρατό να μελετήσει τον εντοπισμό των F-35 σε ραντάρ ρωσικής κατασκευής και ενδεχόμενα να παρεισφρήσει στα υπολογιστικά συστήματά τους, υπονομεύοντας  την αποτελεσματικότητα των F-35 σε όλο τον κόσμο. Παραμένει αβέβαιο λοιπόν εάν η Τουρκία θα μπορούσε να εμείνει στη φιλοδοξία της να προχωρήσει ταυτόχρονα τόσο στην προμήθεια των F-35 όσο και των S-400, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο, μεταξύ από τη μία των κρίσιμων στρατηγικών και οικονομικών δεσμών της με τη Δύση και από την άλλη της εντεινόμενης τάσης αποκλίσεών της από το ΝΑΤΟ και τις δυτικές κυβερνήσεις. Η πεποίθηση της Lockheed ότι οι ενστάσεις του Κογκρέσου θα έχουν προσωρινή μόνο επίπτωση στην παράδοση των  F-35 είναι μάλλον αισιόδοξες δεδομένων των εμμονών των κυβερνώντων στην Ουάσιγκτον και στην Άγκυρα, καταλήγει το άρθρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ