Tο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε χθες να επιτραπεί η επιστροφή στη Ρωσία του Aleksandr V. Vinnik, αντί να εκδοθεί στις ΗΠΑ, οι αρχές της οποίας τον θεωρούν δυνητικό μάρτυρα για την υπόθεση των ρωσικών ηλεκτρονικών υποκλοπών στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Οι ελληνικές αρχές είχαν συλλάβει τον Vinnik βάσει αμερικανικού εντάλματος, με την κατηγορία νομιμοποίησης παράνομου χρήματος σε συναλλαγές Bitcoin. Στο ένταλμα δεν αναφέρονται οι αμερικανικές εκλογές, ωστόσο οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο Vinnik πραγματοποίησε τις παράνομες συναλλαγές την περίοδο που hackers χρησιμοποίησαν πηγές χρηματοδότησης αυτού του είδους για να παραβιάσουν το απόρρητο της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.
Ο Vinnik παρέμενε στις ελληνικές φυλακές από τον Ιούλιο και η σύλληψή του εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς αμερικανικών ενεργειών εναντίον Ρώσων που χαρακτηρίζονται «κυβερνοεγκληματίες». Στην περίπτωση του Vinnik και δύο άλλων Ρώσων σε Ισπανία και Τσεχία, οι ρωσικές αρχές υπέβαλαν και αυτές αιτήματα έκδοσης με το αιτιολογικό ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στη Ρωσία.
Ο νομικός αυτός ελιγμός φαίνεται να απέδωσε, θέτοντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εν μέσω της διαμάχης μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Τελικά, η Ισπανία και η Τσεχία εξέδωσαν τους υπόπτους στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές ασκούσαν πιέσεις στην Ελλάδα να παραδώσει τον Vinnik και αρχικά η Αθήνα φάνηκε να συναινεί. Τον Οκτώβριο του 2017 δικαστήριο της Θεσσαλονίκης αποφάσισε υπέρ του αμερικανικού αιτήματος. Από τότε όμως, η υπόθεση έλαβε απροσδόκητη τροπή.
Μετά την άσκηση έφεσης από τους συνηγόρους του Vinnik στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η Γαλλία υπέβαλε με την σειρά της αίτημα έκδοσης. Τον Ιούλιο η πρώτη δικαστική απόφαση ανατράπηκε και αποφασίστηκε η έκδοσή του στην Γαλλία. Η νέα απόφαση αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα στις τεταμένες σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας είχε προκαλέσει την οργή του Βλ. Πούτιν απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγορεύοντας την είσοδο σε δύο άλλους. Οι ενέργειες αυτές έγιναν αφού οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν πως το Κρεμλίνο επιχειρούσε να χειραγωγήσει πολιτικούς παράγοντες στη Β. Ελλάδα.
Όταν το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα έκδοσης της Μόσχας, το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ προειδοποίησε με αντίποινα. Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε πως επιθυμεί την διατήρηση των φιλικών σχέσεων με την Ρωσία και λιγότερο από ένα μήνα μετά, η απόφαση άλλαξε και πάλι, με το δικαστήριο να αποδέχεται το ρωσικό αίτημα. Την Τρίτη, το Σ.τ.Ε δικαίωσε την απόφαση, ενώ η έκδοση οριστικής απόφασης αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.