Στον ιστότοπο της εφημερίδας Maariv, στις επιγραμματικές ειδήσεις [news briefs], δημοσιεύτηκε [28/08/18] σύντομο άρθρο του John Benzaquen με τίτλο «Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων, η Ελλάδα είναι ακόμη επικίνδυνη για τους ισραηλινούς εξαγωγείς» και υπότιτλο «Η διεθνής εταιρεία ασφάλισης [εξαγωγικών] πιστώσεων COFACE εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ακόμη επικίνδυνη για τους ισραηλινούς εξαγωγείς.
Παρά την οικονομική βελτίωση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, και υπό το φως της μεγάλης αύξησης των ισραηλινών εξαγωγών στην Ελλάδα, η εταιρεία ασφάλισης [εξαγωγικών] πιστώσεων διατήρησε τη διαβάθμιση κινδύνου της Ελλάδας σε σχετικά υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, το [Ισραηλινό] Ινστιτούτο Εξαγωγών αναφέρει ότι οι εξαγωγές κατά το 2017 αυξήθηκαν κατά 32% φτάνοντας στα 210 εκατομμύρια δολάρια και φέτος σημειώνουν πρόσθετη άνοδο κατά 25%».
Στον ιστότοπο του περιοδικού ναυτιλιακής ειδησεογραφίας Port2Port δημοσιεύτηκε [28/08/18] άρθρο της σύνταξης με τίτλο «Παρά την βελτίωση, η COFACE εξακολουθεί να θεωρεί υψηλό το επίπεδο επικινδυνότητας εξαγωγών στην Ελλάδα» και υπότιτλο «Παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι ισραηλινές εξαγωγές στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του [τρέχοντος] έτους σημείωσαν σημαντική αύξηση που ξεπερνά το 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, η COFACE διατηρεί το επίπεδο επικινδυνότητας των εξαγωγέων στην Ελλάδα σε σημαντική βαθμίδα κινδύνου».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ,παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης, και υπό το φώς της μεγάλης αύξησης των ισραηλινών εξαγωγών στην Ελλάδα, η COFACE, διεθνής εταιρεία ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, διατηρεί τη διαβάθμιση επικινδυνότητας των ισραηλινών εξαγωγέων στην Ελλάδα σε σχετικά υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (Β). Πρόκειται για τον βαθμό επικινδυνότητας 5 της κλίμακας κατάταξης της COFACE, η οποία περιλαμβάνει 8 βαθμίδες (από το επίπεδο επικινδυνότητας Α1, που θεωρείται πολύ χαμηλός βαθμός επικινδυνότητας, μέχρι το επίπεδο Ε, που θεωρείται ακραίος βαθμός επικινδυνότητας).
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, η COFACE προειδοποιεί ότι δεν είναι σαφή τα στοιχεία για την χρεοκοπία στην Ελλάδα και είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμήσει κανείς αν έχει σημειωθεί βελτίωση στον τομέα αυτό. Σύμφωνα με την COFACE, τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνήθεις πρακτικές προ χρεοκοπίας ούτε τις αργές διαδικασίες δικαστικής εκκαθάρισης στην χώρα. Αυτές οι ανεπάρκειες ενθαρρύνουν την επιβίωση επιχειρήσεων «ζόμπι» που στην ουσία έχουν χρεοκοπήσει και δεν έχουν κέρδη, παρότι ακόμη δεν έχουν ακόμη κηρυχθεί ως τέτοιες. Στην πραγματικότητα, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό τέτοιων επιχειρήσεων, αναφέρει η έκθεση της COFACE.
Ωστόσο, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής [του Ισραήλ], οι εξαγωγές του Ισραήλ στην Ελλάδα έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση ύψους 26% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, από 247 εκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε 312 εκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Το ίδιο άρθρο, που βασίζεται σε πρόσφατη αναλυτική έκθεση της COFACE [17/08/18] σχετικά με την οικονομία και το επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας, δημοσιεύτηκε επίσης [28/08/18] στους ιστότοπους οικονομικής ειδησεογραφίας Talniri και Sponser