today-is-a-good-day
9.4 C
Athens

Η συγκέντρωση της τουριστικής αγοράς πλήττει τη μεσαία τάξη και τη χώρα

Αν αναρωτιέται κανείς γιατί η Ελλάδα δεν έχει καλά αποτελέσματα στην οικονομία της τα τελευταία τρία χρόνια, μπορεί να αναζητήσει τα αίτια στο στρατηγικό μοντέλο που επιλέγει να ακολουθεί στον τουρισμό η κυβέρνηση Τσίπρα, εδώ και 3,5 χρόνια.
Γράφει ο Υψηλάντης Τζούρος
Η Ελλάδα επί Τσίπρα επενδύει συνεχώς στην αύξηση του πλήθους των τουριστών, την ίδια ώρα που μειώνονται οι τιμές και συνακόλουθα η τουριστική δαπάνη.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός τζίρος να αυξάνεται, αλλά τα έσοδα των επιχειρήσεων να μειώνονται, κάτι που οδηγεί σε μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος όσων βιοπορίζονται άμεσα ή έμμεσα από από τον τουρισμό.
Η επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα είναι εμφανής. Συγκέντρωση του κλάδου, εναντίωση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό είναι εμφανές αν σκεφτεί κανείς πως:
-Αποκλείει συστημάτικά από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο τις πολύ μικρές επιχειρήσεις*.
-Αυξάνει τα έξοδα των τουριστικών επιχειρήσεων.
Αύξηση ΦΠΑ τροφίμων, αύξηση ΦΠΑ νησιών, Αύξηση μη μισθολογικού κόστους (εισφορές), αύξηση ΕΦΚΑ σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, καθώς βέβαια και το περιβόητο τέλος διαμονής.
Είναι προφανές πως κάποιες πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν ή θα εξαγοραστούν. Η συγκέντρωση του κλάδου έρχεται ως άμεσο αποτέλεσμα επομένως.
Όμως υπάρχουν και έμμεσες συνέπειες. Αυτές για το περιβάλλον και την αναπλήρωση των υποδομών της χώρας.
Δείτε την αποτύπωση που έκανα πέρσι στο Δ΄ Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, όπου μου ζητήθηκε να σχολιάσω θέματα τουρισμού και μοντέλα ανάπτυξης**.
Στη σελίδα 9 θα δείτε το σχόλιο. Η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες ‘εντάσεις’ στην Ε.Ε. ανά κάτοικο για τον κλάδο. Υπάρχει όριο στη δυνατότητα εξυπηρέτησης σε πλήθος τουριστών.
Το περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και η ποιότητα ζωής για τους κατοίκους, καθώς και η μη εξατομικευμένη προσέγγιση ανά τουρίστα, αφαιρεί από τη χώρα πόρους και πολύτιμα έσοδα που θα μπορούσαν να γίνουν κέρδη και διαθέσιμο εισόδημα για τα νοικοκυριά κι υποδομές για το σύνολο.
Τέλος, το κρυφό όχι και πολύ μακρινό κόστος.
Με τι κέρδη θα ανακαινιστούν οι επιχειρήσεις; Αλλά και πως θα αναπληρώσουν οι φορείς τις δημόσιες υποδομές που φθείρονται, όταν τα έσοδα από φόρους παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά με πολύ μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, άρα και ανάγκη για αναπλήρωση υποδομών;
Τι πρέπει να γίνει; Το αντίθετο από αυτό που γίνεται σήμερα.
-Να επιτραπεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις να δημιουργήσουν δίκτυα συνεργασίας (clusters), ώστε να κάνουν κοινές ενέργειες κτίζοντας ταυτόχρονα και supplier power (δύναμη ως προμηθευτές) μέσω επενδυτικών προγράμματων του ΕΣΠΑ ή του Αναπτυξιακού Νόμου, κάτι που ο νόμος 4399/2016 το αποκλείει, ενώ ο προηγούμενος Αναπτυξιακός το επέτρεπε
-Να δοθούν κίνητρα για επένδυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η στόχευση τους, ώστε να βελτιώσουν και την κερδοφορία τους.
– Να δοθεί κίνητρο για ειδικές μορφές τουρισμού, ώστε να αυξηθεί η τουριστική δαπάνη, όπως ο Ιατρικός τουρισμός, ο Εκπαιδευτικός Τουρισμός, οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
– Να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο της ξενάγησης / περιήγησης στη χώρα από πιστοποιημένους περιηγητές.
– Να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι Δορυφόροι Λογαριασμοί της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να υπάρξει ακρίβεια στις μετρήσεις και να υλοποιηθούν επιμέρους μελέτες για την ελαστικότητα ζήτησης του τουριστικού προϊόντος, κάτι που φαίνεται ασήμαντο, αλλά επηρεάζει ξεκάθαρα τη στρατηγική της χώρας και αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να προσμετρηθεί επακριβώς.
Ακολούθως παραθέτω ενδεικτική τεκμηρίωση όσων αναφέρω ανωτέρω:
*:Αποκλεισμός πολύ μικρών επιχειρήσεων τουρισμού από το ΕΣΠΑ, πηγή: www.antagonistikotita.gr :
1)Αναβάθμιση τουριστικών επιχειρήσεων – 2016. Για να υποβάλλει μια επιχείρηση ‘επρεπε να απασχολεί 0,5 ετήσιες μονάδες εργασίες ετησίως, παρότι αρκετές οικογενειακές επιχειρήσεις συνήθως δεν απασχολούν, αλλά και την ώρα που ο κοινοτικός ορισμός για τις θέσεις εργασίας συμπεριλαμβάνει τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες,
2)Αναπτυξιακός Νόμος – 2016. Αφαιρέθηκε η δυνατότητα ομοειδών επιχειρήσεων του τουρισμού να υποβάλλουν ως ΄δίκτυο’. Πχ: 30 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων μπορούσε να υποβάλλουν όλες μαζί για να ενισχυθούν, κάνοντας και κοινές ενέργειες. Ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος την παρείχε.
3)Ψηφιακό βήμα -Ενεργο τώρα. Μέσο υπόλοιπο τριμήνου ζητείται για την απόδειξη της ίδιας συμμετοχής στις επιχειρήσεις. Για να ενισχυθούν επιχειρήσεις με 20.000€ πρέπει να αποδείξουν πως έχουν 20.000€ στο λογαριασμό τους κάθε μέρα για 90 ημέρες κατ’ελάχιστον.
**: Τουριστική δαπάνη και επιχειρηματικότητα :
O Υψηλάντης Τζούρος είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Αν. Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων Νέας Δημοκρατίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ