today-is-a-good-day
13.5 C
Athens

Η Σοφία Βούλτεψη αποκαλύπτει

Ο καυγάς Σαμαρά – Κάμερον για την Κύπρο, η πλημμύρα στην Αττική και η Ρένα Δούρου

Η Σοφία Βούλτεψη αποκαλύπτει άγνωστο παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου. Ο Α.Σαμαράς εκπροσωπούσε την Κύπρο και τσακωνόταν με τον Κάμερον, ο Τσίπρας και ο Καμμένος ζητούσαν να παραιτηθεί, ενώ η Δούρου παραπονιόταν που δεν την καλούσαν στις συσκέψεις για τις πλημμύρες της Αττικής

*Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όσο σκέφτομαι πως όταν τον Οκτώβριο του 2014 συνέβησαν οι τρομερές πλημμύρες στη Δυτική Αττική – με τον Σαμαρά να μεταβαίνει αμέσως μετά την  προσγείωσή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής – το πρόβλημα στον δημόσιο διάλογο ήταν αν κλήθηκε ή όχι η περιφερειάρχης στην υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη, πραγματικά λυπάμαι που τότε δεν μπορούσα να διηγηθώ όλες τις… ιστορίες από το μέλλον…

Από τις Βρυξέλλες επέστρεφε ο Σαμαράς – όχι από το Μόσταρ της Βοσνίας – μετά από εκπροσώπηση και της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από καυγά με τον Κάμερον, με τις καταδίκες της Τουρκίας στην τσάντα του – και όχι με τα «εύσημα» για την παράδοση της Μακεδονίας και την μετατροπή της βουλγαρικής γλώσσας σε… μακεδονική – με το τουρκικό πλοίο Μπαρμπαρός να βολτάρει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μέσα σ’ αυτήν την κατάσταση, το μέγα θέμα ήταν αν στη συγκεκριμένη σύσκεψη είχε κληθεί η περιφερειάρχης κ. Δούρου!

Άλλοι έλεγαν ότι δεν κλήθηκε, άλλοι ότι την αναζήτησαν και δεν την βρήκαν, άλλοι ότι τελικά βρήκαν τον σύντροφό της αλλά στο μεταξύ η σύσκεψη είχε ολοκληρωθεί, άλλοι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν όλοι, η ίδια η κ. Δούρου κατήγγειλε αποκλεισμούς…

Κόντεψε να γίνει αυτό το κεντρικό ζήτημα!

(Πού να ξέραμε τότε πως η περιφερειάρχης ενδιαφέρεται τόσο πολύ για ό,τι τυχαίνει στη βάρδιά της!)

Τέτοιες μέρες, σαράντα μέρες μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τον αριθμό των νεκρών να ανεβαίνει αργά και βασανιστικά για τα θύματα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και την τουριστική καταστροφή της Ύδρας – καθώς και η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποδείχθηκε ότι δεν αντιμετωπίζει ούτε τα επείγοντα προβλήματα αν λείπουν ο κοινός νους και η εμπειρία – σκέφτομαι πως ακόμη και οι πιο ζοφερές προβλέψεις εκείνης της δραματικής περιόδου δεν στάθηκε δυνατόν να καλύψουν το μέγεθος του χάους, της διάλυσης και της ανικανότητας που θα επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Τέλος πάντων, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Βρε ούτε από Μπαρμπαρός καταλαβαίνουν αυτοί!»

23 Οκτωβρίου 2014. Φεύγουμε για τις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής. Στο αεροπλάνο κοιτάμε τις τελευταίες λεπτομέρειες.

«Βεβαιώσου ότι έχω στα χαρτιά μου τη σειρά των γεγονότων και των δηλώσεων», μου λέει – για όγδοη φορά – ο Σαμαράς. «Όπως σου τα ζήτησα. Με ημερομηνίες, νάφτεξ, Μπαρμπαρός, δηλώσεις Νταβούτογλου και τα λοιπά».

«Έτοιμα είναι, τα έχει ετοιμάσει ο Βενιζέλος από το ΥΠΕΞ, αλλά σίγουρα τα έχουν και οι Κύπριοι».

«Ναι, το ξέρω, μιλήσαμε, αλλά με ξέρεις τώρα, τα θέλω να τα έχω μπροστά μου σε μία σελίδα», απαντά παίρνοντας τα χαρτιά και βάζοντάς τα με τη σειρά. Πολύ σύντομα θα αποδεικνυόταν πως εκείνη η «μία σελίδα» που είχε εγκαίρως ζητήσει θα αποδεικνυόταν πολύ χρήσιμη…

Πριν προσγειωθούμε, προλαβαίνω να αναφέρω πως οι Ευρωπαίοι οφείλουν να τελειώνουν με την αξιολόγηση και να σταματήσουν τις γελοίες προφάσεις.

«Λες να μην τους το πω;», αγριεύει ο Σαμαράς. «Έχω κανονίσει να τους δω όλους. Ντράγκι, Ολάντ, Γιούνκερ, Ρούτε και τα ρέστα. Ας κανονίσουν. Τους έχω δηλώσει πως κάθε διαπραγμάτευση έχει όρια. Και βρισκόμαστε στο όριο».

(Το «όριο» ήταν το υπερταμείο, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, οι απαιτήσεις για νέα φορολογικά μέτρα, οι νέες απολύσεις που ζητούσαν, ουσιαστικά πιέζοντας τον Μητσοτάκη, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε, που μάταια στις συναντήσεις του με την τρόικα προσπαθούσε να εξηγήσει ότι πλέον το πρόβλημα είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό και πως αν απασχολούμαστε με το ποσοτικό δεν θα φτιάξουμε ποτέ το ποιοτικό).

Κλείνω κι’ αυτήν την παρένθεση, αλλά μια στιγμή. Πρέπει να ανοίξω κι’ άλλη:

(Μόλις προσγειωνόμαστε με τη σκέψη στην Κύπρο και στα συνεχή εμπόδια που βάζουν οι δανειστές και πριν ξεκινήσει άλλος ένας διμέτωπος μαραθώνιος, ενημερώνομαι ότι το πρωί, μιλώντας στον Αντέννα, ο Παππάς έχει επαναλάβει πως αν ο Τσίπρας πάει σε συνάντηση με τον Σαμαρά, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό να… παραιτηθεί!

«Βρε ούτε από Barbaros καταλαβαίνουν αυτοί, ούτε από Σύνοδο Κορυφής», σχολιάζει ο Σαμαράς την ώρα που κουδουνίζει το κινητό του).

Τέσσερις μέρες τώρα το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο πότε από την φρεγάτα «Giresun», πότε από την φρεγάτα «Gelibolu». Και γύρω από το γεωτρύπανο στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», βολτάρει η κορβέτα «Bafra».

Την προηγουμένη, ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κάνει προκλητικές δηλώσεις, επαναφέροντας το σενάριο των «δύο κρατών».

Και ήδη από τις 20 Οκτωβρίου, η Άγκυρα έχει εκδώσει naftex με την οποία δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κύπρου από την επομένη και έως τις 30 Δεκεμβρίου, «για διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων με το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός».

Όλες αυτές τις μέρες Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν τις κινήσεις του Barbaros,  που πλέει ανάμεσα στο οικόπεδο 2 και στο οικόπεδο 3.

Η Λευκωσία έχει ενημερώσει – και ενόψει της Συνόδου Κορυφής – ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα κανενός ενταξιακού κεφαλαίου και θα επιδιώξει το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η κατάσταση, καθώς και οι δηλώσεις Νταβούτογλου έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας, όπου κυβερνητικές πηγές φροντίζουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού Σαμαρά για τις Βρυξέλλες, ήδη από τις 21 Οκτωβρίου, να ξεκαθαρίσουν πως «η αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, της ύπαρξης και της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και προσβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και μόνο η Τουρκία αρνείται να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει την πραγματικότητα αυτή. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός επικαλείται ως νομική βάση για τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, την παράνομη και νομικά άκυρη «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Η ύπαρξη της «συμφωνίας» αυτής δεν είναι επιχείρημα. Αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της διάθεσης της Τουρκίας να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, οι αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού σε διχοτομικά σενάρια “δύο κρατών” είναι ενδεικτικές των πραγματικών τουρκικών προθέσεων».

(Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί οι τσιπροκαμμένοι μας έχουν ζαλίσει το κεφάλι ότι όλες οι κρίσεις έχουν πέσει πάνω στο δικό τους κεφάλι).

«Άρα, καλά φωνάζω εγώ!»

Επανέρχομαι στη στιγμή της προσγείωσης, όταν κουδουνίζει το τηλέφωνο του πρωθυπουργού.

Τον ενημερώνουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας: Υψηλή πίεση, ρινορραγία, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, τώρα βρίσκεται κλινήρης στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του.

«Πάμε πρώτα στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνάντηση με τον Γιουνκέρ και μετά αμέσως στο ξενοδοχείο να δούμε τι γίνεται», μας λέει ο Σαμαράς.

Τελειώνει η συνάντηση με τον Γιουνκέρ και λίγη ώρα αργότερα βρισκόμαστε έξω από το δωμάτιο του Προέδρου Αναστασιάδη. Μπαίνει ο Σαμαράς και λίγο αργότερα βγαίνει κρατώντας κάτι φακέλους με το κυπριακό εθνόσημο.

«Είναι η ομιλία που είχε ετοιμάσει για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», μου λέει. «Δεν τον αφήνουν οι γιατροί να σηκωθεί, θα εκπροσωπήσουμε και την Κύπρο».

«Πώς θα εκπροσωπήσουμε την Κύπρο;»

«Μου το ζήτησε ο Αναστασιάδης, προβλέπεται, συνεννοήθηκε με τον Ρομπάι, θα τα κάνουμε όλα εμείς. Θα διαβάσω εγώ την ομιλία του».

Από επαγγελματική διαστροφή, ρίχνω μια «κάθετη» ματιά στην ομιλία, λίγο πριν μπει ο Σαμαράς στη Σύνοδο. Ναι, τα γεγονότα είναι εκεί, οι αιτιάσεις, οι ενστάσεις, οι καταγγελίες, αλλά κάτι δεν μου πάει.

«Δώσε μου παιδί μου το κείμενο, πρέπει να μπω μέσα», ακούω τον Σαμαρά.

«Δεν είναι…»

«Τι δεν είναι; Δώσε μου την ομιλία».

Δεν ήταν, όμως! Μέσα στην αναμπουμπούλα, με τη ρινορραγία να τον  ταλαιπωρεί, ο Αναστασιάδης του έχει δώσει την ομιλία του για το Λαϊκό Κόμμα. Τρέχω στα γραφεία της κυπριακής αντιπροσωπείας, παίρνω τη σωστή ομιλία και την πηγαίνω στον πρωθυπουργό μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων.

«Είχε δυο λέξεις που μου χτύπησαν καμπανάκι», του λέω. «Μιλούσε για “πολιτική οικογένεια”. Άρα…».

«Άρα, καλά φωνάζω εγώ να είμαστε καλυμμένοι», το ξεκόβει ο Σαμαράς.

Βγαίνω και εκδίδω μια ανακοίνωση: «Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είχε συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα γραφεία της Κομισιόν. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γιούνκερ υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς μετέβη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει και επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το νοσοκομείο στο δωμάτιό του. Με δεδομένο ότι ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να παραμείνει κλινήρης μετά την περιπέτεια της υγείας του, ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να τον εκπροσωπήσει κατά τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόκειται για διαδικασία που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστως αποδέχθηκε και ανέλαβε την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει: «Βρισκόμαστε σε σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση. Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

(Όπως βλέπετε, από τότε διαπραγματευόμασταν την επόμενη μέρα, πλην όμως μετά ήλθαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τώρα διαπραγματεύονται την έξοδο από το δικό τους μνημόνιο…)

Καυγάς με τον Κάμερον, αλλά για Τσίπρας και Καμμένος πέρα βρέχει

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώνονται την επομένη, 24 Οκτωβρίου.

Κυρίαρχα θέματα ο προϋπολογισμός και το Κυπριακό. Η Βρετανία με τον Κάμερον κάνει καυγά και για τα δυο.

Τον Σαμαρά τον απασχολεί το Κυπριακό. Έχει επιχειρηματολογήσει, έχει δώσει τα στοιχεία της τουρκικής προκλητικότητας και έχει ζητήσει σκληρή καταδίκη της Άγκυρας, κάτι με το οποίο έχουν συμφωνήσει όλοι πλην Κάμερον.

Ο οποίος Κάμερον θέλει μια πιο «ήπια» αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων. Υποστηρίζει ότι το κείμενο δεν πρέπει να είναι τόσο σκληρό όσον αφορά στην ΑΟΖ, διότι θα… υπονόμευε την διαπραγμάτευση (για την επίλυση του Κυπριακού).

Ο Σαμαράς αρπάζεται με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Λέει ο ένας, απαντά ο άλλος, σκληρή σύγκρουση, γίνεται καυγάς ενώπιον όλων.

Κερδίζει ο Σαμαράς. Στο Κείμενο Συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Στο ίδιο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, τονίζοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τις ευχαριστίες του μέσω δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη (σήμερα υπουργός των Εξωτερικών), ο οποίος δηλώνει πως «υπήρξε άριστος συντονισμός».

«Θα ήθελα δημόσια να τον ευχαριστήσω (σ.σ. τον Έλληνα πρωθυπουργό) για τη μεγάλη βοήθεια, την καθοριστική συμβολή του να έχουμε αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα που, να αναφέρω, δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από κάποια σημαντικά κράτη-μέλη της ΕΕ, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις αντιρρήσεις από κάποιους οι οποίοι επιζητούσαν ένα πιο μαλακό σε διατύπωση κείμενο για την Τουρκία, αλλά στο τέλος επικράτησε η ανάγκη όπως σταλεί αυστηρότατο μήνυμα προς την Τουρκία για τις απαράδεκτες κινήσεις της και την ξεκάθαρη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, ο κ. Καμμένος, εκείνη ακριβώς την ημέρα, έστελνε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι είχε το δικό του βιολί. Την ώρα, που η ελληνική αντιπροσωπεία έδινε την μάχη και για λογαριασμό της Κύπρου, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδιδε την ακόλουθη ανακοίνωση (υπό τον τίτλο «Σχόλιο για τη νέα μνημονιακή εποχή», παρακαλώ!):

«Άλλαξε ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς. Η δήθεν έξοδος από το μνημόνιο είναι ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα, με τις ίδιες όμως δεσμεύσεις λιτότητας και εγκλωβισμού στις απαιτήσεις των πιστωτών. Αυτό που σκόπιμα προσπαθεί να αποκρύψει η κυβέρνηση Σαμαρά είναι ότι η επιτήρηση των δανειστών θα συνεχίζεται κανονικά, με τη χώρα δεμένη πισθάγκωνα σε αυτούς. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, που θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα των πολιτών και θα εγγυηθεί την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Και την επομένη επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ το βιολί του:

«Η Σύνοδος Κορυφής ήταν άλλη μια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό ώστε να εγγυηθεί ότι η χώρα θα μείνει δεσμευμένη στους δανειστές. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, όσο κι αν ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να «διανθίσει» τη νέα μνημονιακή εποχή με αοριστολογίες που παραπέμπουν σε ένα νέο μνημόνιο με άλλο όνομα, αλλά τις ίδιες καταστροφικές δεσμεύσεις. Δεν μπορούν να ζητούν τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχιση του εγκλήματος, επειδή οι ίδιοι δεν θέλουν και δεν μπορούν να διαπραγματευτούν την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας».

Και την μεθεπομένη, φυσικά:

«Ο κ. Σαμαράς παρουσιάζει τη νέα μνημονιακή συμφωνία ως επιστροφή στην «κανονικότητα» και ως «έξοδο» από το μνημόνιο. Όπως όμως και να τη βαφτίσει, οι δεσμεύσεις που περιέχει προς τους δανειστές και η επιτήρησή τους, συγκροτούν μια νέα μνημονιακή θηλιά λιτότητας στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους το μνημονιακό έγκλημα. Με τις απολύσεις στο δημόσιο, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, τη φορολογική αφαίμαξη των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Σε αυτό το έγκλημα δεν θα βρουν συνένοχους. Μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή θα καταργήσει τα μνημόνια και θα διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας».

(Και όπως όλοι είδαμε… αυτό ακριβώς έγινε!)

Από κοντά και οι ΑΝΕΛ:

«Η κανονικότητα που επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε εποχές που καταπατείται συστηματικά το Σύνταγμα και η πολιτική και οικονομική διαχείριση είναι παραδομένες στην τρόικα, μπορεί να επανέλθει μόνο με εκλογές. Γιατί διστάζει να τις κάνει η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ;».

«Όσο πιο φτωχοί, τόσο καλύτεροι πελάτες»

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι στις 24 Οκτωβρίου 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε στη Βουλή την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Με την επίκληση ότι το πρόσφατα ανακοινωθέν… «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έχει προκαλέσει… πανικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να ψηφιστεί η δικής του έμπνευσης «ολοκληρωμένη πρόταση που θέτει τις βάσεις για την ανατροπή της λιτότητας και της υπερφορολόγησης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων». Διότι, όπως είχε ανακοινώσει τότε ο Τσακαλώτος, «βασική φιλοσοφία της είναι η σύνδεση των δόσεων με το διαθέσιμο εισόδημα του οφειλέτη, χωρίς την επιβολή επιτοκίου».

Οι δε ΑΝΕΛ, ψήφισαν μεν, πλην όμως μας θύμισαν ότι… επιμένουν στη «ρεαλιστική» τους πρόταση για… Εθνικό Λογαριασμό Οφειλετών του Δημοσίου – προφανώς αυτόν που έφτιαξαν όταν βρέθηκαν στην εξουσία και τον οποίο… απλώς δεν βλέπουμε!

(«Δεν ψήφισαν;», σχολίασε ο Σαμαράς όταν του το ανέφερα. «Ε, βέβαια, όσο πιο φτωχοί και πιεσμένοι τόσο καλύτεροι πελάτες για τον Τσίπρα»…)

Εκείνες τις μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιδόταν σε καταγγελίες επειδή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είχαν φθάσει τα 70 δις. Ως γνωστόν, σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 101 δις, αλλά… όλα καλά, βγήκαμε από το μνημόνιο!

 

Αυτά και σημειώστε πως όλα αυτά τα λένε ενώ έχει ξεσπάσει μεγάλη κακοκαιρία με καταστροφές.


Οπότε εκδίδω την ακόλουθη ανακοίνωση – απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου:

«Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε ελληνική επιτυχία, το ξέρουμε όλοι. Ότι θέλει να αποτύχει κάθε προσπάθεια για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, το ξέρουμε επίσης. Άλλωστε, δεν βρήκε ούτε μια καλή κουβέντα να πει για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη μάχη που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν τόσο σημαντικό για την Κύπρο. Απέδειξαν ότι τα δάκρυα για την Μεγαλόνησο και τις παραβιάσεις της ΑΟΖ της ήσαν τελικά κροκοδείλια».

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι εκείνη την ημέρα, 24 Οκτωβρίου 2014, είχε ανακοινωθεί μεγάλη μείωση της τάξης του 29,5% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου για τον Αύγουστο – ενώ από την ημέρα που πάτησαν το πόδι τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το εμπορικό έλλειμμα έχει πάρει θηριώδεις διαστάσεις με την αξία των εισαγωγών να φθάνει σε διπλάσια νούμερα σε σχέση με την αξία των εξαγωγών.

Δυο μέρες νωρίτερα δε, είχε ανακοινωθεί αύξηση 22% στον εισερχόμενο τουρισμό στο οκτάμηνο και αύξηση εισπράξεων κατά 11,1% – ενώ δεν πρόλαβαν να πατήσουν το πόδι τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και άρχισαν να αυξάνουν οι αφίξεις και να μειώνονται οι εισπράξεις.

«Χαμογελάμε, χαιρετάμε, τέλος καλό όλα καλά»

Τέλος πάντων, ενώ βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες μια τρομερή καταιγίδα πλήττει την Δυτική Αττική. Μας μεταφέρουν εικόνες βιβλικής καταστροφής. Μαθαίνουμε ότι λόγω των ισχυρών ανέμων ακυρώνονται διάφορα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Ο Σαμαράς μπαινοβγαίνει, ενημερώνεται, τηλεφωνεί, συντονίζει. Μιλάει με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος κηρύσσει αμέσως τον Δήμο Αχαρνών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Σκέφτομαι να τα μαζέψουμε και να φύγουμε τώρα», μας λέει ο πρωθυπουργός. Του θυμίζουμε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου και πρέπει οπωσδήποτε να ακουστούν κάποια πράγματα δημόσια. Οι ξένοι δημοσιογράφοι ρωτούν συνέχεια για το θέμα με τον Κάμερον.

«Μα δεν πρόκειται τώρα να μπω σε τέτοια συζήτηση. Το θέμα θεωρείται λήξαν», λέει, αλλά κάτω η αίθουσα είναι γεμάτη δημοσιογράφους.

Τελικά, φεύγουμε τρέχοντας από τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας, στεκόμαστε μπροστά στο ασανσέρ και, όταν ανοίγει η πόρτα, νάτος ο Κάμερον. Μας χαμογελά κάπως αμήχανα, την ώρα που ακούω δίπλα μου τον Σαμαρά να ψιθυρίζει: «Χαμογελάμε, χαιρετάμε, τέλος καλό όλα καλά».

Δίνει το χέρι στον Κάμερον και του μιλά εγκάρδια.

«Θέλω να ξέρω πού βρίσκεται ο καθένας υπεύθυνος ανά πάσα στιγμή»

Μπαίνουμε στο ασανσέρ και σε λίγο καθόμαστε για τη συνέντευξη Τύπου. Τα νέα από την Αθήνα ανησυχητικά. Μεγάλη πλημμύρα, κατακλυσμός, καταστροφές, ευτυχώς όχι θύματα. Περιμένοντας να ξεκινήσει η συνέντευξη, ο Σαμαράς μιλάει στο τηλέφωνο. Έχει πλημμυρίσει τριώροφο πάρκινγκ σε σούπερ μάρκετ της οδού Θηβών στο Ίλιον και υπάρχουν φόβοι για εγκλωβισμένους.

«Θέλω να ξέρω πού βρίσκεται ο καθένας υπεύθυνος ανά πάσα στιγμή», τον ακούω να λέει. «Και να ανακοινωθεί».

«Μα προβλέπεται από τον Ξενοκράτη», αποτολμώ ένα σχόλιο.

«Δεν με νοιάζει τι προβλέπεται, πολλά προβλέπονται», το ξεκόβει ο Σαμαράς.

Λίγο αργότερα ανακοινώνεται πως «τις προσπάθειες των πυροσβεστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς παρακολουθούν και συντονίζουν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσώκας με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Παπαγεωργίου. Ο κ. Τσώκας ήταν για τρεις ώρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το υπόλοιπο διάστημα στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθούσε τις εξελίξεις και συντόνιζε τις επιχειρήσεις».

«Και άμεση καταγραφή των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση», συνεχίζει ο Σαμαράς στο τηλέφωνο.

Επιτέλους αρχίζει η συνέντευξη Τύπου. Ο Σαμαράς μιλάει για όλα τα θέματα, από το Κυπριακό ως το δημοσιονομικό, το πακέτο Γιουνκέρ και τον ιό Έμπολα, αλλά όταν δέχεται, όπως ήταν αναμενόμενο, ερώτηση για το γεγονός ότι εκπροσώπησε την Κύπρο, λέει λακωνικά:

«Είχαμε μια πλήρη συνεννόηση μεταξύ μας πριν από το Συμβούλιο. Στο Συμβούλιο την αλήθεια είπα. Και στο Συμβούλιο το καθήκον μου έκανα, τίποτα άλλο».

Τόπε και τόκανε. «Πρόεδρε μπορούσες να πεις κάτι παραπάνω», θα σχολίαζα αργότερα στο αεροπλάνο της επιστροφής.

«Τι να κάνω δηλαδή; Να χτυπήσω τις καμπάνες;»

«Τι να κάνω δηλαδή; Να χτυπήσω τις καμπάνες; Είπα ότι είχαμε μια πολύ σημαντική απόφαση, ότι είχα την τιμή να εκπροσωπήσω και την Κύπρο, τέλος. Δεν λύσαμε και το Κυπριακό!».

«Αν ήταν ο Τσίπρας θα έλεγε ότι το έλυσε»!

«Βρε παιδί μου, εγώ δεν τις μπορώ τις γελοιότητες! Πάρε να δεις τι γίνεται κάτω».

Τέλος συζήτησης και γενική βουβαμάρα μέχρι την προσγείωση. Από το αεροπλάνο τηλεφωνεί για να μάθει τι έγινε με το γκαράζ. «Ευτυχώς δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι», μας λέει.

Μόλις κατεβαίνουμε από το αεροπλάνο φεύγει αμέσως για το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Προεδρεύει στη σύσκεψη και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα δηλώνει:

«Απόψε συνεργεία της Πυροσβεστικής θα ενημερώσουν τους κατοίκους στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στο Πέραμα, στο Μενίδι, στο Αιγάλεω, στους Αγίους Αναργύρους, στη Νίκαια, στον Πειραιά και στο Καματερό ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή ζημιών, η οποία και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Τη Δευτέρα έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει αμέσως τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο. Κι επομένως, θα αποζημιωθούν εκείνοι οι οποίοι έχουν υποστεί αυτές τις καταστροφές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αναμένω επίσης από τις υπηρεσίες εισήγηση για στοχευμένες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές, όπου μια ζωή βλέπουμε να δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Λόγου χάρη στα σύνορα Περιστερίου και Ιλίου, στην περιοχή Ρουπάκι ή στη Θηβών, στα όρια της Κοκκινιάς ή στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι».

Την επομένη το μεσημέρι από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώνεται ότι:

«Οι σοβαρές ζημιές και η ταλαιπωρία των κατοίκων της Αττικής από τη χτεσινή κακοκαιρία δείχνουν για μια ακόμη φορά τις ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού όταν έρχεται αντιμέτωπος με ακραία καιρικά φαινόμενα. Χρειάζεται  ενίσχυση σε υποδομές και σε ανθρώπινο προσωπικό, καθώς και μέτρα αποζημίωσης και αποκατάστασης των πληγέντων».

Και από τους ΑΝΕΛ:

«Όταν η ανικανότητα πρόληψης της κρατικής μηχανής κουκουλώνεται από έκτακτες και εκ των υστέρων, επικοινωνιακές πρωθυπουργικές συσκέψεις, τότε τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας προαναγγελθείσης κακοκαιρίας έχουν ταυτοποιημένους υπεύθυνους. Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επίσης με το δικό της μέρισμα ευθύνης, ας σκεφθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, πόσο την αδρανοποιεί από την μνημονιακή αποδυνάμωσή της».

Προσέξατε; «Έκτακτες και εκ των υστέρων επικοινωνιακές πρωθυπουργικές συσκέψεις»!

Και ύστερα ήλθε η Μάνδρα, το Μάτι, οι νεκροί. Και η νυχτερινή σύσκεψη μετά την επιστροφή Τσίπρα από το Μόσταρ της Βοσνίας! Αλλά οι υπεύθυνοι – και της σύσκεψης και της καταστροφής – δεν λένε να «ταυτοποιηθούν»!

Για την πλημμύρα έφταιγε το «Κράτος της Δεξιάς»!

Αλλά το… καλύτερο ήλθε λίγο αργότερα, στις 29 Οκτωβρίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στην δημοσιότητα απείρου κάλλους δήλωση του Δ. Τσουκαλά, υπεύθυνου Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπό τον τίτλο «Οι πλημμύρες πέρα και έξω από τα επικοινωνιακά τερτίπια».

Έλεγε:

«Πρώτα απ’ όλα, να θυμηθούμε και πάλι το ανάλγητο και απάνθρωπο πρόσωπο της Δεξιάς που εφάρμοσε ακραία πολιτική ταξικών διακρίσεων επί πολλές 10ετίες, σε βάρος των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν. Η στρατηγική του συστήματος που επικράτησε μετεμφυλιακά ερήμωσε την ύπαιθρο, στέλνοντας τους μισούς κατοίκους των αγροτικών και ημιαστικών περιοχών μετανάστες στα «σκλαβοπάζαρα» της Γερμανίας, του Βελγίου, της Αυστραλίας και του Καναδά και τους άλλους μισούς «εσωτερικούς μετανάστες», να στοιβαχτούν στα δυτικά προάστια της Αθήνας».

Και επίσης:

«Η προχθεσινή πλημύρα αποκάλυψε για άλλη μια πολλοστή φορά τη γύμνια του μνημονιακής κυβέρνησης. Οι μεθοδεύσεις της είναι μόνον για επικοινωνιακά παιχνίδια. Τα κυβερνητικά στελέχη που μαζεύτηκαν νύχτα με τον πρωθυπουργό, αποκλείοντας θρασύτατα την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, δεν πήραν καμιά ουσιαστική απόφαση στην κατεύθυνση ριζικής επίλυσης του προβλήματος. Ήταν προσανατολισμένα μόνον για τα τηλεοπτικά δελτία».

Νάτος και ο αποκλεισμός της κυρίας περιφερειάρχου, που σας έλεγα.

Η οποία την επομένη του κατακλυσμού εξέδωσε ανακοίνωση για να μας πει πως «σήμερα, που οι πολίτες των δήμων της Αττικής μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική αποκλεισμών για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Μια πολιτικάντικη πολιτική που ευθύνεται για το γεγονός ότι εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει ζητούμενο».

Και στις 27 Οκτωβρίου, ξεσπάθωσε μιλώντας στον Αντέννα:

«Όταν από διάφορους κρατούντες και κυβερνητικούς ομνύουν στη συναίνεση για το καλό της πατρίδας με αφορμή την επικείμενη εκλογή του ΠτΔ, όλα αυτά είναι ψευδεπίγραφα. Ζητούν  τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των φορέων του τόπου για την εκλογή του ΠτΔ, και δεν χρειάζονται συναίνεση και από κοινού προσπάθεια όταν έχουμε τα γεγονότα της Παρασκευής». Προσθέτοντας ότι η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό «ήταν για λόγους επικοινωνιακούς και τίποτα άλλο»!

Αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν μπορούσα να διηγηθώ σκηνές από το ζοφερό μας μέλλον!

Χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες!

Εκείνη την ημέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, είχαν ανακοινωθεί τα επιτυχημένα στρες τεστ των τραπεζών.

«Είπε τίποτε ο ΣΥΡΙΖΑ;», με ρώτησε ο Σαμαράς.

«Λέξη. Μέχρι στιγμής έχουν βγάλει τέσσερις ανακοινώσεις: Μία για τα μνημόνια, μία για τις εργασιακές σχέσεις, μία για την 28η Οκτωβρίου και μία για το Κομπάνι», του απάντησα.

«Μόνο για να πει χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες δεν έβγαλε ανακοίνωση δηλαδή;», γέλασε ο Σαμαράς.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες ήλθε την επομένη, ανήμερα της εθνικής γιορτής:

«Η ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών επαναφέρει εκ των πραγμάτων μια σειρά ερωτημάτων που χρήζουν μιας σοβαρής απάντησης και προσέγγισης την οποία δεν φαίνεται να διαθέτει η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Tα τελευταία χρόνια, o ελληνικός λαός έχει πληρώσει για τη στήριξη των τραπεζών άμεσα ή έμμεσα μέσω εγγυήσεων ποσά που ισοδυναμούν με σχεδόν μιάμιση φορά με το σημερινό ΑΕΠ. Θα μετακυλιστεί αυτή η στήριξη και προς τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους; Θα επιτελέσουν επιτέλους οι τράπεζες το βασικό τους σκοπό που είναι η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά ή θα συνεχιστεί εκ μέρους της κυβέρνησης η υιοθέτηση αποκλειστικά τραπεζοκεντρικών λογικών εις βάρος των πολιτών; Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως βασικός μέτοχος των συστημικών τραπεζών με σκοπό την παροχή ρευστότητας προς την αγορά και την ανακούφιση των δανειοληπτών».

Οπότε, δεν άντεξα:

Δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις τράπεζες:

«Την ημέρα που βγήκαν τα αποτελέσματα των stress tests αμήχανα ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση για την 28η Οκτωβρίου. Σήμερα, που όλο το Έθνος γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει ανακοίνωση για τις τράπεζες».

Ως γνωστόν, οι τράπεζες χρειάστηκε και πάλι να ανακεφαλαιοποιηθούν μετά την… ηρωική αντίσταση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Χωρίς, βέβαια, να εξασφαλιστεί η ρευστότητα που επαγγέλλονταν…

Αλλά τότε, εκείνον τον Οκτώβριο του 2014, όλα τα στραβά καρβέλια τα έφτιαχνε η νύφη…

 

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ