today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

«Αραιώνει» ο ΣΥΡΙΖΑ από Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης

Όπισθεν ολοταχώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την αναφανδόν στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη για το Δήμο Θεσσαλονίκης, στις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Του Βαγγέλη Μωυσή

Η στρατηγική επιλογή Τσίπρα για στήριξη στο νυν δήμαρχο, στη βάση ενός «αντιφασιστικού» μετώπου με αφορμή την επίθεση που είχε δεχτεί ο κ. Μπουτάρης από ακραία στοιχεία στο περιθώριο εκδήλωσης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, φαίνεται πως «δεν βγαίνει» στο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εξ` αρχής προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, από εκείνα που υποτίθεται πως θα έλυνε.

Οι αντιδράσεις από το τοπικό κομματικό δυναμικό δεν έλειψαν από την πρώτη μέρα και εξελίχθηκαν σε αναβρασμό, μόλις κυκλοφόρησαν δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Γιάννη Μπουτάρη σε μονοψήφια ποσοστά δημοφιλίας.

Οι πληροφορίες λένε ως πως υψώθηκαν πολύ οι τόνοι κεκλεισμένων των θυρών, ιδιαίτερα από την επικεφαλής της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ δημοτικής ομάδας Ρία Καλφακάκου, η οποία ακόμα και δημοσίως, δεν έκρυψε τις «διαφορές» που έχει η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» με την «Πρωτοβουλία» και τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, στα θέματα της καθημερινότητας.

Σήμερα, ακόμα πιο ξεκάθαρο τόνο της …υποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχική επιλογή Τσίπρα, έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος .

Ερωτηθείς σχετικά, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Focus FM) στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε και ο ίδιος πως «υπάρχουν τομείς που η διοίκηση του Δήμου θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα» και παρά το γεγονός ότι υπάρχει κοινό έδαφος στη βάση «μιας προοδευτικής αυτοδιοίκησης και μιας εξωστρέφειας της πόλης», ουσιαστικά ακύρωσε την αρχική στήριξη Τσίπρα σε Μπουτάρη, υπογραμμίζοντας: «Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Μπουτάρη και για τα θέματα της πόλης. Μακριά από εμάς τέτοια καπελώματα (σ.σ.: χρίσματα δηλαδή) στην Αυτοδιοίκηση. Δεν ξέρω αν θα είναι επικεφαλής ο Γιάννης Μπουτάρης».

Προφανώς εκφράζοντας τις διαθέσεις και του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Φάμελλος ουσιαστικά, άνοιξε ακόμα πιο διάπλατο το δρόμο της παραίτησης του Γιάννη Μπουτάρη από την διεκδίκηση μιας ακόμα εκλογής, την οποία και ο ίδιος ο δήμαρχος ουσιαστικά προανήγγειλε κάνοντας λόγο πρόσφατα για «εύλογη κόπωση» και «αποφάσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως σταματά ο διάλογος μεταξύ των δύο δημοτικών ομάδων, μόνο που –σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThePresident.gr – η προοπτική συγχώνευσης της «Ανοιχτής Πόλης» στην «Πρωτοβουλία», αντικαθίσταται από σχέδιο μιας αντίστροφης συγχώνευσης, με μέρος της «Πρωτοβουλίας» να απορροφάται από την «Ανοιχτή Πόλη».

Υπό εξέταση παραμένει το αν αυτού του σχήματος, απόντος του Γιάννη Μπουτάρη, θα ηγηθεί η Ρία Καλφακάκου, ή αν θα υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Το θέμα είναι κατά πόσον θα βρεθεί τέτοιο πρόθυμο πρόσωπο με ισχυρότερο «πολιτικό εκτόπισμα», καθώς η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-«Πρωτοβουλίας», έστω και χωρίς το Γιάννη Μπουτάρη, αποτελεί συνδυασμό φθαρμένων και σε αποδρομή «εξουσιών» που μάλλον βαρίδιο θα συνιστούσαν για οποιονδήποτε θα ήθελε να διεκδικήσει με αξιώσεις το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ