Δύο ημέρες μετά την δημοσίευση έκθεσης του ΟΗΕ με την οποία καταγγέλλεται το κλίμα τρόμου στην Νικαράγουα έπειτα από την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, η κυβέρνηση Ορτέγα απέλασε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Θεωρώντας ότι τα αίτια, οι λόγοι και οι συνθήκες που έδωσαν χώρο για την πρόσκληση αυτής της αποστολής δεν εκπληρούνται πλέον, αυτό το υπουργείο ανακοινώνει ότι θέτει τέλος σε αυτήν από σήμερα, 30 Αυγούστου 2018», αναφέρεται στο μήνυμα του υπουργείου Εξωτερικών της Νικαράγουας που φέρει χθεσινή ημερομηνία και δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η πρόσκληση που απευθύνθηκε στην αποστολή του ΟΗΕ προέβλεπε την παρακολούθηση της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές μέχρι τον Ιούλιο. Οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν τότε βίαιες επιχειρήσεις για να διαλύσουν και να εκδιώξουν τους διαδηλωτές.
Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει τις προθέσεις ενός προσώπου τελείως χαμένου, που δεν μπορεί να κρύψει ούτε τις ευθύνες του, ούτε την αλήθεια», δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νικαράγουας (Cenidh) Βίλμα Νούνιες, αναφερόμενη στον πρόεδρο της χώρας Ντανιέλ Ορτέγα.
Στην έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη στην Γενεύη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε την δυσανάλογη χρήση βίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγει σε εξωδικαστικές εκτελέσεις, εξαφανίσεις, αυθαίρετες κρατήσεις ευρείας κλίμακας, σε βασανισμούς και κακομεταχείριση.
Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, ανάμεσα στις 18 Απριλίου, ημέρα έναρξης των διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ορτέγα και τις 18 Αυγούστου, τουλάχιστον 300 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για «τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα» αφού συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης, ο Υπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση στην κρίση στην Νικαράγουα.
«Η καταστολή και τα αντίποινα κατά των διαδηλωτών συνεχίζονται στην Νικαράγουα, την ώρα που ο κόσμος κοιτάζει αλλού», δήλωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης και χαρακτήρισε την Υπατη Αρμοστεία «εργαλείο πολιτικών τρόμου, ψευδών και αισχρότητας»
Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε ότι αυτός ο θεσμός των Ηνωμένων Εθνών «υπερέβη τα δικαιώματά του» και επέδειξε «έλλειψη σεβασμού» στην εθνική κυριαρχία.
Ο Ντανιέλ Ορτέγα βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και τέσσερις μήνες με μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του. Η καταστολή των διαδηλώσεων αυτών, κατά την διάρκεια της οποίας 300 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις.
Οι αρχές της χώρας συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματίες» τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ισχυρίζονται ότι οι νεκροί των διαδηλώσεων είναι 198 και επιρρίπτουν την ευθύνη στην αντιπολίτευση.
Χθες, εκατοντάδες Νικαραγουανοί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στην Μανάγκουα για να ζητήσουν την απελευθέρωση των συλληφθέντων κατά τις διαδηλώσεις.
«Ελευθερία για όλους τους πολιτικούς κρατούμενους!» «Δικαιοσύνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας.
Οι διαδηλώσεις στην Νικαράγουα, την φτωχότερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, ξεκίνησαν τον Απρίλιο ως αντίδραση σε μία μεταρρύθμιση της ασφαλιστικού συστήματος, η οποία έκτοτε εγκαταλείφθηκε, αλλά συνεχίσθηκαν, ενισχύθηκαν και επεκτάθηκαν ως εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της άγριας καταστολής από τις δυνάμεις ασφάλειας του καθεστώτος και τις παραστρατιωτικές ομάδες που έχει συγκροτήσει.
Εκτοτε, χιλιάδες Νικαραγουανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους και έχουν περάσει στην γειτονική Κόστα Ρίκα, φοβούμενοι ότι θα συλληφθούν.
Οι αντίπαλοι του Ορτέγα τον κατηγορούν για διαφθορά, νεποτισμό και την εγκαθίδρυση δικτατορίας μαζί με την σύζυγό του Ροζάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο του καθεστώτος, Ζητούν οι προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2021 να διεξαχθούν τον Μάρτιο 2019. Ο Ορτέγα και η σύζυγός του αρνούνται και παραμένουν γαντζωμένοι στην εξουσία.