today-is-a-good-day
13.7 C
Athens

Κόλαφος του BBC για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια

Στον καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο κυριαρχεί η βία. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. Και τώρα μια φιλανθρωπική οργάνωση αποκαλύπτει ότι δεκάχρονα παιδιά κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. To Victoria Derbyshire του ΒBC καταγράφει τις σχετικές μαρτυρίες. Στο χώρο κυριαρχεί η αποφορά λυμάτων, σε κάθε τουαλέτα αναλογούν περίπου 70 άτομα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα –πάνω από 8000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε έναν καταυλισμό που αρχικά προοριζόταν για 3000.

Σύμφωνα με το BBC, στο στρατόπεδο της Μόρια, υφίσταται θανατηφόρα βία, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής.  Μια ΜΚΟ αποκαλύπτει  ότι παιδιά ηλικίας 10 ετών προσπαθούν να αυτοκτονήσουν.

“Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεφύγουμε, 24 ώρες την ημέρα έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα”, λέει η Sara Khan, που έφτασε στη Μόρια από το Αφγανιστάν.

«Η βία σημαίνει ότι τα μικρά μας δεν κοιμούνται».

Η Σάρα εξηγεί ότι η οικογένειά της ξοδεύει όλη τη μέρα σε αναμονή για φαγητό στο στρατόπεδο και όλη τη νύχτα έτοιμη να τρέξει – με το φόβο των συμπλοκών που ξεσπούν συνεχώς.

Οι συνθήκες είναι τόσο αποτρόπαιες που οι ακόμα και οι ΜΚΟ αντέδρασαν με έντονη διαμαρτυρία.

Ο τόπος μυρίζει από τις ακαθαρσίες, ενώ αναλογούν περίπου 70 άτομα ανά τουαλέτα, σύμφωνα με την ιατρική ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Μερικοί άνθρωποι ζουν σε κινητές καμπίνες, αλλά τυλιγμένοι μεταξύ τους είναι σκηνές και μουσαμάδες – σπίτια για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν κανένα επίσημο χώρο διαβίωσης.

Το στρατόπεδο βρίσκεται τώρα μέσα σε άγρια ​​φύση. Μια σκηνή στεγάζει 17 άτομα – τέσσερις οικογένειες κάτω από έναν καμβά.

Υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι στο στρατόπεδο Moria, ο οποίος φτιάχτηκε για να φιλοξενήσει περίπου 2.000 μετανάστες.

Μια μητέρα  περιγράφει τα κόπρανα στο πάτωμα του καταφυγίου που ζει με το βρέφος της, ηλικίας 12 ημερών.

Οι μετανάστες εγκαταλείπουν την καύση του ελληνικού καταυλισμού της Μόρια στη Λέσβο
Η βία στο στρατόπεδο είναι ακραία. Τον Μάιο, εκατοντάδες Κούρδοι έφυγαν εξαιτίας μιας τεράστιας μάχης, κυρίως μεταξύ αράβων και κούρδων.

Ο Αλί, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τώρα το στρατόπεδο, λέει όταν έφτασε στη Μοριά με την οικογένειά του “διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ήδη υφιστάμενος σεχταρισμός και ρατσισμός, είτε ήταν μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, είτε Κούρδων, Αράβων και Αφγανών”.

Προσθέτει ότι η σύγκρουση μεταξύ ομάδων ανταρτών στη Συρία έχει προσγειωθεί επίσης στις πύλες του στρατοπέδου προσφύγων.

“Είναι σαν τον πόλεμο στη Συρία και ακόμη πιο άσχημο. Ακούσαμε για περιπτώσεις βιασμού εκεί, σεξουαλική παρενόχληση”, λέει.

Την ημέρα που γυρίζουμε στη Moria, ακόμα ένας αγώνας ξεσπάει στην ουρά για φαγητό. Δύο άνθρωποι μαχαιρώνονται – άλλοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού που το βλέπουν.

Οι εγγεγραμμένοι ιατροί βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής στους ΓΧΣ.

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα εγκατέλειψε αρχικά το νησί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες, αλλά τώρα άνοιξε μια κλινική ακριβώς έξω από τις πύλες, επειδή η ανάγκη ήταν τόσο μεγάλη.

Τα παιδιά που θεραπεύουν έχουν δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από την κακή υγιεινή στο εσωτερικό και αναπνευστικές ασθένειες από δακρυγόνα που καίγονται στο στρατόπεδο από την αστυνομία για να εξουδετερώνουν τις μάχες. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μεγάλα.

Οι εργαζόμενοι λένε ότι έπρεπε να ασχοληθούν με παιδιά ηλικίας 10 ετών και αυτοκτονίας.

“Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς”, λέει η Luca Fontana, συντονιστής της Λέσβου για τους ΓΧΣ, προσθέτοντας ότι αναφέρουν τις συνθήκες στην υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ στην UNHCR και στο υπουργείο υγείας της Ελλάδας.

“Παρά το γεγονός ότι πιέζουμε να μεταφέρουμε αυτά τα παιδιά στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατόν, δεν συμβαίνει. Τα παιδιά αυτά είναι ακόμα εδώ”.

Ορισμένα παιδιά στο στρατόπεδο έχουν αναπνευστικές παθήσεις από δακρυγόνα που πυροδότησαν στο στρατόπεδο από την αστυνομία για να εξομαλύνουν τους αγώνες
Το στρατόπεδο άνοιξε το 2015 και αρχικά σχεδιάστηκε ως θέση διέλευσης για να μένουν οι άνθρωποι για ένα θέμα ημερών – αλλά μερικοί εδώ και χρόνια.

Το στρατόπεδο ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση και ο υπερπληθυσμός υφίσταται  επειδή η Ελλάδα επιβάλλει την πολιτική περιορισμού της ΕΕ, διατηρώντας τους ανθρώπους στο νησί και όχι μεταφέροντάς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αποτελεί μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που αποσκοπεί στην επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία και τέθηκε σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2016.

Από τότε έως τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, 71.645 νέοι πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα δια θαλάσσης και μόνο 2.224 έχουν επιστραφεί στην Τουρκία.

Ο Γιώργος Ματθαίου, εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης στη Μόρια, παραδέχεται ότι οι συνθήκες είναι τρομερές, αλλά κατηγορεί την ΕΕ και όχι την Ελλάδα.

«Δεν έχουμε τα χρήματα, γνωρίζετε την κατάσταση της Ελλάδας, οικονομικά», λέει.

“Θέλω να βοηθήσω, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε τα σύνορα.”

Ο Luca Fontana των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  λέει ότι είναι το χειρότερο μέρος που έχει εργαστεί ποτέ. Επιστρέφοντας στη σκηνή των ΓΧΣ, ο Luca Fontana, ο οποίος έχει εργαστεί σε όλο τον κόσμο σε ζώνες συγκρούσεων, λέει ότι το στρατόπεδο είναι το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του.

Δούλεψε κατά τη διάρκεια των εστιών του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αλλά λέει: “Δεν έχω δει ποτέ το επίπεδο των δεινών που βλέπουμε εδώ κάθε μέρα”.

«Ακόμη και εκείνοι που επηρεάζονται από την Έμπολα έχουν ακόμα την ελπίδα να επιβιώσουν ή έχουν την υποστήριξη της οικογένειάς τους, της κοινωνίας τους, του χωριού τους, των συγγενών τους.

“Εδώ, η ελπίδα αφαιρείται από το σύστημα.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ