Ανταπόκριση του Gerd Höhler με τον ανωτέρω τίτλο και υπότιτλο «Η ελληνική ατζέντα λιτότητας δεν έχει κλείσει ακόμα, αλλά παρ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει πάλι να ξοδέψει περισσότερα χρήματα. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Scholz προειδοποιεί την Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνίες», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Μετά τον έλεγχο είναι πριν τον έλεγχο: Μόλις γιόρτασε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το τέλος του προγράμματος διάσωσης ως «λύτρωση» και υποσχέθηκε από τώρα και στο εξής η χώρα να αποφασίζει και πάλι μόνη της για τις τύχες και το μέλλον της, κι αμέσως προετοιμάζονται οι εκπρόσωποι των πιστωτών για την επόμενη επίσκεψή τους στην Αθήνα.
Γιατί με την ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας στις 20 Αυγούστου δεν έχει κλείσει και η ατζέντα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα το καταλάβουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι την 1η Ιανουαρίου 2019, που τους περιμένουν νέες περικοπές. Ο Π/Θ Αλέξης Τσίπρας θέλει να ακυρώσει τις περικοπές των συντάξεων, αφού του χρόνου πρέπει να πάει σε βουλευτικές εκλογές και γι’ αυτό θέλει να αποζημιώσει τους Έλληνες για τις στερήσεις των προηγουμένων ετών.
Ο ίδιος θέλει τώρα να δοκιμάσει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και το συνταξιοδοτικό μπορεί να είναι μόνο το πρώτο ‘μπρα ντε φερ’ μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στη μεταμνημονιακή εποχή.
Στις 10 Σεπτεμβρίου αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του ΕΜΣ, της Ευρωπ. Επιτροπής και της ΕΚΤ για την πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες για φέτος επιθεωρήσεις.
Για 4 χρόνια η Ελλάδα θα τελεί υπό καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας» των πιστωτών, που πάει πολύ πέρα από το „Post Programme Monitoring“, στο οποίο υπάγονται οι υπόλοιπες 4 πρώην χώρες με πρόγραμμα. Οι έλεγχοι στην Ελλάδα θα είναι αυστηρότεροι και συχνότεροι.
Η χώρα αποτελεί ειδική περίπτωση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Πουθενά τα προβλήματα δεν ήταν τόσο μεγάλα και ριζωμένα βαθιά στο πολιτικό σύστημα, πουθενά τόσο αδύναμοι οι θεσμοί όσο στην Ελλάδα…Γι’ αυτό η χώρα παραμένει, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας, εγκλωβισμένη στον στενό κορσέ των επιταγών λιτότητας….
Οι εκκρεμούσες περικοπές και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022 έχουν εγκριθεί μεν από τη Βουλή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να ακυρώσει τις περικοπές. Ο Τσίπρας ελπίζει να παρακάμψει κυρίως τις περικοπές συντάξεων. Η Υπ. Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θεωρεί τις περικοπές «μη αναγκαίες». Και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, Υπ. Επικρατείας και «κάτι σαν η φωνή του Τσίπρα», όπως γράφει ο Höhler, θεωρεί την περικοπή συντάξεων «μη απαραίτητη»….
Η ακύρωση της περικοπής των συντάξεων δεν θα είναι το μοναδικό δώρο, αφού τα Χριστούγεννα ο Τσίπρας προτίθεται να διαθέσει περίπου 900 εκατομ. ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα» στον λαό.
To Σάββατο, με συνέντευξή του στην ε/φ «ΤΑ ΝΕΑ», ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Olaf Scholz παρενέβη και προειδοποίησε την Αθήνα να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε ο Σολτς. Γιατί η αξιοπιστία είναι «η βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και επιχειρηματιών στην Ελλάδα και της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.
Ανάλογες προειδοποιήσεις διατύπωσε και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος έκανε λόγο για κίνδυνο «διακύβευσης της αξιοπιστίας της χώρας» και «λάθος σήμα στις αγορές».
Καταληκτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο Τσίπρας παραμένει υπό μεταρρυθμιστική πίεση» και υπενθυμίζει δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΜΣ, Klaus Regling στο «ΕΘΝΟΣ» για τη σημασία που αποδίσει ο ΕΜΣ στην τήρηση των συμφωνηθέντων και στην επιστροφή των χρημάτων της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα.