today-is-a-good-day
11 C
Athens

Η Σφαγή της Ναντσίνγκ

Tεράστια εγκλήματα, εκατομμύρια σφαγών έχουν τελεστεί στο όνομα ιδεολογιών, πολέμων, παρανοϊκών ηγετών η ματιά μας είναι κάπως “ευρωπαϊκή”. Ανά τον κόσμο δεκάδες τέτοια περιστατικά στοιχειώνουν ακόμα χώρες, ζωές, συγκροτούν εθνικές ιδεολογίες, καθορίζουν εξωτερικές σχέσεις και χτίζουν ένα “ εθνικό πάνθεον” θυματολογίας ή ηρωισμού.

*Του Στέφανου Καβαλλιεράκη


Η Σφαγή της Ναντσίνγκ, επίσης γνωστή ως Βιασμός της Νανκίνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα , πιο αδιευκρίνιστα και πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου εγκλήματος. Λαμβάνει χώρα το 1937 στη Ναντσίνγκ παλαιά πρωτεύουσα της Κίνας, στο πλαίσιο του δεύτερου κινεζοιαπωνικού πολέμου αλλά επί της ουσίας εντάσσεται στο μεγάλο κάδρο του Β Παγκοσμίου πολέμου.

Η κατάληψη της πόλης από ιαπωνικά στρατεύματα συνοδεύεται από αδιανόητα εγκλήματα. Εικάζεται, καθώς η ιστορική έρευνα είναι ακόμα ανοικτή οτι δολοφονήθηκαν πάνω από 300.000 άνθρωποι με φρικτό τρόπο , αποκεφαλισμοί, θάφτηκαν ζωντανοί, ομαδικές εκτελέσεις ενω θεωρείται ότι βιάστηκαν πάνω από 20.000 γυναίκες οι οποίες μετά ακρωτηριάστηκαν με βέλη από μπαμπού και άλλα αντικείμενα που μπήκαν στον κόλπο των γυναικών ώστε να βρουν μαρτυρικό θάνατο.

Η καταστροφή των ιαπωνικών αρχείων , η έλλειψη μαρτύρων οδήγησε στην συγκρότηση ενος ρεβιζιονιστικού ιαπωνικού ιστορικού ρεύματος γύρω από αυτή την σφαγή το οποίο στην αρχή μείωσε τον αριθμό των νεκρών και μετα αμφισβήτησε καθαυτή την σφαγή.

Η Ιαπωνία επίσημα έχει αποδεχθεί την σφαγή αλλά αρνείται την δημόσια συγγνώμη καθώς γύρω από τους ” αρνητές” έχει συγκροτηθεί το κίνημα του σύγχρονου ιαπωνικού εθνικισμού κατι που αποτελεί μια μόνιμη εστία αντιπαράθεσης με τη Κίνα που ζητά την επίσημη συγγνώμη.

*Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης είναι ιστορικός, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ