today-is-a-good-day
16.4 C
Athens

Η αποδόμηση Τσίπρα εξ Εσπερίας

Με μία ολιγόλεπτη ομιλία που αναλώθηκε στη  ωραιοποίηση μιας θλιβερής κατάστασης, ουσιαστικώς ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε  την πλάτη στην αλήθεια, στην πραγματικότητα και κατ’ επέκταση στους Έλληνες. Τα όσα είπε μόνο φανατικοί μπορει να τα πιστεύουν καθώς η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα άλλο παρόν, χωρίς προοπτική. Τουλάχιστον με αυτήν την αριστερή κυβέρνηση που την γνώρισε για τα καλά.

 

Tου Νίκου Σίμου

Συνήθως το εύκολο αντεπιχείρημα κάθε κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται  είναι ότι όσοι την αντιπολιτεύονται δεν θα ήταν δυνατόν να βρούν καλά τα πεπραγμένα της. Όμως παραμονές της εξόδου από τα Μνημόνια –όπως διαφημίστηκε η νέα μεταμνημονιακή εποχή εξ ίσου ή και περισσότερο σκληρή από αυτά που υποτίθεται απαλλαγήκαμε- ήλθαν ξένα δημοσιεύματα πολυ΄έγκυρων ευρωπαικών Μέσων να πουν αυτά που απορρίπτονται από την κυβέρνηση όταν τα δημοσιεύουν τα εγχώρια ΜΜΕ. Και τα ξένα αυτά δημοσιεύματα στην ουσία αποδομούν το υποτιθέμενο success story, το οποίο ως τέτοιο επιχείρησαν να παρουσιάσουν Βρυξέλλες και Βερολίνο για να καλύψουν την δική τους αποτυχημένη συνταγή την  οποία προθύμως υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας. Κα μάλιστα δεσμεύοντας την ελληνική κοινωνία μέχρι το 2060 και έως τον επόμενο αιώνα την δημόσια περιουσία!

Ο βρεταννικός Guardian έγραψε για τους βαρύτατους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν για την επόμενη δεκαετία στην χώρα μας ή και περισσότερο. «Πρόκειται, παρατηρεί το σχετικό άρθρο, για μία διαφημιστική εκστρατεία, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως ένα success story…

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε αντίθεση με όσα μας είπε ο πρωθυπουργός, έγραψε ότι  «τουλάχιστον μέχρι το 2060 οι Έλληνες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Παραδόξως παραβλέφθηκε το σημαντικότερο: χρέη μπορεί να αποπληρώσει μόνο μια χώρα που αναπτύσσεται. Η Ελλάδα όμως συρρικνώνεται…». Κα κατέληξε: «Ως το 2060 θα πρέπει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο να επιτυγχάνει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό ώστε να εμβάζει το μεγαλύτερο μέρος του στους δανειστές, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι κανόνες. Κάτι που είναι ένα δύσκολο καθήκον για μια οικονομικά πετυχημένη χώρα. Για τους Έλληνες θα πρέπει να είναι αδύνατο….»

Οι Financial Times αμφισβήτησαν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις ειλικρινείς προθέσεις  του κ. Τσίπρα αναφέροντας τα εξής: Από την πλευρά του δημόσιου τομέα όμως, ένα αναποτελεσματικό σύστημα δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης αποδείχτηκε ανθεκτικό στη μεταρρύθμιση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά οι Έλληνες δεσμεύονται να κάνουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάκαμψη.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει αναφέρει πολλάκις (και στους FT τον περασμένο Ιούνιο) ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω εξαιτίας του πελατειακού μοντέλου σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Πάντως, σημειώνουν οι FT ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν έχουν καταφέρει να πείσουν ότι οι πελατειακές σχέσεις έχουν εκλείψει.

Πάνω από 30.000 προσλήψες στο Δημόσιο έγιναν με τέτοια κριτήρια υπό την ηγεσία του για να μην αναφέρουμε τη στρατιά συμβούλων των υπουργών του κ. Τσίπρα…».

Η Wall Street Journal παρατηρεί ότι «η χώρα εξακολουθεί να χρωστά δισεκατομμύρια στους πιστωτές της, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις τακτικές επισκέψεις και αξιολογήσεις για την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Διαψεύδοντας δε τον κ. Τσίπρα τόσο για τις μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ξένες επενδύσεις αλλά και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει:

«Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένο στη γραφειοκρατία που παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις έως και δεκαετίες….,Η λεγόμενη «γκρι οικονομία» εκτιμάται στο 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουν πέρα είναι η φοροδιαφυγή, κάτι που οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές να επιβάλλονται σε Ελληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη…»

Τέλος το τελειωτικό κτύπημα το καταφέρνει στην κυβέρνηση της αριστεράς η γερμανική Suddeutsche Zeitung: , Η Ελλάδα δεν ξέφυγε από την παγίδα του χρέους επειδή ο Αλέξης Τσίπρας υλοποίησε την εναλλακτική πολιτική που είχε υποσχεθεί, αλλά επειδή αποδέχθηκε τους όρους των Βρυξελλών.

Αυτό δεν ήταν εκείνο που προσδοκούσαν οι ψηφοφόροι του. 
Έτσι η τελευταία αριστερή κυβέρνηση της Ευρώπης θα ακολουθήσει μάλλον τον δρόμο που είχε διαβεί προηγουμένως η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία – (σ.σ. τον δρόμο που οδηγεί) στο περιθώριο»…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ