today-is-a-good-day
11.6 C
Athens

Στην Ιθάκη ναυάγησαν οι αναλύσεις περί σοσιαλδημοκρατικής στροφής

Του Δημήτρη Τσιόδρα*

Το διάγγελμα του κ.Τσίπρα από την Ιθάκη έδειξε ότι ο ίδιος και τα στελέχη του συνεχίζουν να πορεύονται με τον ίδιο καταστροφικό τρόπο: λαϊκίζονας, διχάζοντας, λοιδορώντας. Οι αναλύσεις περι σοσιαλδημοκρατικής στροφής ναυάγησαν σε ένα δεκάλεπτο. Είχαν ήδη αρχίσει να καίγονται από τον προκλητικό τρόπο διαχείρισης της τραγωδίας στο Μάτι. Στους μήνες που έρχονται ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει τον γνωστό εαυτό του.Θα ποντάρει στην ακραία πόλωση τοποθετώντας τον εαυτό του στο ρόλο του “καλού και προοδευτικού” σε κάθετη αντιπαράθεση με τη ΝΔ που κατά τον κ.Τσίπρα θα συμβολίζει το “κακό και συντηρητικό”. Οι υπόλοιποι θα καλούνται να διαλέξουν στρατόπεδο. Αδιαφορεί για τις συνέπειες. ‘Οπως έκανε πάντα. Δεν τον νοιάζουν οι επιπτώσεις στο μέλλον της χώρας. Ξέρει ότι άλλη κυβερνητική σύνθεση από αυτή τη Βουλή δεν θα υπάρξει. Ξέρει επίσης ότι τα αστεία καλέσματά του για “προοδευτικά μέτωπα” δεν τα ακούει κανείς.Τον ενδιαφέρουν οι επόμενοι μήνες ως τις εκλογές και το ποσοστό που θα εξασφαλίσει ώστε μένοντας στην αντιπολίτευση να ελπίζει πώς κάποια στιγμή θα επανέλθει.Οσο πιο δύσκολα τα πράγματα για την επόμενη κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον κ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό τη στιγμή που οι αβεβαιότητες για το μέλλον της χώρας παραμένουν.

Τo τέλος του τρίτου Μνημονίου και της χρηματοδότησης από τους εταίρους, βρίσκει τη χώρα βαρύτατα τραυματισμένη και αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές είναι καταδικασμένη να “σέρνεται” για πολύ καιρό.

* Νέες μνημονιακές υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί για πολλά χρόνια, όμως νέα χρηματοδότηση δεν προβλέπεται. Η χώρα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές και τα επιτόκια αυτή την ώρα είναι απαγορευτικά. Κι αν ο κ.Τσίπρας προεκλογικά επιχειρήσει να “τινάξει τη μπάνκα στον αέρα”, στήνοντας εικονικούς καυγάδες με τους Ευρωπαίους, στους οποίους μέχρι τώρα έχει κάνει όλα τα θελήματα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δραματικά από αυτά που ζήσαμε.

* Η ανάκαμψη της χώρας εξαρτάται από το επίπεδο των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο δείκτη ανταγωνιστικότητας από τις 28 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαρακτηρίζεται και από χαμηλότερες επενδύσεις ως ποσοστό του  ΑΕΠ. Σύμφωνα με μελέτη της Price Waterhouse “οι επενδύσεις των επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθούν κατά 15 δισ. ετησίως μόνο και μόνο για την ανανέωση του υπάρχοντος κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Για να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 3%-4% ετησίως πρέπει οι ετήσιες επενδύσεις να αυξηθούν κατά 10-12% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 18-20 δισ. και να φτάσουν τα 40 δισ. ευρώ”. Να ληφθεί υπόψιν ότι η ελληνική οικονομία, διαχρονικά, δεν προσελκύει κεφάλαια από το εξωτερικό και βασίζεται κυρίως σε εγχώριες πηγές χρηματοδότησης. Οι ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις αντιστοιχούν (ακόμη και προ κρίσης) κατά μέσο όρο στο 7% περίπου του συνόλου των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030. Οι επενδύσεις προϋποθέτουν ευνοϊκό περιβάλλον γι΄αυτές. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν να το δημιουργήσουν.

* Ο όγκος των “κόκκινων δανείων” είναι μακράν ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και κινείται στα 94 δισ. ευρώ. Τη στιγμή που απαιτούνται επενδύσεις, η διαθέσιμη χρηματοδότηση πηγάζει σχεδόν αποκλειστικά από το εσωτερικό της χώρας, λόγω μη πρόσβασης στις διεθνείς αγορές. Η αποταμίευση όμως είναι αρνητική. Η αδυναμία χρηματοδότησης από τις αγορές, η ανάληψη μακροχρόνιων δεσμεύσεων για υψηλά πλεονάσματα, τα μεγάλα προβλήματα στη χρηματοδότηση των επενδύσεων δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για τις προοπτικές της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας αντί για νέα παραμύθια, θα όφειλε να κάνει αυτοκριτική και να απολογηθεί για τις ολέθριες επιλογές του που είχαν βαρύτατο κόστος. Αντί γι΄αυτό θεωρεί ότι τα έκανε όλα καλά. Και τη στιγμή που χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις στήνει νέα χαρακώματα και νέα διχαστικά διλήμματα μήπως και συγκρατήσει κάποιους από το ακροατήριό του, που όλο και μειώνεται, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Η πολυπόθητη ανάκαμψη απαιτεί μακροχρόνιες προσπάθειες, σταθερότητα και κλίμα εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την κρίση με συντονισμένες αναπτυξιακές κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Με την αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού της, σε οποιοδήποτε χώρο και αν ανήκει. Ολα αυτά είναι ασύμβατα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αν θέλουμε η χώρα να γυρίσει σελίδα πρέπει ο λαϊκισμός, ο διχαστικός λόγος και ο πολιτικός παλαιοημερολογητισμός να ηττηθούν συντριπτικά και να ενισχυθούν οι δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου κόσμου. Και είναι λάθος αν οι μεταρρυθμιστικές πολιτικές δυνάμεις παίξουν στο γήπεδο της πόλωσης και του λαϊκισμού που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε θα παίξουν εκτός έδρας. Το “ή εμείς ή αυτοί” βολεύει τον Α.Τσίπρα. Η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει με μεγάλη αυστηρότητα σε κάθε του βήμα, αλλά με σοβαρότητα και προβολή λύσεων. Εκεί παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός έδρας.


*Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ