today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Telegraph: Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για την Ελλάδα να τα καταφέρει

“Η Ελλάδα δεν θα ξεφύγει από τη δουλεία του χρέους μέχρις ότου καταστραφεί το ευρώ”, γράφει η σημερινή Telegraph με αφορμή την ολοκλήρωση των δανειακών συμβάσεων.

“Αν όλα πάνε τέλεια, η χώρα θα τα βγάλει πέρα με πολλές προσπάθειες κατά τις δεκαετίες 2020-2030 κινούμενη στα πρόθυρα της αδυναμίας αποπληρωμών και ακόμα υπό την κηδεμονία των ξένων κομισάριων.

Το 2060, εν τέλει, θα αναδυθεί από μισό αιώνα λιτότητας το ίδιο χρεοκοπημένη όπως σήμερα με δημόσιο χρέος 180% επί του ΑΕΠ. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στο σημείο όπου άρχισε. Δεν θα έχει διαφύγει της φυλακής των οφειλετών ούτε της καταστροφικής ταπείνωσης της νέο-αποικιακής εποπτείας (…).

Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για την Ελλάδα να τα καταφέρει μέχρι το 2060. Η επόμενη οικονομική κρίση θα ωθήσει εκ νέου τη χώρα σε ύφεση και θα βγάλει το χρέος εκτός τροχιάς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα αν η ίδια η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει άλλη μια ύφεση δεδομένου ότι η Ε.Κ.Τ. έχει εξαντλήσει τα νομισματικά της εργαλεία και δεν υπάρχει δημοσιονομική ένωση για τη σταθεροποίηση του συστήματος.

Ο σοβαρός κίνδυνος είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία θα πυροδοτήσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα προκαλέσει τη διάρρηξη της νομισματικής ένωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ ως παράπλευρη απώλεια.

Όλες οι θυσίες και η εθνική ταπείνωση από το 2010 θα αποδειχθούν ανώφελες. Η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στη δραχμή της είτε το θέλει είτε όχι”. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ