Τι σχέση μπορεί να έχει μια γυναίκα απο την Αυστραλία γεννημένη σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμου στο Βόρειο Κουηνσλαντ το 1887 με την Ουρανούπολη στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής την τελευταία πόλη που συναντά ένας επισκέπτης πριν εισέρθει στο Άγιο Όρος.
Πόσο μάλλον όταν αυτή η γυναίκα είναι σήμερα η πιο παρασημοφορημένη γυναίκα της Αυστραλίας ενώ έχει λάβει παράσημα απο τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ρουμανίας καθώς βοήθησε χιλιάδες πολίτες της Πολωνίας να διαφύγουν προς τη Ρουμανία και πολλά εβραιόπουλα της Ρουμανίας να διαφύγουν το βέβαιο θάνατο. Σήμερα θεωρείται εθνικός ήρωας στη πατρίδα της την Αυστραλία και είναι βέβαια άγνωστη στην Ελλάδα.
Του Στέφανου Καβαλλιεράκη
Η Joice NanKivell Loch πρωτοήρθε στην Ελλάδα μετά το πέρας της Μικρασιατικής καταστροφής με τον άνδρα της Sidney Loch με μια αποστολή Κουακέρων. Γρήγορα θα βρεθεί στη περιοχή της σημερινής Ουρανούπολης όπου έχουν ” ριχτεί” χιλιάδες πρόσφυγες, Ανταβαλήδες, Ροδιάτες, Καπαδόκες,Τουρκόφωνοι, Καραμανλήδες. Θα προσφέρει τεράστιο ανθρωπιστικό έργο για τη διάσωση τους. Ο Β Παγκόσμιος πόλεμος θα τη βρει στην Ανατολική Ευρώπη να προσπαθεί να βοηθήσει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων και παιδιών.
Το 1945 εγκαθίσταται μόνιμα στην Ουρανούπολη και μετατρέπει με τον άνδρα της το γνωστό πύργο που υπήρχε στη περιοχή και ήταν ουσιαστικά το μοναδικό οίκημα στέγασης και ανεφοδιασμού των μοναχών που έβγαινα από το Άγιο Όρος, σε μια βιοτεχνία χαλιών χρησιμοποιώντας φυσικά χρώματα, εκμεταλλεύεται τις ικανότητες των γυναικών και τις βοηθά να αποκτήσουν ένα εισόδημα. Πολλά από τα βυζαντινά χαλιά που σχεδίασε η ίδια εκτίθενται ως μουσειακό έκθεμα στο Σίδνευ.
Πεθαίνει το 1982 στην Ουρανούπολη που τόσο αγάπησε και επέλεξε να ζήσει σε ηλικία 95 χρονών , θα κηδευτεί με το ορθόδοξο τυπικό , στην εξόδιο ακολουθία θα χοροστατήσει ο ορθόδοξος αρχιεπίκοπος της Οξφόρδης χαρακτηρίζοντας την ως μια από τις σημαντικότερες γυναίκες του 20ου αιώνα.
*Ο Στέφανος Καβαλλιεράκης είναι ιστορικός, Δρ. Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου