today-is-a-good-day
15.6 C
Athens

Συνάντηση Ακιντζί – Γιλντιρίμ

Η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική δήλωσε ο Τουρκοκυπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι κάποιες δυνάμεις, χιλιόμετρα μακριά από τη Κύπρο, προσπαθούν να ανακατευθούν προς όφελός τους και οι χώρες και οι κοινωνίες της περιοχής θα πρέπει σίγουρα να βρουν έναν τρόπο διεύρυνσης της πλατφόρμας αλληλεγγύης.

Μιλώντας κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Μπιναλί Γιλντιρίμ στο λεγόμενο «προεδρικό» μέγαρο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι και στην Τουρκία και στη Κύπρο «χρειάζεται κοινός νους, κοινή κατανόηση». Την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, συνέχισε, βλέπει κάποιο ότι υπάρχει η οικονομική διάσταση αλλά «με γυμνό μάτι φαίνεται και η πολιτική διάσταση. Γι’ αυτό το λόγο, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η οικονομική κατανόηση αλλά και ο κοινούς νους».

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η δύσκολη αυτή περίοδος θα ξεπεραστεί στο ψευδοκράτος με ενότητα, ανακοινώνοντας ότι αύριο θα δει ο ίδιος τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα που χθες συζήτησαν στη «βουλή» το πακέτο μέτρων που πρότεινε η «κυβέρνηση», το οποίο θα αξιολογήσουν αύριο από κοινού.

«Σίγουρα θα βρούμε μια διέξοδο. Και στη χαρά αλλά και στις δυσκολίες, στην κοινή μοίρα, θα συνεργαστούμε» δήλωσε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι η αλληλεγγύη τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διμερείς σχέσεις είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Πρέπει να επιτύχουμε αυτή τη συνεργασία (για να ξεπεράσουμε την κρίση) όχι μόνο ως Τουρκία και εμείς, αλλά ως γεωγραφική περιοχή, σημείωσε ο Τουρκοκυπριος ηγέτης λέγοντας «ότι γι’ αυτό πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τα δικαιώματα του άλλου».

Αναφερόμενος και πάλι στον φυσικό πλούτο γύρω από το νησί, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί νούσιμα ενώνοντας τις δύο κοινότητες, μπορεί να είναι προς όφελος των χωρών της περιοχής αλλά και προς όφελος της συνεργασίας της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ. «Κάθε κρίση δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Σε αυτή την κρίση ο πιο κοντινός στην Τουρκία είναι η Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη αφήσει τις πολιτικές περιθωριοποίησης της Τουρκίας πιστεύω ότι από αυτή την κρίση θα βγουν ευκαιρίες. Ελπίζω ότι από δω και πέρα οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ θα γίνουν καλύτερες».

Εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Βουλής, όπως συνηθίζεται, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ για να τονίσει την σημασία των σχέσεων Τουρκίας –

ψευδοκράτους, επανέλαβε την φράση που είχε πει παλιά «ό,τι υπάρχει στην Τουρκία, θα γίνει και εδώ». Με κανένα τρόπο και σε κανένα θέμα δεν βλέπω χωριστά την Τουρκία και το ψευδοκράτος. «Ο καημός μας ένας, η χαρά μας μια, το μέλλον μας ένα».

Απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Τουρκία, συνέχισε, τα πολιτικά κόμματα στην χώρα έχουν επιδείξει από κοινού μια αποφασιστική στάση. Κατά τον Μπιναλί Γιλντιρίμ πρόκειται για μια «ασύμετρη επίθεση, απέναντι στην οποία λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε».

Υπάρχει μια σφαιρική διάσταση σε αυτή την οικονομική επίθεση, ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ αφού η επιχείρηση – όπως είπε – εναντίον του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας επηρεάζει χώρες από την Ιαπωνία έως την Ισπανία και είναι λάθος να θεωρείται ως μια επιχείρηση μόνο εναντίον της Τουρκίας αφού έχουν επηρεαστεί οι οικονομίες τόσων χωρών.

Λόγω των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία έχει επηρεαστεί και το ψευδοκράτος, ανέφερε, ωστόσο με αλληλεγγύη θα ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα και υπάρχει προοπτική και βούληση.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι η τουρκική Βουλή είναι

αποφασισμένη σε αυτό το θέμα (στηρίζει την επίλυσή του) αλλά η «άλλη πλευρά δεν έχει αξιολογήσει επαρκώς την ευκαιρία της περσινής χρονιάς. Σε αυτό το θέμα πάντα υπάρχει δυνατότητα (λύσης) ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει γνωστό: η πλευρά της νότιας Κύπρου πριν την λύση πρέπει να αλλάξει νοοτροπία».

Δεν μπορεί να γίνεται σκέψη για λύση παραβλέποντας την πολιτική ισότητα της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, η μονόπλευρη εκμετάλλευση, πριν από την λύση, των κοινών συμφερόντων του νησιού στη θάλασσα και στην ξηρά «είναι μια πηγή μη συμφωνίας και μη γαλήνης».

Η Τουρκία, ως κυβέρνηση και ως Βουλή, θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα με το ψευδοκράτος και η ευμάρεια και ευτυχία του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι ισότιμη με την ευτυχία του τουρκικού έθνους, κατέληξε ο κ. Γιλντιρίμ στην συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ