Επέστρεψε στην Αθήνα και το δεύτερο γκρουπ των αθλητών του στίβου, που έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου. Ανάμεσά τους οι «μεταλλιούχοι» Μαρία Μπελιμπασάκη και Δημήτρης Τσιάμης.
Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης στα 400μ. και νέα κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή της:
«Ήταν πολύ δυνατή κούρσα. Εγώ έκανα τα περάσματά μου, όπως τα είχα προγραμματίσει με τον προπονητή μου. Ήμουν πολύ καλά, το ένιωθα από την προθέρμανση. Τον τελευταίο καιρό λόγω του ποδιού είχαμε ρίξει την ένταση, επιλέξαμε να ξεκουραστώ. Πήγαμε εκεί και ο ημιτελικός λειτούργησε για εμένα σαν “ξεμπούκωμα”. Πήγα στον τελικό και αισθανόμουν τέλεια. Έτρεχα και αισθανόμουν δυνατή και γρήγορη. Μπήκα για να κερδίσω. Στα τελευταία μέτρα της κούρσας άρχισα να αισθάνομαι πως η Πολωνή με καταδιώκει. Για περίπου δέκα μέτρα κατάφερα να κρατηθώ, ωστόσο έριξα το κορμί νωρίτερα στον τερματισμό κι αυτό είχε ως συνέπεια να σκοντάψω και τελικά να πέσω. Για εμένα είναι σαν να νίκησα. Αισθάνομαι πολύ όμορφα και πολύ ικανοποιημένη από την παρουσία μου στη διοργάνωση.
Βασικό μέλημα το επόμενο διάστημα είναι να γίνει καλά ο αχίλλειος. Ήδη ο γιατρός μας, ο Διονύσης Χίσσας, μου είπε πως θα βάλω για 15 ημέρες μπότα και θα κάνω και κάποιες θεραπείες. Από εκεί και πέρα, ο στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2019. Οι δύο επόμενες χρονιές είναι δύσκολες και απαιτητικές και θέλουν ιδιαίτερο χειρισμό».
Η Μπελιμπασάκη δεν ξέχασε και τον συναθλητή της, Άρη Δρίτσα, τον έφηβο αθλητή που ήταν μαζί της στην προπόνηση. «Τελείωσε τους αγώνες του και ερχόταν προπόνηση μόνο για να με βοηθήσει. Νομίζω πως η συμβολή του στην επιτυχία ήταν μεγάλη. Είναι καθοριστικό στην προπόνηση των 400 μ. να έχεις κάποιον να σε τραβάει στα κομμάτια».
Από την δική του μεριά, ο κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου στο τριπλούν είπε: «Το 36 είναι για εμένα ένα νούμερο. Όσο νιώθω καλά θα συνεχίσω να κάνω αγώνες και να κυνηγάω τα 17,00 μέτρα. Είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό το μετάλλιο, έστω κι αν ξέρω πως το επίπεδο του τελικού δεν ήταν υψηλό. Ωστόσο είμαι πολλά χρόνια στους στίβους και είναι η πρώτη φορά που κατακτώ μετάλλιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Θα μπορούσα να έχω καλύτερη επίδοση, ακόμη και να κερδίσω».
Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της ΕΠΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, υποδέχθηκε τα μέλη της αποστολής και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικού Σχεδιασμού του ΣΕΓΑΣ, θέλω να συγχαρώ πρώτα απ’ όλα τους αθλητές και τις αθλήτριες που αποτελούσαν την ομάδα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, να τονίσω ιδιαίτερα ότι αφανείς, αλλά βασικοί συντελεστές σε αυτές τις επιτυχίες είναι οι Έλληνες προπονητές στίβου, τόσο οι σωματειακοί που εντοπίζουν και αναδεικνύουν τα νέα ταλέντα, όσο και αυτοί που στηρίζουν τους αθλητές μας σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αλλά και οι εθνικοί προπονητές και τεχνικοί σύμβουλοι της ομοσπονδίας. Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι οι επιτυχίες του ελληνικού στίβου τα τελευταία 30 χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι ο ΣΕΓΑΣ ξεκίνησε ένα σχεδιασμό ανάπτυξης του στίβου στη βάση και την κορυφή, τον οποίο τα χρόνια που μεσολάβησαν βελτιώνει, εξειδικεύει και προσαρμόζει στις εκάστοτε συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών συγκυριών, αλλά και της κατάστασης των υποδομών, που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο στίβος είχε παρελθόν, έχει παρόν και θα εξακολουθήσει να έχει ελπιδοφόρο μέλλον».
Τέλος, ο εθνικός προπονητής, Γιάννης Κουτσιώρας, σχολίασε για την γενικότερη παρουσία της ελληνικής αποστολής: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την παρουσία της ομάδας μας. Στο Βερολίνο είχαμε την κορύφωση μιας χρονιάς, στην οποία ο προγραμματισμός μας υλοποιήθηκε στο ακέραιο. Η ομοσπονδία στην αρχή της χρονιάς προχωράει στον σχεδιασμό, ο οποίος φέτος υλοποιήθηκε στο απόλυτο και σε αυτό συνέβαλαν αθλητές και προπονητές. Είδαμε πολλά παιδιά να κάνουν φετινά ρεκόρ στη διάρκεια των αγώνων, που ήταν και το ζητούμενό μας εδώ και πολύ καιρό για τις μεγάλες διοργανώσεις. Η ομοσπονδία έχει ένα εργαλείο, τον σχεδιασμό, ο οποίος προσαρμόζεται και εξελίσσεται ανάλογα με τις επιταγές της προπονητικής επιστήμης και της κοινωνικής ανάγκης κάθε εποχής.
Παράλληλα η ομοσπονδία διαθέτει περίπου 500 προπονητές που δουλεύουν στην επαρχία με πενιχρά εισοδήματα και με δύσκολες συνθήκες, τις οποίες γνωρίζω, αφού κι εγώ από εκεί ξεκίνησα. Θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί ξέρω τον κόπο και την αγωνία τους μέχρι να ανακαλύψουν και να αναδείξουν έναν αθλητή. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και τα σωματεία, γιατί χωρίς αυτά δεν θα ήταν δυνατές όλες αυτές οι επιτυχίες. Ο ΣΕΓΑΣ με προγραμματισμό και σχεδιασμό καταφέρνει να βγάλει στην επιφάνεια όλα αυτά τα παιδιά που δουλεύουν στην επαρχία και με σκληρή δουλειά. Για τον ελληνικό στίβο έρχονται καλύτερες ημέρες, υπάρχει διάθεση για δουλειά, υπάρχει στήριξη από τη διοίκηση και προχωράμε για τις επόμενες αγωνιστικές προκλήσεις».