Τα πιο βαριά συμβόλαια εκτελούνται σε βάρος της πατρίδας
Φυσικά και πρέπει να τους κυνηγάμε όταν μας συκοφαντούν και προσπαθούν να διαλύσουν τις οικογένειές μας. Το χρωστάμε σε όλους εκείνους τους «ανώνυμους» που υφίστανται κάθε λογής διωγμούς.
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη*
Στους νέους που μένουν άνεργοι και φεύγουν στο εξωτερικό επειδή ένα κύμα αναξιοκρατίας έχει σαρώσει τη χώρα και δεν περισσεύει γι’ αυτούς θέση ούτε στον ιδιωτικό τομέα (τον οποίο επίσης οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν αρπάξει από τον σβέρκο για να βολεύουν τα δικά τους παιδιά, αφού δεν χωράνε όλα ως μετακλητοί στο Κράτος).
Στους δημοσίους υπαλλήλους που βλέπουν την αναξιοκρατία στην επιλογή στελεχών για θέσεις ευθύνης και παρακολουθούν τα μαγειρέματα στις υπηρεσίες τους, αγναντεύοντας με απογοήτευση τα ράφια με τα πτυχία και τα προσόντα τους.
Στους συνταξιούχους που φυτοζωούν βλέποντας τα εισοδήματά τους να πετσοκόβονται ή περιμένοντας μάταια να πάρουν έστω και μια πενιχρή σύνταξη.
Στους ελεύθερους επαγγελματίες που γονατίζουν κάτω από τη βαριά φορολογία και κλείνουν τα βιβλία τους, επιλέγοντας με βαριά καρδιά την ιδιότητα του άεργου.
Σε όλους εκείνους που βρίσκουν πόρτες κλειδαμπαρωμένες, επειδή οι τράπεζες είναι κλειστές γι’ αυτούς, επειδή πάνω από τρία χρόνια τώρα ζούμε με capital control, επειδή ο εισαγόμενος πληθωρισμός και το εμπορικό έλλειμμα έχουν αγγίξει θηριώδη επίπεδα.
Στη μεσαία τάξη που έχει διαλυθεί, στους φτωχούς που έγιναν φτωχότεροι και περιμένουν την ελεημοσύνη Τσίπρα-Καμμένου, σ’ αυτούς που περιμένουν στη σειρά να τους πάρουν τα σπίτια τα ξένα funds, σ’ εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις γιατί κάτι πρέπει να ταΐσουν τις οικογένειές τους.
Και πάνω απ’ όλα, στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, στις οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, στους ηλικιωμένους που κάηκαν ζωντανοί ή πνίγηκαν γιατί δεν τους κράτησαν οι δυνάμεις τους, στα παιδάκια που πηδούσαν από τους γκρεμούς, στα θύματα της Μάνδρας…
Είναι μακρύς ο κατάλογος αυτών που έχουν υποστεί κάθε λογής διωγμούς από αυτήν την ανάλγητη κυβέρνηση του ψέματος, της διαστροφής, της προπαγάνδας και της ανικανότητας.
Και βέβαια πρέπει να κυνηγάμε τα θρασίμια με όλα τα νόμιμα μέσα – κι’ ας μετέρχονται εκείνοι τις πιο βρώμικες μεθόδους.
Όχι για μας, αλλά για όλους αυτούς που δεν μπορούν να αντιδράσουν.
Εμείς το ξέρουμε πια ότι απέναντί μας δεν έχουμε μια κανονική κυβέρνηση, αλλά μια παρέα που εκτελεί συμβόλαια.
Οι κανονικές κυβερνήσεις, οι κυβερνήσεις που μετέχουν του κοινοβουλευτικού συστήματος, επηρεάζονται όταν συμβαίνει ένα έκτακτο και συγκλονιστικό γεγονός.
Στην αστική κοινοβουλευτική Δημοκρατία, κάποιος παραιτείται (αμέσως, εννοώ), κάποιοι παραδέχονται τα λάθη τους, κάποιοι σκύβουν το κεφάλι.
Στην αστική κοινοβουλευτική Δημοκρατία, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις αλλάζουν πορεία, κάνουν διορθωτικές κινήσεις (πραγματικές και όχι προπαγάνδα), κάνουν κανονικό ανασχηματισμό (και όχι μουσικές καρέκλες), διώχνουν αυτούς που οργανώνουν συσκέψεις και συνεντεύξεις Τύπου προσβλητικές για τη νοημοσύνη των ζωντανών και τη μνήμη των νεκρών.
Είναι προφανές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο.
Στην πολιτική τα γεγονότα έχουν τη σημασία τους, πιέζουν, οδηγούν σε αλλαγή πορείας, σε αναγκάζουν να επικεντρώνεις στο πρόβλημα και να παραμερίζεις τα υπόλοιπα.
Αλλά μια παρέα (για να μην χρησιμοποιήσω κάποια πιο βαριά έκφραση), γνωρίζει ότι πρέπει να φέρει σε πέρας τη διατεταγμένη υπηρεσία της.
Έχει συμβόλαια να εκτελέσει.
Γι’ αυτό ακριβώς μέσα στο βαρύ πένθος, την ώρα που η θάλασσα ξέβραζε ακόμη σορούς, την ώρα που οι εγκαυματίες πέθαιναν στα νοσοκομεία, εκτελέστηκαν (σα να μην συνέβαινε τίποτε και χωρίς καμιά αναστολή) πέντε συμβόλαια:
- Συμβόλαιο Μακεδονία: Την ημέρα της πυρκαγιάς ο Τσίπρας έφυγε για το Μόσταρ και δεν γύρισε (αν και γνώριζε τα πάντα) παρά μετά την τελετή στην παλιά γέφυρα του Μόσταρ, όπου βολτάριζε με τον Ζάεφ και πετούσε στεφάνια και λουλούδια στον ποταμό.
- Συμβόλαιο δανειστές: Εκείνες ακριβώς τις μέρες, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή τροπολογία για την αύξηση των μισθών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, κατ’ απαίτηση, όπως είπε ο Τσακαλώτος του… Υπερταμείου!
- Συμβόλαιο Θράκη: Μέσα στον γενικό θρήνο, έφεραν και ψήφισαν στη Βουλή τροπολογία για τους μουφτήδες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκλογή των μουφτήδων (και τη δημιουργία πολιτικοθρησκευτικών ηγετών), κατ’ απαίτηση του Ερντογάν.
- Συμβόλαιο τρομοκρατία: Ακριβώς αυτές τις μέρες του πένθους φρόντισαν να μεταγάγουν τον Κουφοντίνα σε φυλακές πολυτελείας. Και αμέσως μετά τον Ξηρό στις φυλακές Χαλκίδας!
- Συμβόλαιο αριστεροσύνης: Επίσης αυτές τις μαύρες μέρες υπουργικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Μακρόνησο, για να δει λέει τα… αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν!
Προφανώς είχαν τελειώσει (για την ώρα, βέβαια) τα συμβόλαια και είπαν να πιάσουν το «συμβόλαιο Σαμαράς». Χτυπώντας τον γιο του Κώστα.
Τον καιρό που ήμουν κυβερνητική εκπρόσωπος, μια «εφημερίδα» είχε γράψει ότι είχα διορίσει στο υπουργείο τον άνδρα μου, την κόρη μου και την… κουμπάρα μου! Και το ίδιο βράδυ, ένα κανάλι επιτέθηκε κατά μέτωπον για να διαλύσει εμένα και την οικογένειά μου.
«Λένε ψέματα, έτσι;», με είχε ρωτήσει ο Σαμαράς.
«Φυσικά. Δολοφονία χαρακτήρος», του είχα απαντήσει, ενημερώνοντάς τον ότι κατέθεσα αγωγή. (Τα πήραν όλα πίσω και ζήτησαν συγγνώμη όταν ήλθε η ώρα της δίκης, αλλά μετά από καιρό και στο μεταξύ το καρφί έβγαινε, αλλά η τρύπα έμενε).
Θυμάμαι τα παιδιά μου καθισμένα στα πλακάκια μπροστά στο γραφείο μου να παρακολουθούν με απόγνωση την εκπομπή και με απορία εμένα που συνέχιζα τη δουλειά μου ατάραχη.
«Είστε νέοι, δεν έχετε νιώσει στο πετσί σας τι θα πει πολιτική δίωξη», τους είχαμε τότε πει με τον άνδρα μου. «Θα ακολουθήσουν κι’ άλλα, να είστε δυνατοί».
Είμαι σίγουρη πως αν ο Κώστας, η Μαρία, η Λένα, ο Γιάννης ρίξουν μια ματιά στα συμβόλαια εις βάρος της χώρας που έχουν ήδη εκτελεστεί, θα καταλάβουν, κι’ ας είναι ακόμη νέοι και άδολοι, πως τα συμβόλαια σε βάρος τους δεν είναι τόσο βαριά, όσο αυτά που εκτελούνται σε βάρος της πατρίδας τους.
Και αυτά θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο τους ώμους τους…
Αλλά και θα τους δυναμώσουν…
Υ.Γ. Αν κάποιος είναι αντιγραφέας, αυτός είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που πριν τρεις μέρες παρουσίασε, λέει, το «νέο εθνικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία», αντιγράφοντας από την ήδη ισχύουσα νομοθεσία και παρουσιάζοντας ως καινούργιες ρυθμίσεις αυτές που ήδη υπάρχουν – από τον ιδρυτικό νόμο της Πολιτικής Προστασίας, από τον «Ξενοκράτη», από τους νόμους του 2006, του 2007, του 2014.
*Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος