Με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ακαδημαϊκό, Κώστα Συνολάκη, είχαμε μιλήσει παλιότερα και για τις όμορφες παραλίες της χώρας μας, τις οποίες σε κάποια χρόνια ενδέχεται να στερηθούμε, αφού ο πλανήτης γρήγορα αλλάζει…Οι φωτιές επανέφερανε το θέμα στην επικαιρότητα, οπότε ας θυμηθούμε κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις του έλληνα καθηγητή:

συνέντευξη στον Γιάννη Τριανταφύλλου:

-Επιστήμονες όπως ο Χόκινγκ υποστηρίζουν ότι, εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, οι μέρες του ανθρώπινου είδους είναι μετρημένες. Εχουν δίκιο ή άδικο;

«Το ανθρώπινο είδος ζει από την Αλάσκα μέχρι τον Ισημερινό, άρα, μπορεί και προσαρμόζεται. Πιθανότατα θα μπορέσουμε να μετριάσουμε μερικές από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αλλά ανησυχώ για την ποιότητα της ζωής μας. Π.χ. θα θέλαμε να κυκλοφορούμε με μάσκες, να ζούμε μόνο με κλιματιστικά όλη την ώρα, σε μια κοινωνία όπως αυτή της “Οδύσσειας του Διαστήματος” ή του “Μπραζίλ”; Μήπως το οργουελικό “1984” είναι το μέλλον μας, αν δεν κινητοποιηθούμε και δεν αυξήσουμε τις απαιτήσεις μας από τους πολιτικούς μας;».

-Δεν έχουμε απαιτήσεις από τους πολιτικούς μας;

«Οι απαιτήσεις μας περιορίζονται στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων – και για μια καλύτερη παιδεία.Πότε θυμάστε μαζικές διαδηλώσεις για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας ή την υποβάθμιση των παραλιών μας; Πόσες φορές έχετε φύγει από εστιατόριο γιατί η τουαλέτα του δεν ήταν καθαρή; Πόσες φορές έχετε τηλεφωνήσει στον δήμο για να ζητήσετε επιπλέον κάδους ώστε τα σκουπίδια να μην υπερχειλίζουν; Πόσες φορές έχετε δει την αστυνομία να αγνοεί μηχανάκια χωρίς εξάτμιση και με σύννεφα καπνού; Ζούμε σε μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες στον κόσμο αλλά δεν έχουμε ακόμη μερικά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, δηλαδή όσα αφορούν το περιβάλλον».

 

 

-Η ελληνική κοινωνία θα κατορθώσει να αντιδράσει επιτυχώς στους επερχόμενους περιβαλλοντικούς κινδύνους;

«Και μόνο το κλισέ των ελληνικών media ότι “η φύση εκδικείται” δείχνει πόσο λίγο καταλαβαίνουμε τα φυσικά φαινόμενα. Τα ίδια λέγανε στην Ευρώπη μετά την -πραγματικά βιβλική- καταστροφή της Λισαβόνας το 1755 από σεισμό και τσουνάμι, η οποία σε ένα πρωινό διέλυσε την Πορτογαλία, παύοντάς την από παγκόσμια δύναμη. Ο Βολτέρος στο “Candide” και μετά οι εγκυκλοπαιδιστές εξήγησαν τη δύναμη αλλά και τη γοητεία της φύσης και δίδαξαν την ομαλή συμβίωση.

Αυτή ήταν η αρχή της οικολογικής συνείδησης που αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο στην Αμερική στις αρχές του αιώνα από τον Ντέιβιντ Θορό. Το φιλοσοφικό κίνημα της οικολογίας δεν έφτασε στην Ελλάδα παρά μόνο τα τελευταία 30 χρόνια – μέχρι το 1979 το ΕΜΠ δεν είχε καν καθηγητή Περιβαλλοντολογίας. Σε αυτόν τον τομέα υπολειπόμαστε κατά πολύ των υπολοίπων Ευρωπαίων αλλά και άλλων κατοίκων του πλανήτη μας. Σας βεβαιώνω ότι στα νησιά της Πολυνησίας υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμός στη φύση παρά στην Ελλάδα».

-Θα κινδυνεύσουν οι όμορφες ελληνικές παραλίες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη;

«Η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί αλλά δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε πόσο. Από την αύξηση της θερμοκρασίας εξαρτάται και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι καλύτερες εκτιμήσεις μιλούν για 70 εκ. ώς 1 μ. αύξηση στην Ελλάδα. Αυτό θα μας επηρεάσει πολλαπλά. Θα χαθούν πολλές παραλίες, κυρίως οι πιο κατάλληλες και προσιτές. Λιμάνια θα αχρηστευθούν, οι μεγάλες τρικυμίες θα διεισδύουν ακόμη περισσότερο στην ξηρά προξενώντας διάβρωση και η παράκτια ζώνη θα συρρικνώνεται συνέχεια».

 

 

-Μια μεγάλη καταστροφή, όπως το τσουνάμι, είναι ρεαλιστικά δυνατόν να προβλεφθεί;

«Η επιστήμη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει πότε και πού θα γίνει μια φυσική καταστροφή. Ενώ μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε την τροχιά ενός τσουνάμι, εφόσον ανιχνεύσουμε ότι ένας σεισμός το έχει δημιουργήσει, δεν έχουμε τόσο καιρό για προετοιμασία, γιατί το τσουνάμι διαδίδεται με ταχύτητα πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα. Ειδικά στην Ελλάδα, ο χρόνος από τη γένεση ενός τσουνάμι μέχρι να χτυπήσει μια κοντινή ακτή είναι λιγότερος από 20 λεπτά».

-Ποια είναι η πιο αληθοφανής ταινία καταστροφής που έχετε δει στον κινηματογράφο;

«”Η απόλυτη καταιγίδα” (The perfect storm) – περιγράφει ένα τεράστιο κύμα στον βαθύ ωκεανό που βύθισε ένα αλιευτικό σκάφος στο πέλαγος της Νέας Σκωτίας».

ΠΗΓΗ: poplike