today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Λεξιλογώντας την Αλληλεγγύη

Τριακόσιοι και περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν στη σειρά ως εθελοντές,  για να δώσουν αίμα στο Θριάσιο Νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, εκπαιδευτήρια ανοίγουν τις πύλες τους στον κόσμο προσφέροντας καταλύματα και ψυχολογική υποστήριξη. Αυτές είναι λίγες μόνο από τις εικόνες αλληλεγγύης που μπορεί να παρουσιάσει κανείς αυτές τις δύσκολες καλοκαιρινές ώρες.

Γράφει η Σοφία Μουρούτη Γεωργάνα

Ἡ ἀλληλεγγύη είναι σύνθετη λέξη της ελληνιστικής εποχής από το ἄλληλ(ο), την αλληλοπαθή αντωνυμία, και την ἐγγύη. Το εντυπωσιακό είναι ότι η ἐγγύη ήταν το τίμημα που παραδιδόταν στα χέρια κάποιου ως εγγύηση, ως ενέχυρο. Το ρήμα ἐγγυῶ σήμαινε ότι καταβάλλω το νυφικό τίμημα, δηλαδή δίνω προίκα και παντρεύω το παιδί μου. Η ἐγγύη κρύβει επίσης ένα χέρι βοηθείας, γιατί, εκτός από την πρόθεση ἐν, έχει μέσα του το ουσιαστικό γύη. Η γύη είναι μια καμπυλότητα, μια παλάμη που έχει κάτι μέσα.

Άρα η αλληλεγγύη έχει βοήθεια, αρχικά υλική και στη συνέχεια και ηθική. Είναι η στήριξη του ενός προς τον άλλο, προϋποθέτει περισσότερα του ενός άτομα, έχει αξία στις δυσκολίες, στις συμφορές, στις καταστροφές. Τότε είναι που γινόμαστε ή τασσόμαστε αλληλέγγυοι, βοηθάμε ο ένας τον άλλο, δρούμε αλληλεγγύως.

Η αλληλεγγύη είναι συμπαράσταση, αρωγή, βοήθεια. Μας φέρνει στο νου το Ἀλληλέγγυον, το νόμο του Βασιλείου Β’ του Βουλγαροκτόνου, που το 1002 υποχρέωνε τους οικονομικά ισχυρούς μιας περιοχής να αναλαμβάνουν να πληρώνουν το φόρο των αδύνατων μελών μιας κοινότητας που η σοδειά τους είχε καταστραφεί. Σκεφτόμαστε ότι αντίστοιχα θα ένιωθαν οι άνθρωποι τότε  μετά από τον όλεθρο της απώλειας και ότι θα χαίρονταν από την αλληλεγγύη του Αλληλεγγύου.

Ταυτόχρονα, η αλληλεγγύη έχει την αγάπη για τον άλλο, αφού το πρώτο της  συνθετικό υπάρχει στην αλληλοβοήθεια, την αλληλεξάρτηση, την αλληλοϋποστήριξη.

Τα αντώνυμα του λήμματος είναι πολύ δυσάρεστα και δεν αρμόζουν στο ήθος των καιρών. Εγωισμός, απάθεια, αλληλοϋπονόμευση, ανταγωνισμός. Μακριά από αυτά τούτες τις ώρες.

Η αλληλεγγύη έχει δημιουργήσει, όπως διαβάζουμε, υπερπροσφορά σε είδη. Μεγάλη παρηγοριά.

*Η Σοφία Μουρούτη – Γεωργάνα είναι φιλόλογος και διδάσκει στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ