Με ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει από τις δικές της ξεκάθαρες ευθύνες για τη δημιουργία και τη διαχείριση της κρίσης καθώς και από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει.
Τις πρώτες ώρες, υπουργός της κυβέρνησης, δήλωνε ότι πολλοί θάνατοι οφείλονταν στον πανικό που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα θύματα, επιρρίπτοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο την ευθύνη στους ίδιους τους νεκρούς!
Μετά τους έφταιγε ο Σκάι, με κάποιον Τρανταφυλλίδη βουλευτή Θεσσαλονίκης να αναρτά (και να κατεβάζει) αδιανόητες ανοησίες, στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι και ο Πορτοσάλτε, τώρα τους φταίνε οι κάτοικοι που έχτισαν παράνομα και προφανώς προκάλεσαν την τύχη τους.
Ευθύνη στην κυβέρνηση, στο κράτος, στις υπηρεσίες, καμία!
Στην ίδια λογική ο Εκπρόσωπος του κ. Καμμένου χθες αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού για τις 80 ψυχές που χάθηκαν. Αναγνώρισε όμως, έστω υπό δημοσιογραφική πίεση την ύπαρξη κάποιων ευθυνών, υποσχόμενος να τις αναζητήσει…
Στη συνέχεια (έστω και εμμέσως) ευθύνες αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια, αφού ο αντιπεριφερειάρχης και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε απευθείας μετάδοση, παραδέχτηκε ότι η πολιτεία υποεκτίμησε την κατάσταση, αφού οι “αρμόδιοι” πίστευαν ότι η φονική πυρκαγιά κατευθυνόταν προς τον Διόνυσο.
Προκειμένου να μαζευτεί η δήλωση αυτή, αλλά και η δήλωση κάθε στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που αναγνώριζε ευθύνες στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΥΖΑ και οι ΑΝΕΛ ανακοίνωναν εμπάργκο στον ΣΚΑΪ που πράγματι ήταν ένα από τα ελάχιστα Μέσα Ενημέρωσης που επιχειρούσαν να ενημερώνουν ασταμάτητα τους πολίτες και τους πληγέντες. Λες και το πρόβλημα ήταν ο Σκάι και οι πολίτες, που αναδείκνυαν την κρατική ανεπάρκεια και όχι η ίδια η κρατική ανεπάρκεια.
Το αποκορύφωμα ήταν οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας που προσέβαλε πολίτη, θύμα της φωτιάς, λέγοντάς του ότι όσα έζησε δεν ήταν αλήθεια, αλλά στην ουσία προϊόν αντιπολιτευτικού μένους προς την (λαοπρόβλητο) κυβέρνησή του. Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει σε ξένο Μέσο Ενημέρωσης ότι για τα θύματα ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες και η άναρχη δόμηση.
Χωρίς να έχει ακούσει τον κ. Καμμένο, σε άλλη γραμμή, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος τελικά είδε ευθύνες δείχνοντας την Περιφέρεια. Η στόχευση προφανής, μιας και εξ αντικειμένου, στο υπουργείο του αναλογεί υψηλό ποσοστό εμπλοκής στην διαχείριση της κρίσης.
Αλλά τουλάχιστον άστοχες ήταν και οι δηλώσεις του Κύπριου Επιτρόπου που ως καθηγητής ήρθε στη χώρα μας και στον πόνο μας να μας κάνει μάθημα για το κλίμα και να αποδώσει τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή!
Και θα κλείσω με έναν εκ των εμπλεκομένων που ο Νόμος του αποδίδει βασικό ποσοστό αρμοδιότητας: Τον δήμαρχο Μαραθώνα.
Για όσους δεν γνωρίζουν το Μάτι ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα. Στον Δήμο όπου ο δήμαρχός του εμφανίστηκε στο προσκήνιο τρεις μέρες μετά στην τραγωδία, λέγοντας ότι για την καταστροφή ευθύνεται η ταχύτητα του ανέμου και οι ακραίες συνθήκες, και ως εκ τούτου δεν εφάρμοσε κανένα σχέδιο εκκένωσης του Δήμου του, ως όφειλε. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω παραπάνω, τι μπορεί να σημαίνει μια τόσο σοβαρή του αμέλεια.
Όμως παρά την “αποποίηση ευθυνών” 82 ψυχές ζητούν δικαίωση.
Η μνήμη τους το επιβάλλει και η κοινωνία οφείλει να το εγγυηθεί !
Γιατί δεν αρκούν άλλα δάκρυα, όπως αυτά που χύθηκαν για τους νεκρούς της Μάνδρας και τους υπευθύνους του κακού που έμειναν ατιμώριτοι από την (σε άλλα δραστήρια) Δικαιοσύνη.
Επιβάλλονται πρωτοβουλίες που να υποκαθιστούν τις προσβολές στη μνήμη των θυμάτων. Και ως τέτοιες πρωτοβουλίες σήμερα, μόνον οι παραιτήσεις μπορούν να εκληφθούν!