today-is-a-good-day
13.6 C
Athens

Θα μειώσω φόρους και κρατικές δαπάνες

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα

“Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον” επισημαίνει σε συνέντευξη του στην γερμανική  Süddeutsche Zeitung, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι “η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει πλέον να προσφέρει τίποτα”.

Μιλώντας για τον τρόπο που θα κυβερνήσει η ΝΔ, προαναγγέλλει ότι «θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες και τους φόρους», ότι «θα δημιουργήσει ένα μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος χωρίς απολύσεις, αλλά προσλαμβάνοντας λιγότερους υπαλλήλους από όσους θα συνταξιοδοτούνται».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ αυτήν της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, για την οποία κατηγορεί την ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει κάνει τίποτα.

Καταλογίζοντας, τέλος, τεράστιες ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τόσο για τους χειρισμούς τους στο μεταναστευτικό, όσο και στα εθνικά θέματα, επαναλαμβάνει ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει την κακή συμφωνία των Πρεσπών ούτε στην παρούσα, ούτε στην επόμενη βουλή, αλλά αν τελικώς η συμφωνία αυτή ψηφιστεί τόσο από το σκοπιανό όσο και από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι αναγκασμένος εκ των πραγμάτων να τη σεβαστεί.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:

Ερ.: Ο Π/Θ Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στην ελληνική Βουλή αυτή τη στιγμή πλειοψηφία μόλις δύο ψήφων. Βρίσκεται η Ελλάδα στα πρόθυρα πρόωρων εκλογών;

Απ.: Εμείς λέμε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτα να προσφέρει πια στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου εκπνέει το τρίτο και τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται, με εξαίρεση τον τουρισμό. Και κανείς δεν μιλά για το ιδιωτικό χρέος , που τα προηγούμενα τρία χρόνια αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%, από τα 80 στα 130 δις. Ευρώ. Μιλώ για τα χρέη των πολιτών στις Εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Σε πολλούς ανθρώπους κυριαρχεί το αίσθημα της απελπισίας.

Ερ.: Πώς θα γίνει τότε αντιληπτό το τέλος του προγράμματος διάσωσης;

Απ.: Ο κόσμος δεν θα νιώσει καμιά πραγματική αλλαγή. Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και παραμένουν υψηλοί. Οι συντάξεις θα περικοπούν για μια ακόμα φορά – σ’ αυτό συμφώνησε ήδη ο κύριος Τσίπρας. Επομένως, δεν υπάρχει αίσθημα ευφορίας. Αν η κατάσταση ήταν τόσο καλή, όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει η κυβέρνηση, γιατί λένε τότε οκτώ στους δέκα Έλληνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Επιπλέον, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, θα συνεχίσει να υπάρχει επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές.

Ερ.: Είναι καλό ή κακό αυτό για την Ελλάδα;

Απ.: Όσο περισσότερη ανεξαρτησία έχουμε, τόσο το καλύτερο για μας. Το πρόβλημα είναι η εμπιστοσύνη. Αν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει κιόλας τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε, δεν θα ήταν αναγκαίος κανένας τόσο αυστηρός μηχανισμός επιτήρησης των πάντων, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο δεν συνεχίστηκε η επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος.

Ερ.: Υπόσχεστε μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και μείωση του υψηλού ΦΠΑ, που τώρα ανέρχεται στο 24%. Πώς προτίθεσθε να χρηματοδοτήσετε κάτι τέτοιο εντός του αυστηρού προκαθορισμένου πλαισίου;

Απ.: Θα σεβαστούμε τους οικονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Αλλά υπάρχουν περιθώρια. Θέλουμε να κάνουμε οικονομία και να μειώσουμε τους φόρους. Η κυβέρνηση έχει κάνει λίγα πράγματα για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Το αντίθετο. Τα τελευταία τρία χρόνια αύξησε τις δαπάνες για προσωπικό κατά 500 εκατομ. Ευρώ. Εγώ θέλω μικρότερο, αλλά αποτελεσματικότερο κράτος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμά της, υπερφορολογώντας την οικονομία. Είναι απλά δίκαιο να επιστραφούν αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Κατέστρεψαν ό,τι είχε απομείνει από τη μεσαία τάξη. Οι υψηλοί φόροι δεν δημιουργούν ανάπτυξη και προκαλούν φοροαποφυγή. Αν ζητήσετε από έναν τεχνίτη να σας βάψει το σπίτι, θα το κάνει μόνον αν δεν πρέπει να κόψει απόδειξη, γιατί μετά την αφαίρεση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών δεν βρίσκει κανένα νόημα πια να δουλεύει. Θα σας προτείνει το εξής: Θα το κάνω χωρίς απόδειξη, είναι καλύτερα και για σένα και για μένα. Αλλά είναι κακό για το κράτος. Αυτόν τον φαύλο κύκλο πρέπει να σπάσουμε.

Ερ.: Και πώς θα το κάνετε αυτό;

Απ.: Θα μείωνα τους φόρους και περιμένω αντίστοιχα καλύτερη φορολογική ηθική. Και για να κυνηγήσει κανείς τους φοροφυγάδες σήμερα υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες από πριν. Έχουμε πλέον μια ανεξάρτητη φορολογική αρχή, πράγμα που αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και ευτυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την πείραξε.

Ερ.: Μικρότερο κράτος σημαίνει κι άλλες απολύσεις;

Απ.: Θέλουμε να προσλάβουμε λιγότερους ανθρώπους από αυτούς που βγαίνουν σε σύνταξη. Και να μειώσουμε τον αριθμό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ερ.: Το Βερολίνο και η Αθήνα διαπραγματεύονται αυτήν την περίοδο μια διμερή συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων, που είχαν ήδη καταγραφεί στην Ελλάδα. Τι γνώμη έχετε επ’ αυτού;

Απ.: Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αποδίδει αξία στο να μας ενημερώσει για τις συνομιλίες. Έλεγα πάντοτε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκτιμώ πολύ που η γερμανίδα Καγκελάριος πιέζει για κατανομή της ευθύνης στην ΕΕ. Μια συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Επιπλέον, οι αριθμοί για τους οποίους μιλάμε είναι πολύ μικροί. Το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να ασφαλίσει τα σύνορα της ΕΕ. Αυτό πιθανόν οφείλεται στα αριστερά του γονίδια ή είναι ο ίδιος όμηρος ορισμένων αριστερών ομάδων. Γι’ αυτό δεν αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή. Χωρίς προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν μπορούμε όμως να έχουμε εσωτερική ελευθερία κίνησης στην ΕΕ. Ούτε μπορώ να δεχτώ το ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ, π.χ. η Ουγγαρία, δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την υποδοχή προσφύγων. Έτσι, η Ελλάδα σηκώνει ένα ιδιαίτερο βάρος.

Ερ.: Τι πρέπει να γίνει με τις χώρες που είναι αρνητικές;

Απ.: Πρέπει να νιώσουν τις συνέπειες. Κι αυτή δεν είναι απειλή ενανίον της Πολωνίας ή της Ουγγαρίας. Αλλά τα βάρη πρέπει να μοιράζονται.

Ερ.: Τι πρέπει να γίνει με το σύμφωνο του Δουβλίνου, που απαιτεί να γυρίζουν πίσω οι πρόσφυγες στη χώρα στην οποία πάτησαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος;

Απ.: Το σύμφωνο του Δουβλίνου είναι νεκρό. Χρειαζόμαστε μια νέα διαδικασία. Πριν από αυτό όμως, εμείς στην Ελλάδα θα πρέπει να συμπτύξουμε τις διαδικασίες ασύλου, που διαρκούν αιώνια με δύο βαθμούς δικαιοδοσίας και δύο βαθμίδες έφεσης. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Μετά, όποιος πάρει άσυλο είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει. Όποιος δεν πάρει, πρέπει να μεταφερθεί στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.

Ερ.: Τελευταία, ο Τσίπρας πέτυχε συμφωνία για την 25ετή ονοματολογική διένεξη με τη βόρεια γείτονα χώρα σας, που τώρα αναμένεται να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία. Ο δεξιός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τη συμφωνία και γι’ αυτό έχει συρρικνωθεί τόσο η πλειοψηφία. Και εσείς είστε κατά της συμφωνίας, που για τη γερμανική κυβέρνηση είναι «ιστορική», επειδή ανοίγει για τα Σκόπια το δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πώς προτίθεσθε να εξηγήσετε στους ευρωπαίους εταίρους τη θέση σας;

Απ.: Έχω δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν μου αρέσει αυτή η συμφωνία. Αλλά δηλώνω επίσης ότι θα σεβαστώ τη συμφωνία ως υποχρέωση της χώρας, αν κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αλλά το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, θα την καταψηφίσει.

Ερ.: Θα προτιμούσατε να γίνουν πρόωρες εκλογές μετά την επικύρωση;

Απ.: Όχι. Αλλά αν είχα διαπραγματευτεί εγώ, θα είχα αναζητήσει μια άλλη λύση. Ο βόρειος γείτονάς μας πήρε από μας κάτι που μέχρι τώρα καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να δώσει: το δικαίωμα σε μακεδονική εθνικότητα και μακεδονική γλώσσα, αν και εμείς πλέον ονομάζουμε τη χώρα Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται βέβαια για παράδοξο.

Ερ.: Αλλά ο όρος «μακεδονική γλώσσα» χρησιμοποιείται ‘ηδη από το 1977 σε έγγραφα των ΗΕ.

Απ.: Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Πρέπει να είμαστε πολύ ευαίσθητοι εδώ. Η πλειονότητα των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ιδιαίτερα στη βόρειο Ελλάδα πολλοί άνθρωποι είναι εξοργισμένοι. Εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες εκεί χρησιμοποιούν για τα προϊόντα τους τον όρο «μακεδονικός». Δεν θα είχα αντίρρηση να λέγαμε ότι η γλώσσα που μιλιέται στα Σκόπια είναι η σλαβο-μακεδονική, αλλά όχι η μακεδονική. Οι γείτονές μας θα κάνουν δημοψήφισμα και νομίζω ότι η συμφωνία θα εγκριθεί εκεί. Αν γινόταν σε μας δημοψήφισμα, η συμφωνία δεν θα είχε καμιά ευκαιρία. Δεν θέλω δημοψήφισμα, γιατί για θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αποφασίζει η Βουλή. Αλλά αυτό πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κ. Τσίπρας, και σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν διαβουλεύτηκε πριν μαζί μας. Θέλει να χρησιμοποιήσει το θέμα, για να διχάσει το κόμμα μου, αλλά δεν θα συμπράξω σ’ αυτό το παιχνίδι. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας να μείνει η ΝΔ ενωμένη και να μπορέσει προσεχώς να σχηματίσει μια στέρεη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Ερ.: Η Ελλάδα ήταν για πολύ καιρό υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, και για λόγους δικής της ασφάλειας. Η Τουρκία δεν έχει πια για το προσεχές μέλλον καμιά πιθανότητα για κάτι τέτοιο. Τι σημαίνει αυτό για την Αθήνα;

Απ.: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να κρατά φυλακισμένους δύο έλληνες αξιωματικούς, που το Μάρτιο, μια μέρα με ομίχλη, εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος κατά λάθος. Δεν είναι δείγμα σχέσεων καλής γειτονίας. Ελπίζω ότι μια μέρα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή στις σχέσεις μας με τον κ. Ερντογάν. Αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψεις τανγκό.

Ερ.: Η σύλληψη των αξιωματικών δίνει την αίσθηση της εκδίκησης μετά την υποβολή αίτησης ασύλου στην Ελλάδα οκτώ τούρκων αξιωματικών, μετά την απόπειρα ποραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια.

Απ.: Δεν είναι συγκρίσιμα αυτά. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν είμαστε στο παζάρι.

Ερ.: Αντίθετα με τους Τούρκους στη Γερμανία, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν επιτρέπεται να ψηφίζουν, αλλά πρέπει να ταξιδεύουν στην Ελλάδα γι’ αυτό. Γιατί;

Απ.: Εγώ θα το άλλαζα αυτό, αλλά για αλλαγές στον εκλογικό νόμο απαιτούνται 200 βουλευτικές ψήφοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει, γιατί φοβούνται ότι όποιος ζει στο εξωτερικό είναι πιο σκεπτικιστής απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση. Τα τελευταία επτά, οκτώ χρόνια, 400.000 νέοι άνθρωποι έφυγαν από την Ελλάδα λόγω κρίσης. Και μια αριστερή κυβέρνηση τους λέει: Αν έχετε χρήματα, αγοράστε εισιτήριο και ψηφίστε, αλλά αν είστε φτωχοί αφήστε το. Είναι πράγματι παράλογο αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ