Σημερινό δημοσίευμα της Telegraph αναφέρεται στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα με ιδαίτερες αναφορές στις συγκρούσεις των κατοίκων με δυνάμεις της αστυνομίας.
Εν μέσω τουριστικής περιόδου, αντίστοιχα δημοσιεύματα επιβαρύνουν την εικόνα της χώρας μας και απαξιώνουν το τουριστικό προϊόν σε μία από τις προσφορότερες Αγορές.
Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται:
“Η αστυνομία επενέβη στις διαδηλώσεις καθώς ο εφιάλτης των σκουπιδιών της Κέρκυρας κλιμακώνεται. Η κατάσταση των σκουπιδιών στην Κέρκυρα κλιμακώθηκε το Σαββατοκύριακο μετά την επέμβαση της αστυνομίας για τον έλεγχο των διαδηλώσεων κατά ενός παράνομου χώρου υγειονομικής ταφής στα νότια του ελληνικού νησιού, κοντά στο δημοφιλές σημείο διακοπών του Κάβου.
Εδώ και μήνες, κάδοι με άσχημη μυρωδιά ξεχειλίζουν στους δρόμους καθώς ο υγειονομικός χώρος ταφής στο στο βόρειο τμήμα του νησιού δεν έχει πλέον χωρητικότητα. Η προτεινόμενη λύση, ένας παράνομος χώρος υγειονομικής ταφής στην περιοχή της Λευκίμμης, έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των ντόπιων και της αστυνομίας που έχουν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και την παρουσία αστυνομίας μόλις λίγα λεπτά από το δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του Κάβου.
Η απομάκρυνση 80.000 τόνων αποβλήτων από το Τεμπλόνι προς τη Λευκίμμη επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η χωματερή έχει κηρυχθεί παράνομη από την ΕΕ και δεν είναι ασφαλής σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυκτών Ερευνών της Ελλάδας. «Είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω αυτόν τον χώρο υγειονομικής ταφής επειδή δεν έχω άλλο νόμιμο χώρο για να στείλω τα σκουπίδια», δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.
Η αντίδραση για το χώρο της Λευκίμμης έχει αντιμετωπιστεί με αυστηρά μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία έστειλε την αστυνομία στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της Λευκίμμης και της πόλης του Κάβου. Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ και ξυλοδαρμό διαδηλωτών.
Ο Βέλγος τουρίστας, Leroy Dye, δήλωσε: «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά στο Βέλγιο λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συμβεί, αλλά είναι τόσο περίεργο αυτό να συμβαίνει εδώ». Το 2015 οι ελληνικές αρχές παραπέμφθηκαν στο Δικαστήριο της ΕΕ για την κακή διαχείριση των αποβλήτων στην Κέρκυρα – την επιβάρυνση που σχετίζεται με τον χώρο υγειονομικής ταφής στο Τεμπλόνι. Μια έρευνα το 2014 αριθμούσε 16 παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής που λειτουργούν σε ελληνικά νησιά”.