today-is-a-good-day
9.7 C
Athens

Der Standard:Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Η  Der Standard δημο9σιεύει άρθρο των Markus Bernath και Adelheid Wölfl υπό τον τίτλο «Εμπόδια στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», στο οποίο αναφέρεται ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αναμένεται να λάβει επιτέλους ο “μακεδόνας” Πρωθυπουργός, κ. Zoran Zaev, πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στην ατλαντική συμμαχία. Ωστόσο, μέχρι να καταστεί η ΠΓΔΜ το τριακοστό μέλος της συμμαχίας υπάρχουν ακόμη εμπόδια. Ο Επίτροπος της ΕΕ, κ. Johannes Hahn, εδήλωσε από τη διάσκεψη των Βαλκανίων στο Λονδίνο ότι η «πραγματική πρόκληση» είναι, αν θα συμμετάσχουν αρκετοί “Μακεδόνες” στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπολογίζεται ότι το «ναι» στη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος θα είναι πλειοψηφικό, αλλά είναι αβέβαιο, αν η προσέλευση στις κάλπες θα είναι μεγαλύτερη από 50%. Και τούτο διότι το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE έχει κινητοποιηθεί κατά της συμφωνίας, επειδή κατά τους ισχυρισμούς του κινδυνεύει  η εθνική ταυτότητα.

Το δημοψήφισμα νομικά δεν θα έχει δεσμευτική ισχύ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Hahn, «πρόκειται για τη νομιμοποίηση της συμφωνίας». Αν δεν συμμετάσχουν πολλοί άνθρωποι, μπορεί η ψηφοφορία να εξελιχθεί σε παγίδα.

Αποφασιστικής σημασίας θα είναι η συμμετοχή της διασποράς, η οποία αριθμεί 200.000 μέλη από τους περισσότερους από δυο εκατομμύρια “Μακεδόνες”. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, θα μπορέσει η Αθήνα να επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και τη συμφωνία για το όνομα στις αρχές του 2019.

Ωστόσο, και εκεί η συμφωνία έχει ουσιαστικές επιπτώσεις. Επιταχύνει τη διάλυση του αριστερο-δεξιού συνασπισμού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ παύει να έχει να επιτελέσει οποιοδήποτε κοινό έργο μετά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο. Εξ αυτού του λόγου οι κυβερνητικοί εταίροι προσανατολίζονται σε ένα φιλικό διαζύγιο. Οι πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 ή ακόμη και το φθινόπωρο του 2018 αποτελούν ένα πιθανό σενάριο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθούν τα δυο τρίτα των Ελλήνων να τάσσονται κατά ενός ονόματος για τη γειτονική χώρα, το οποίο θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία». Πρόωρες εκλογές και μια ελεύθερη ψηφοφορία στη Βουλή είναι ο μοναδικός ανοικτός δρόμος για τους υποστηρικτές της συμφωνίας.

Οι πιθανότητες δεν είναι και τόσο κακές. Το ζήτημα του ονόματος έχει διχάσει το κόμμα της συντηρητικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσουν να αναμειγνύονται ενεργά στο μακεδονικό ζήτημα. Ο κ. Hahn θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη βαλκανική χώρα. Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι προ πάντων αίτημα των Αλβανών στη Μακεδονία, ενώ μεταξύ όσων ομιλούν τα μακεδονικά υπάρχουν και αντιτιθέμενοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ