Η εναρκτήρια εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων – Innovation Greece, ενός cluster ελληνικών, καινοτόμων και εξωστρεφών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) από διαφορετικούς κλάδους, είναι γεγονός.
Τα ιδρυτικά μέλη της ένωσης είναι εννέα ελληνικές ΜμΕ που έχουν χρηματοδοτηθεί από το SME Instrument του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και το δίκτυο Πράξη του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Ο βασικός στόχος του Innovation Greece είναι σε πρώτη φάση να αυξηθούν οι επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο, άκρως ανταγωνιστικό, εργαλείο της ΕΕ, το οποίο έχει στόχο η ερευνητική καινοτομία των επιχειρήσεων να γίνει προϊόν και να βγει στην αγορά.
Παράλληλα, η ένωση έχει στόχο να προωθήσει και να διασυνδέσει τις καινοτόμες ΜμΕ με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, την εκπαίδευση, τα ερευνητικά εργαστήρια και φυσικά με άλλες παρόμοιες ενώσεις και πρωτοβουλίες αλλά και την μετεξέλιξη της Ελλάδας σε χώρα τεχνολογικής αιχμής και προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΈνωσηςΙάκωβος Γιακουμής.
Φυσικά, το Innovation Greece θέλει να εντάξει νέα μέλη και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με απόκτηση μεριδίου στην συμμετοχική εταιρεία είτε με τη μορφή συνδεδεμένου μέλους. Αν και οι προϋποθέσεις εγγραφής νέων μελών δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αυτές θα αφορούν επίσημες κρατικές ή ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις καινοτομίας όπως για παράδειγμα το Seal of Excellence του Ορίζοντα 2020 ή η επιλογή σε προγράμματα καινοτομίας του ΕΣΠΑ.
Τα ιδρυτικά μέλη του Innovation Greece είναι τα:
Brite Solar: δραστηριοποιείται στο χώρο των σύνθετων οργανικών / ανόργανων νανοδομημένων υλικών για ενεργειακές εφαρμογές. Η πρώτη εμπορική υλοποίηση είναι ένα ηλιακό και ηλεκτροχρωμικό γυαλί για θερμοκήπια και κτήρια. Η Btite Solar έχει επιλεγεί σαν μια οικολογική επιχειρηματική καινοτομία από τον ΟΟΣΑ και έχει διακριθεί στο πρόγραμμα «Η Ελλάδα Καινοτομεί» του ΣΕΒ και στον διαγωνισμό καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας.
Draxis: Ιδρύθηκε το 2000 με έδρα την Θεσσαλονίκη και αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις περιβαλλοντολογικής τεχνολογίας και πληροφορικής και στην παροχή σχετικών συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η ενίσχυσή της από το πρόγραμμα SME Instrument έγινε για την ανάπτυξη ενός ρομπότ το οποίο ελέγχει για δομικά προβλήματα υπόγειων αγωγών.
ΕΤΜΕ: ασχολείται με μεγάλα έργα υποδομών στην χώρα μας, έλαβε χρηματοδότηση από το SME για μια καινοτόμο λύση για την υπεράκτια βιομηχανία αιολικών πάρκων η οποία προσφέρει μετρήσεις αιολικού δυναμικού σε περιοχές ανοικτής θαλάσσης.
ΕΛΒΙΟ: δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής συστημάτων υδρογόνου καθώς και συστημάτων συμπαραγωγής ή ηλεκτροπαραγωγής βασισμένα σε υδρογόνο και κυψέλες καυσίμου και μονάδες παραγωγής υδρογόνου για βιομηχανικές εφαρμογές.
Monolithos: η εταιρεία ασχολείται με την κατασκευή, αναγέννηση και ανακύκλωση καταλυτικών μετατροπέων με 1335 ενεργά σημεία συλλογής καταλυτών με το 37% των πωλήσεών της να αφορούν εξαγωγές. Η εταιρεία έχει ένα τμήμα έρευνας και καινοτομίας το οποίο μετέχει σε 11 τρέχοντα ευρωπαϊκά έργα.
ProActina: Ιδρύθηκε το 2006 στην Αθήνα με σκοπό την αξιοποίηση καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς φορείς και άλλες εταιρείες στους τομείς των διαγνωστικών προϊόντων και τον βιοδεικτών. Η χρηματοδότηση από το SME αφορά το έργο Gliomark, την ανάπτυξη και επικύρωση του πρώτου βιοδείκτη, για μια μη-επεμβατική διάγνωση μέσω σπινθηρογραφήματος του γλοιώματος, ενός καρκίνου του εγκεφάλου.
Streamlined: Ασχολείται με την αξιολόγηση, εξέταση και αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, με την υλοποίηση των κατάλληλων λύσεων οι οποίες βασίζονται σε κοινές πρακτικές ή σε υψηλή τεχνολογία, είτε αφορά τη ναυπήγηση ή ανακατασκευή ενός πλοίου ή τα αιολικά πάρκα.
Terracom: Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 στα Ιωάννινα και ασχολείται με υλοποιήσεις IT σε μικρές και μεγάλες εταιρείες. Η χρηματοδότηση από το SME Instrument αφορά τη λύση QR-Patrol Pro ένα σύστημα διαχείρισης περιπολιών και φυλάξεων σε πραγματικό χρόνο μέσω IoT.
Think Silicon: Η Startup από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και αναπτύσσει επεξεργαστές γραφικών 2D/3D (GPUs) υψηλής απόδοσης κατάλληλα σχεδιασμένους αλλά και ειδικά ενεργειακά αποδοτικούς, (χαμηλής κατανάλωσης) για φορητές και φορετές συσκευές, AR/VR, εφαρμογές υπολογιστικής όρασης, ΙοΤ κλπ.
Δίκτυο Πράξη: To δίκτυο Πράξη έχει αναλάβει τον συντονισμό και την υποστήριξη ποικιλοτρόπως του Innovate Greece και είναι ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς υποστήριξης της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης, εκ μέρους του European Agency for Small and Medium – sized Enterprises η Anna Bulzacka-Bogucka, η οποία αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την χρηματοδότηση των Καινοτόμων ΜμΕ, ως πρώτο καθοριστικό βήμα πριν την χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια και την περαιτέρω ανάπτυξη τους.
Αν και θα αναφερθούμε αναλυτικότερα σε ξεχωριστό άρθρο, το SME Instrument μετατρέπεται σε έναν ολοκληρωμένο πανευρωπαϊκό accelerator καινοτομίας.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυνε εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Κώστα Φωτάκη, ο Διευθυντής του Γραφείου του, Δρ. Γεώργιος Χουρδάκης, καθώς και ο Γιώργος Καμέτας, επικεφαλής του τομέα Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, που ήταν και χορηγός της εκδήλωσης.
Ο Γιώργος Καμέτας ανέφερε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες σαν το Innovation Greece και ότι η Εθνική Τράπεζα θα είναι υποστηρικτής ενώ δέχτηκε παραινέσεις των εκπροσώπων των εταιρειών έτσι ώστε η Εθνική Τράπεζα, αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, να καλύψoουν τα χρηματοδοτικά κενά που δημιουργούνται στις εταιρείες, ακόμα και μετά την χρηματοδότηση από το SME Instrument, με προϊόντα που να ταιριάζουν στο προφίλ και τις ανάγκες τους.
Ο Γιώργος Χουρδάκης, ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη χρηματοδότησης από κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για τις εταιρείες που θα λαμβάνουν το Seal Of Excelence του προγράμματος Ορίζοντας 2020.
πηγη:startupper.gr